Apa alcalină

Comentariile dr.Mercola:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/11/alkaline-water-interview.aspx

Fragment din articol:

II: Studii privind alcalinitatea la oameni


"Se vorbește foarte mult despre alcalinizarea organismului ca modalitate de luptă împotriva cancerului. Subiectul a intrat în centrul atenției pe fondul exploziei numărului îmbolnăvirilor de cancer (precum și al multor altor boli cronice, debilitante) și al fenomenului creșterii acidității organismului uman în urma consumului de alimente prelucrate. Studiile științifice privind beneficiile alcalinității nu sunt deloc concludente. PH-ul pare să aibă o influență majoră asupra mitocondriilor celulare.

În condiții de alcalinitate extremă, celulele normale mor. Un studiu publicat în Jurnalul de Chimie Biologică (Journal of Biological Chemistry) a arătat că alcaloza (creșterea pH-ului celular) cauzează moartea celulară indusă de alcalinitate, ca rezultat al alterării funcției mitocondriale. [x]

Un alt studiu realizat de Universitatea Cornell afirmă că, în multe boli neurodegenerative, antioxidanții nu și-au dovedit eficacitatea și că aceasta ar putea fi urmarea modului în care mitocondriile funcționează în interiorul celulei în anumite condiții de pH. [xi]

Sunt și studii științifice care chiar aduc argumente împotriva alcalinității, cel puțin în ceea ce privește prevenirea sau tratarea cancerului. De exemplu, cercetarea realizată de Robert Gilles, care a studiat formarea tumorilor și aciditatea. [xii] Conform lui Gilles, tumorile, prin natura lor, se acidifică – chiar și într-o structură celulară alcalină. Cu alte cuvinte, ele își creează propria aciditate. Cercetători care au în curs de dezvoltare prototipuri pentru potențiali noi agenți anti-cancer, care distrug selectiv celulele tumorale intervenind în reglarea pH-ului intracelular, au descoperit că tratamentele alcaline NU au efectul dorit – în schimb, tratamentele acide da. [xiii]

E vorba de învingerea dușmanului cu propriile sale arme – aceștia luptă împotriva celulelor canceroase iubitoare de acid tocmai cu acid! Soluția pare să fie MAI PUȚINĂ alcalinitate în interiorul celulei canceroase, și nu mai multă. Așadar, comercianții care promit că apa alcalină vă va scădea riscul de cancer habar n-au care sunt adevăratele descoperiri ale cercetării științifice. Chiar mai interesant este un studiu din 2005 realizat de Institutul Național al Cancerului din SUA, în care se reexaminează utilizarea vitaminei C (acid ascorbic) în tratarea cancerului. Studiul a relevat faptul că, în doze farmacologice administrate intravenos, acidul ascorbic a distrus celulele canceroase, fără a afecta celulele normale. [xiv] Acesta este încă un exemplu al vulnerabilității celulelor canceroase la aciditate, și nu la alcalinitate. Este clar că legătura dintre alcalinitate și cancer a fost distorsionată prin simplificare exagerată de către cei care s-au grăbit să tragă concluzii premature – și, desigur, de către cei care încearcă să profite de pe urma temerilor dumneavoastră. Concluzia este că apa alcalină nu e soluția magică pentru tratarea cancerului. 

Videoclip YouTube


Videoclip YouTube




Echilibrul este cheia

În cele din urmă este o chestiune de echilibru. O apă prea acidă sau prea alcalină poate dăuna sănătății și duce la dezechilibru nutrițional. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu suedez care a analizat apa de fântână [xv] și în care s-a observat că ambele extreme ale pH-ului sunt problematice. Organismul uman pur și simplu nu a fost conceput să bea apă foarte alcalină tot timpul. Convingerea mea este că e bine să fim FOARTE atenți când e vorba de ceva atât de vital precum apa pe care o bem în fiecare zi. Dacă ne înșelăm, s-ar putea să ne primejduim grav sănătatea. E logic că organismul uman a fost conceput să bea apă așa cum apare ea în formă naturală, ceea ce exclude apa alcalină cu niveluri ale pH-ului de 8 și mai mult.

Iar cine va bea apă alcalină tot timpul, își va crește alcalinitatea stomacului, ceea ce îi va scădea aciditatea din stomac și îi va afecta capacitatea de a digera hrana, căci un nivel scăzut al acidului gastric este una dintre cele mai răspândite cauze de ulcer. Asta poate deschide o portiță pentru paraziți în intestinul subțire, iar digestia proteinelor ar putea avea de suferit. Ceea ce înseamnă totodată că, în timp, organismul va absorbi mai puține minerale și substanțe nutritive – de fapt, unele dintre aceste efecte asupra sănătății pot fi deja observate la persoanele care beau multă apă alcalină. O altă potențială problemă a alcalinității constă în faptul că aceasta este un mediu antibacterian și ca atare ar putea perturba echilibrul bacteriilor benefice din organism. [xvi]

Apa vie

Ceea ce e de dorit este o apă pură – o apă care să fie curată, echilibrată și sănătoasă, nici prea alcalină, nici prea acidă. În mod ideal, pH-ul apei ar trebui să se încadreze între 6 și 8. Unele dintre cele mai sănătoase ape din lume – cele din izvoarele de munte – sunt de fapt acide, cu un pH în jurul valorii de 6,5. Aceasta este apa pe care aș prefera să o consum și pe care aș recomanda-o cu încredere, dacă ar fi disponibilă tuturor. Această apă de izvor este «structurată» într-un mod care nu este încă bine înțeles. Sper să am mai multe informații despre apa structurată în viitorul apropiat".



Bibliografie selectivă:


X HJ Majima, et al. "Prevention of mitochondrial injury oy manganese superoxide dismutase reveals a primary mechanism for alkaline-induced cell death." Journal of Biological Chemistry, 273, pages 8217-8224 (April 3, 1998)

Xi HH Szeto. "Mitochondria-targeted peptide antioxidants: Novel neuroprotective agents," AAPS Journal 2006; 8(3):E521-E531

Xii RJ Gillies etal."Causes and effects of heterogeneous perfusion in tumors," Neoplasia August 1999; 1(3): 197-207

Xiii D Rotin, et al. "Cytotoxicity of compounds that interfere with the regulation of intracellular pH: Apotential new class of anticancer drugs," Cancer Res, Mar 15,1987 ; 47(6): 1497-504

XiV Q Chen, et al. ''Pharmacologic ascorbic acid concentrations selectively kill cancer cells: Action as a pro­drug to deliver hydrogen peroxide to tissues," PNAS September 20, 2005, vol. 102, no. 38, pages 13604-13609

Xv l Rosborg, et al. "Inorganic constituents of well water in one acid and one alkaline area of south Sweden." (May 13, 2002) Lund University, Lund, Sweden Water; Air and Soil Pollution (2003) 142: 261-277

xvi NVVorobjeva, et al. "The bacterial effects of electrolyzed oxidizing water on bacterial strains involved in hospital infections" Artificial Organs (June 2004) vol. 28; issue 6, 590-592

 

 

Comments