Articole


                         

Vitamina K - 1. Interviu cu Dr.Cees Vermeer

                                      
Interviu cu Dr. Cees Vermeer
De Dr. Mercola
                                                                  Iulie 2010

DV: Dr. Cees Vermeer
DM: Dr. Joseph Mercola, DO

DM: Suntem încântați să-l avem astăzi pe dr.Vermeer, care este unul dintre cei mai buni cercetători din lume în vitamina K2. Proprietățile acestui nutrient sunt în curs de reevaluare. Vitamina K2 se încadrează, de scurt timp, ca un nutrient important, alături de vitamina D, cu atât de multe acțiuni benefice. Vom intra în mai multe detalii cu dr. Vermeer.

Dr. Vermeer, poate vă prezentați și explicați cititorilor noștri o parte din training-ul dumneavoastră, cât și ceea ce are specific expertiza dumneavoastră? Unde aveți sediul? Sunteți de peste mări, în Europa.

Background-ul Dr. Vermeer

DV: Locuiesc în Maastricht, Olanda, un oraș mic din partea de sud a țării.

Am făcut școala în Leiden, cea mai veche universitate din Țările de Jos. Mai tânăr fiind, am ajutat la pornirea acestei universități în Maastricht.

În 1975, am fondat grupul de cercetare a vitaminei K, pe care l-am extins continuu. Am început cu două, iar acum avem 12 persoane. Noi lucrăm doar pe vitamina K. Și după cunoștințele mele, aceasta este, de departe, cel mai mare grup de cercetare privind vitamina K.

Sunt de formare biochimist.

Am făcut doctoratul în Leiden. Am în grupul meu mai multe persoane cu doctorat. Am personal clinic, împreună cu tehnicieni de înaltă calificare. Colaborăm și lucrăm pe vitamina K și pe proteine dependente ​​de vitamina K. Când spui Vitamina K, nu spui mare lucru, dar Vitamina K are o anumită acțiune în organism - adică ajută, activând anumite proteine​​ și trebuie să fim în stare să măsurăm aceste proteine ​​pentru a le cuantifica și a vedea cât de active sunt.
 
DM: Vom ajunge cu siguranță să explicăm acest lucru, pentru că e unul din domeniile pe care eu chiar doresc să le explorez cu dumneavoastră, cum ar fi modul de a măsura Vitamina K2 și celelalte. Vitamina K2 este obiectivul exclusiv al cercetării dumneavoastră sau toate felurile de Vitamine K?

DV: Am început pe K1. Aceasta a fost cu 12 de ani în urmă, cred. Apoi am descoperit efectele superbe ale vitaminei K2. Asta a fost într-un studiu de colaborare, împreună cu Universitatea din Rotterdam, unde am diferențiat între aportul lui K1 și K2.

Și acolo am văzut că cei care au avut în dietă un aport mare de K1, au avut sănătate normală. Dar dacă am filtrat doar după aportul ridicat de K2, atunci am văzut avantaje majore pentru sănătatea cardiovasculară. Deci, cei cu un aport ridicat de vitamina K2, au avut mortalitate cardiovasculară mai mică și calcifiere coronarienă mai mică.
 
DM: Au existat alte sisteme de organe la care să observați îmbunătățiri, în afara de sistemul cardiovascular?

DV: Da, desigur.

Există, de asemenea, sistemul osos, care beneficiază foarte mult de aportul ridicat de vitamina K și mai ales, din nou, de vitamina K2. Dar recent, un grup german a descoperit că vitamina K2 protejează, de asemenea, în mod substanțial, împotriva cancerului de prostată.

DM: Asta e interesant, pentru că este una dintre principalele cauze de cancer la bărbați, în SUA, cel puțin.

DV: Da, acest lucru a fost publicat, cred, la începutul acestui an, iar efectul este masiv. Cred că cei din pătrimea cea mai înaltă (cei între 75% și 100%) aferentă aportului de K2, au avut un număr de cazuri de cancer de prostată cu 50% mai mic, astfel că acest rezultat este substanțial.

DM: Din punct de vedere teoretic, există și alte beneficii pe care le puteți specula sau suspecta? De multe ori este nevoie de un interval de timp, pentru a evalua detaliile și studiile actuale, dar aveți idee dacă pot exista alte beneficii în curs de apariție și care nu au fost cuantificate încă?

DV: Oh, da.

Acum, avem în vizor boli cum sunt osteoartrita și boli ale cartilajului. Prima publicație a fost a lui Sarah Booth din Boston. Și arată din nou că, aportul maxim de vitamina K determină un risc mai mic de osteoartrită și boli ale cartilajului.

Există un organ foarte important: creierul. Nu știm ce lucruri anume se întâmplă în legatură cu vitamina K în creier - poate ceva legat de demență sau de altceva. Dar suntem în faza de cercetare a legăturii vitaminei K cu creierul.

Este Vitamina K  următoarea “ Vitamină D”?
Instrumente în dezvoltarea metodelor de măsurare a statutului Vitaminei K

DM: Asta e excelent.

Vitamina D a obținut destulă atenție în mass-media și cu siguranță, în comunitatea științifică. Am avut ocazia de a lua un interviu Dr. Robert Heaney, nu știu dacă sunteți familiarizat cu el, dar este considerat ca sigur, unul dintre cercetătorii majori și pionieri în acest domeniu. El mi-a spus în mod special faptul că 99% din ceea ce am învățat despre vitamina D, a fost descoperit în ultimii 10 ani și ne putem referi la faptul că am obținut doar relativ recent un test pentru a măsura vitamina D, la sfârșitul anilor '90 a devenit disponibil și în comerț. Mă întrebam dacă ați putea comenta în acest moment, cu privire la dezvoltarea unui anumit tip de titrări cantitative sau măsurători ale statutului vitaminei K2. Mi se pare că aveți cele mai convingătoare informații din lume, dar sunteți în măsură, într-un mod practic, să măsurați nivelul vitaminei K la oameni? Acest lucru va fi dificil de implementat și monitorizat?

DV: Da, e foarte bine că ați pus această întrebare.

Măsurători în plasma sanguină ale vitaminei K se pot face destul de corect, dar întrebarea este dacă aceasta este utilă, deoarece reflectă, în principal, ceea ce ați mâncat ieri.

DM: Interesant.

DV: Există un alt mod de a face acest lucru. Putem măsura activitatea proteinelor dependente de vitamina K.

Proteina Matrice GLA (MGP)

Să privim mai de-aproape zona peretelui vasului sanguin, care are un singur instrument pentru a se proteja împotriva calcifierii: proteina Matrice Gla ​​(MGP).

Există două forme ale acesteia: MGP activă și MGP inactivă.

Forma activă este determinată de aportul suficient de vitamină K. Dacă vrei să afli nivelul de vitamină K în vase, atunci va trebui să măsori nivelul circulant al MGP inactivă. Avem un brevet privind metoda de a face acest lucru.

Acest brevet a fost acordat, de asemenea, în Statele Unite, iar aceasta este o metodă foarte precisă și bună de măsurare, dându-ne informații despre riscul de calcifiere a arterelor.

DM: Foarte interesant.

Există companii care au făcut comercial acest kit, acest test pe care l-ați brevetat este disponibil, astfel încât laboratoarele mari, ca Quest sau LabCorp să poată face aceste teste, la dispoziția pacienților?

DV: Există mai multe laboratoare care și-au manifestat un mare interes în această tehnică. Dar, desigur, vă puteți imagina că există o mare sumă de bani în joc aici, iar noi suntem acum în stadiul de a selecta strategiile corecte pentru a comercializa acest lucru.

Puteți presupune că avem o metodă de a investiga întreaga populație asupra riscului de calcifiere arterială!

O altă opțiune a acestui test, care este o aplicație un pic diferită, este că putem, mai mult sau mai puțin, cuantifica cantitatea de calciu deja prezentă în artere. Astfel încât să putem face o preselecție a celor care au nevoie de tehnici foarte scumpe, cum ar fi tomografie computerizată cu fascicul de electroni și alte asemenea. Putem lua doar o picătură de sânge și putem determina cât de mult calciu este în artere.

Este de necrezut, dar funcționează.

DM: Foarte interesant.

Aveți idei și estimări cu privire la care ar fi costul acestui test? Va fi ceva sub o sută, cinci sute, o mie de dolari?

DV: Testul în sine poate fi făcut doar cu ceea ce eu numesc o placă de microtitrare a probei sau un test automat de laborator clinic. Și apoi vorbim despre, să spunem, prețuri între 20 si 50 de dolari sau cam așa ceva. Poate mai puțin. 

Testul de Laborator care prezice mortalitatea cardiacă este la orizont

DM: OK, e foarte interesant.

Bănuiți că exactitatea acestei măsurători ar fi comparabilă cu unele din tehnicile pe care le avem acum, pentru a măsura calcifierea coronariană sau calcifierea arterială, cum ar fi EKG-uri de stress cardiac  sau scanarea tipică utilizată pentru a cuantifica calcifierea?

DV: Tehnica a fost aplicată unui grup de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare. Am comparat pe cei cu niveluri normale de MGP inactivă, cu cei cu un nivel ridicat de MGP inactivă. S-a dovedit că există un raport de zece ori între cele două grupuri, referitor la speranța de viață, de supraviețuire sau mortalitate, indiferent cum le numim.

Deci, există un potențial foarte ridicat în această tehnică.

DM: Este în general speranța de viață relaționată de boala cardiacă?

DV: Aceasta este speranța de viață relativ la mortalitatea cardiacă. În unele cazuri, avem un grup de persoane la care vedem, cred, 40%  mortalitate generală. A fost uimitor să găsim această diferență atât de mare.

DM: Da, asta e șocant.

DV: Da, într-adevăr.

Dar dacă se poate compara, să spunem, măsurarea calcifierii coronariene în comparație cu tomografia computerizată, mă îndoiesc. Cred că ar trebui să utilizăm acest test ca un mijloc de preselecție. Acest lucru lasă tehnicile foarte costisitoare pentru cei care au nevoie și poate ajuta astfel mult mai bine oamenii, la un preț mai mic.

DM: Da, cu siguranță, cu economia actuală și provocările la nivel mondial, vom căuta metode mult mai eficiente de a îngriji oamenii.

Vă întreb ce credeți, când un astfel de test ar putea fi disponibil? Anul viitor sau câțiva ani mai târziu?

DV: Intre unul și doi ani.

DM: Asta e atât de interesant.

Pot să vă asigur de acum că vom populariza acest test. Cred că probabil sunt responsabil pentru creșterea cu 50% a testării nivelului de vitamină D în SUA. Populația face o mulțime de astfel de analize, pentru că e o măsură utilă. Îmi plac aceste teste, care sunt simple, relativ ieftine și vă pot ajuta să luați într-adevăr controlul asupra sănătății dvs. Este o intervenție simplă și puteți monitoriza cât de eficientă este.

DV: Da.

Suntem acum în situația de a avea un test pentru acasă, astfel încât oamenii să poată merge la farmacie și să-l cumpere. Acesta nu ar trebui să fie prea scump.
 
Și mai frumos este că putem face acest lucru doar cu o bandă de hârtie sau așa ceva. Vom observa dacă apar niște pete roșii atunci când adăugați o picătură de sânge. Funcționează și cu salivă, tot trebuie să se vadă. Dacă luați în plus, adică suplimentați zilnic cu vitamina K2, care este, desigur, o altă parte a activității noastre, atunci vă puteți îmbunătăți acest marker pentru boli cardiovasculare. Asta înseamnă că după două-trei săptămâni de suplimentare cu vitamina K2, veți vedea în mod direct cu acest test acasă, că vă aflați într-o stare mai bună. Și asta e important.
 
DM: Doar pentru a clarifica: în acest moment - cel puțin în Statele Unite - nu există cu adevărat nici un test comercial, altul decât cel pe care l-ați patentat, pentru a măsura această MGP?

DV: Este adevărat.            

DM: Pur și simplu nu eram sigur.

DV: Există o metodă la Universitatea din California, cred, dar asta e într-o universitate și nu e pentru scopuri de diagnosticare. E doar un cercetător care are acest test și nu face diferențierea între forma activă și cea inactivă. Deci, acesta este un test general.

Desigur, principiul testului nostru este că veți compara MGP activă cu MGP inactivă.

DM: Excelent.

Principalul motiv de încântare este de a avea un test care poate servi drept predictor, fiind o intervenție relativ ieftină. Și ați menționat că timp de peste trei decenii, v-ați concentrat pe domeniul acesta de cercetare și în mod clar sunteți unul dintre experții de frunte din lume în acest domeniu. 

Multiplele  tipuri de vitamina K și beneficiile fiecăruia

DM: Deci, mă întreb dacă puteți ajuta ascultătorii noștri să înțeleagă unele dintre beneficiile vitaminei K2, pe care am menționat-o și poate mergem un pic mai în detaliu.

Dar, înainte de a face acest lucru, lăsați-mă să spun că acesta este un domeniu pe care majoritatea oamenilor nu-l cunosc. Într-adevăr, doar studentul de medicină generală va recunoaște că există o diferență între vitaminele K1 și K2. Și cam atât.

Dar când ajungem la K2, există și o altă diferențiere și mai importantă, între tipurile de K2: MK7 si MK4, cei doi mari. Chiar vreau să obțin opiniile dumneavoastră în acest sens și aș vrea să vă concentrați cu cea mai mare atenție, astfel încât să putem dezvolta o mai bună înțelegere și apreciere a acestei intervenții terapeutice, de a schimba nivelul proteinei MGP.

DV: MK4, de fapt, este un produs sintetic. Este foarte similar cu K1. Asta înseamnă că are un timp de înjumătățire (timp de viață) scurt.

Vitaminele K1 si K2 MK4, după ce au fost absorbite în intestin, sunt duse și rămân în cea mai mare parte a timpului în ficat, caz în care sunt utile în sinteza factorilor de coagulare a sângelui.

Vitamina K2 MK7 este un supliment care este extras dintr-o mâncare japoneză numită natto, în timp ce MK8 și MK9 sunt extrase din produse lactate - cașul, în principal. Aceste forme de Vitamina K2 sunt apoi transportate în ceea ce este cunoscut sub numele de lipoproteine ​​LDL sau low-densitate lipoproteine. LDL este transportat de la ficat la peretele vasului, unde există receptori care îi preiau.

Deci, acest MK7 este foarte eficient transportat prin intermediul LDL, de la ficat, la locul unde aceasta are activitatea benefică.

De asemenea, trebuie să știți că timpul de înjumătățire al lui MK4 este de aproximativ o oră. Timpul de înjumătățire a lui MK7 este de trei zile. Asta înseamnă că există o șansă mult mai bună de a constitui un nivel constant relativ ridicat de MK7 în sânge, comparativ cu MK4 sau K1.

Dozarea  vitaminei K

DM: Dintr-o trecere în revistă sumară a literaturii, se pare că cea mai mare parte a cercetării inițiale a fost făcută pe MK4. Apoi au apărut lucrurile noi de cercetare pe MK7, pe care dvs și colegii dvs le-ați făcut.

Din perspectiva dvs ca expert, este rezonabil - chiar dacă are un timp de înjumătățire mult mai scurt - de a da cuiva MK4 în doze de trei sau patru sau cinci ori pe zi și să se obțină rezultate similare ca MK7? Sau MK4 este într-adevăr mult mai asemănător vitaminei K1 și nu vom vedea aceleași beneficii?

DV: Eu cred că atât K1 cât și MK4 pot, desigur, face acelaș lucru ca MK7, MK8 și MK9. E doar o chestiune de dozaj. Trebuie să se aplice doze foarte mari de K1 și MK4, pentru a vedea efecte comparabile cu MK7.

Pe animale de laborator, de exemplu, vedem că ele prezintă calcifiere vasculară atunci când le dai 1500 mcg de K1, în timp ce chiar cu un singur microgram de MK7, peretele vascular nu se calcifiază. Ceea ce  arată o diferență uriașă. Dar, desigur, japonezii dau pacienților lor 45 mg MK4. Le încarcă organismul cu acest nutrient.

Toate aceste vitamine K au aceeași funcție, ceea ce înseamnă că, în final, vor avea un efect comparabil. E doar o chestiune de doză - dar astfel utilizăm vitamina ca pe un medicament și nu ca pe o vitamină.

Noi încercăm să ne rezumăm la intervalele nutriționale.

DM: Dozele fiziologice.

Aceasta este o întrebare foarte importantă și mă bucur că adus-o în distincție.

Există pericole sau probleme cu care cineva se poate confrunta la depășirea dozei tipice? Pentru mine, e de bun simț și te-ai aștepta să existe reacții adverse la supradozaj. Mă întrebam dacă aveți unele probleme sau eventuale observații care abordează acest subiect.

DV: Este foarte clar că vitamina K nu are efecte nocive, indiferent dacă se dă la oameni sănătoși sau la pacienți.

Precauții cu Coumadin

Există o singură excepție, și anume pacienții care iau Coumadin. Coumadin este un medicament care este menit să mențină subțire sângele, pentru pacienții cu probleme de coagulare a sângelui. Coumadin este un anti- Vitamina K, așa că dacă ai da suplimentar Vitamina K, atunci aceasta va contracara efectul medicamentului. Deci, nu ar trebui să suplimentați cu MK7, cu K1 sau MK4, daca luati medicamentul Coumadin.

Vă puteți imagina că dacă dați doze mari la pacienții cu anticoagulante, atunci aveți o problemă.

Dar există o posibilitate de a da MK7 în doze relativ mici, astfel că este benefic pentru populația generală și nu e dăunător pentru cei care sunt pe tratament cu anticoagulant oral. De fapt, au existat publicații care spun că veți obține un mod mult mai stabil de anticoagulare, dacă veți combina MK7 cu terapia cu Coumadin.

DM: Interesant.

Deci, prin combinare, puteți probabil menține dozele pe care le recomandați cuiva pe Coumadin - fără să afecteze reducerea sau ridicarea timpului de protrombină, pentru a preveni capacitatea de coagulare. Dar veți avea în continuare beneficii ale vitaminei K2 privind prevenirea osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.

DV: Nu știu în acest moment dacă în timpul tratamentului anticoagulant cu Coumadin veți avea același efect preventiv împotriva calcifierii cardiovasculare. Eu știu că, dacă utilizați o doză de aproximativ 45 mcg pe zi de MK7, nu interferă serios cu terapia. Oricum, nu sunt riscuri de vătămare. Nu e nici un efect dăunător.

DM: Eu vreau doar să mă asigurați că am înțeles ce-ați spus la o întrebare anterioară.

Din cauza naturii relativ inofensive sau benigne ale vitaminei K, nu există într-adevăr nici un rău de care să avem cunostință, în tratamentul cu  Coumadin?

DV: Exact.

Vitamina K si Osteoporoza

Trebuie să realizăm că în Japonia, menachinona 4 (MK4) de 45 mg pe zi este folosită la zeci de mii de femei cu osteoporoză, ca și un medicament. Acesta este medicamentul lor împotriva osteoporozei.

DM: Este mai frecvent utilizat decât …

DV: Aș spune bifosfonații. Cred că ar trebui să utilizăm bifosfonați în asociere cu MK4, dar nu MK4 singur. Cred ca bifosfonații sunt mult mai puternici. Dar am făcut un studiu similar cu cel japonez, cu doză foarte mare și timp de trei ani, pentru 350 de femei. Nu am văzut nici un efect advers.

DM: Ce tip de doze au fost folosite?

DV: 45 mg pe zi. O doză foarte mare. Noi am investigat în mod specific timpul de coagulare a sângelui și nu este într-adevăr nici o modificare a acestuia. K2 MK4 este inofensiv din acest punct de vedere.

DM: Si asta e doza totală pe zi pe care o utilizați? Deci, ar fi 15 mg de trei ori pe zi?

DV: Da, este exact.

DM: Excelent.

Ați menționat în studiul osteoporozei, utilizarea de către dumneavoastră a MGP ca un parametru sau index de vitamina K. O altă proteină funcțională care afectează Vitamina K2 este osteocalcina. În afară MGP, există un test care  să măsoare statutul de vitamina K?

DV: Se măsoară nivelul vitaminei K al osului, iar acest test nu este disponibil în comerț. E de la compania japoneză Takada și l-au trimis numai pentru scopuri de cercetare. Nu e pentru …

DM: Nu e comercial.

DV: Este numai pentru cercetători și nu pentru medici.

DM: Pare că ar trebui să existe o corelație între un nivel suficient al osteocalcinei și MGP, pentru că e determinat de același factor – statutul Vitaminei K2.

DV: Depinde, desigur, de cât de eficient poate absorbi țesutul vitamina K. E posibil ca osul să preia Vitamina K mai eficient decât peretele vasului. Poate că sună un pic ciudat, dar e adevărat. Peretele vasului nu are atât de multe capilare. Vasul de sânge doar ghidează sângele. E la fel ca o țeavă și atunci când te uiți la țesut, acesta este complet alb și nu conține atât de multe vase mici de sânge, pentru propriul său beneficiu.   

Deci, absorbția de către vasele de sânge nu este asa de ușoară.

Comparație între cele două forme de Vitamina K2: MK4 si MK7

DM: Aș vrea să mergem din nou, mai profund la MK7  față de MK4.

Se pare că cea mai mare problemă este absorbția. Puteți explica de ce ai nevoie de o astfel de doză mare de MK4? Cum se face că MK4 nu este absorbit bine iar MK7 este?

Este vorba despre solubilitate? Ce credeți că se întâmplă acolo?

DV: În dietă există matricea alimentelor care poate face o diferență majoră. Dar dacă le ingerați, atunci veți obține absorbția, care este comparabilă pentru K1, pentru MK4 si pentru MK7.

Cred că în ficat veți vedea la început niveluri comparabile din toate trei.

Dar apoi ficatul va începe secreția de MK7 și păstrarea K1 și MK4. MK7 este mai lipofil, este mai mult în fracția de grăsime. Acesta este încorporat în LDL, iar K1 nu este încorporat atât de bine. Deci, este vorba despre vehiculul de transport. Ficatul folosește doar MK7, MK8, și MK9 pentru a fi furnizate către ceea ce numim țesuturile extrahepatice.

DM: Ați menționat aceste alte forme de K2, MK8, și MK9, probabil și altele, de asemenea. Există vre-un pericol de a folosi un extras izolat sau produsul conține toate celelalte forme de K2?

DV: Deci, nu e pur, dar conține aproape exclusiv MK7. Este legat de transportator. Există și un pic de MK6, pentru că natto este produs de Bacillus Subtilis, o bacterie care crește pe boabele de soia. Această bacterie face MK7 pentru propriul său beneficiu. Îl folosește, dar, de asemenea, face un pic de MK6, care este un pic mai mic, dar are același grup activ, este foarte comparabil.

Deci din natto se obține K2 MK7. Vitamina K2 MK8 și MK9 sunt foarte interesante pentru industria produselor lactate, în special pentru cei care fac brânză și caș. Știți ce-i acela caș, nu?

DM: Sigur, absolut.

DV: Ok. Aceste produse conțin o cantitate relativ mare de menachinonă 8 și 9 (MK8 si MK9). Asta e, de asemenea, vitamină K2.

DM: Serios? Interesant.

DV: Oh, da.

Dacă luați 100 grame de caș, mâncați aceeași cantitate de vitamina K2 ca de la o pastilă supliment în mod normal comercializate ca 45 mcg. Deci, 45 mcg este în mod normal, ceea ce este prezent în 100 grame de caș sau brânză.

DM: Este o sursă majoră - alta decât natto - de vitamina K2?

DV: Da. Ei bine, este conținut, desigur, în brânză.

DM: Corect. E o parte a produsului alimentar.

DV: Și dacă oamenii nu doresc să cumpere pastilele supliment deoarece, spun ei, "Nu am nevoie de pastile. Eu mănânc sănătos ", atunci eu spun," Ar trebui să mănânci caș, deoarece brânza regulată este destul de grasă. Aceasta conține o cantitate mare de grăsimi animale; sunt grăsimi saturate. Această componentă nu este atât de sănătoasă. Dacă luați caș, chiar gras, are mult mai puține grăsimi decât brânza regulată. "

În ziua de azi există cașuri degresate, care sunt foarte bune, gustoase și cremoase când le gustați. Deci, eu prefer caș degresat și care conține un nivel ridicat de K2.

Dacă luați 100 grame de caș  în fiecare zi, atunci veți ingera vitamina K2 în măsură de a preveni 50 la suta din mortalitatea cardiovasculară.

DM: Aceasta este o observație șocantă. Nu cred că am văzut, auzit sau citit vreodată asta. Poate e doar neglijența mea, dar asta este o observație foarte puternică. Asta e uimitor!

DV: E prin combinarea a două dintre documentele noastre. Într-unul avem conținutul de vitamina K2 MK7 în alimente și în altul avem relația dintre nivelul de vitamina K2 și mortalitatea cardiovasculară ridicată, cât și la cei care au supraviețuit.

DM: Doar câteva întrebări despre acest lucru, pentru că este un punct important. Ce se întâmplă în timpul producției de caș și care nu are loc în procesul de fabricație sau de producție a brânzeturilor tradiționale?

DV: Poți să crești nivelul de K2 atât la ​​brânză tradițională cât și la caș. Și asta pentru că provin din același ferment. Acestea conține anumite bacterii - lactococci și bacteriile acizilor proprionici - care produc K2, pentru  beneficiul propriu, dar atunci când mâncăm aceste bacterii, ingerăm ceea ce au făcut. Și asta este K2.

DM: Oh, asta este foarte bine, excelent.

DV: Da. Acest lucru este foarte important pentru industria produselor lactate, deoarece vă puteți imagina că sunt dispuși să îmbunătățească producția de K2 prin fermentare. Deci sunt în căutarea unor fermenți mai buni.

DM: Ați investigat anumite specii care sunt mai puternice în producerea acestui K2?

DV: Nu. Ei bine, facem ceva în domeniul acesta, dar nu pot vorbi prea mult despre asta.

DM: Ok. Deci, aveți un produs în dezvoltare.

DV: Da.

DM: Ei bine, asta e interesant. Acest produs va fi ceva folositor fabricilor de produse lactate comerciale, sau este proiectat pentru consumatorul care va lua acest lucru ca pe un supliment?

DV: Nu. Avem suplimentele pe de o parte, iar apoi vom avea alimentele, pe de altă parte. Suplimentele sunt în principal MK7, în timp ce alimentele funcționale vor conține, de asemenea, pulbere de MK7 sau cam așa ceva.

Pe de altă parte avem MK8 și MK9 în caș. Desigur, se vor găsi, de exemplu, bacteriile din iaurt. Se va produce iaurt bogat în K2.

DM: Wow. Aceasta este pur și simplu uimitor. Si când apreciați că vom avea acel produs disponibil?

DV: Nu avem un produs disponibil. E vorba de industria produselor lactate și de aceea nu pot vorbi prea mult despre asta. Dar mă aștept ca aceste produse vor veni pe piață poate anul viitor sau în anii de după aceea.

DM: Deci, un timp relativ scurt.

DV: Da. Așa cred.

DM: Probabil în legătură cu momentul în care testul MGP va fi disponibil.

DV: Ar putea fi, da.

Absorbția Vitaminei K

DM: E o coincidență frumoasă. Este ceva ce poate fi făcut pentru a îmbunătăți nivelul de absorbție al suplimentului – cum ar fi aducerea acestor particule la dimensiuni de nanometri, astfel încât acestea vor fi absorbite mai eficient și va fi nevoie de o doză mai mică? Nu sunt familiarizat cu biochimia fizică a acestuia. Este o moleculă mare, sau există alte variabile, care-l împiedică să fie absorbit?

DV: Nu. Vitamina K este o moleculă destul de mică, doar că nu este solubilă în apă. Deci, aveți nevoie de grăsimi în alimentație.

Anumite uleiuri (ulei din semințe de floarea-soarelui) sunt întotdeauna capsule astfel încât să puteți dizolva cu ușurință vitamina K. De asemenea, trebuie să existe o anume excreție biliară în intestine. Desigur, atunci când mănânci, ingerezi un pic de grăsime. Astfel ai suficientă producție de bilă. În intestine, aveți myoceles în care această Vitamină K este încorporată destul de ușor. Apoi, este transportată prin peretele intestinelor în limfă și în fluxul de sânge, pană când ajunge la ficat.

Importanța vitaminei K pentru oase și inimă

DM: Excelent. La început, ați relevat beneficiile vitaminei K2 și ați vorbit despre beneficiile cardiovasculare și osoase cât și probabilitatea că există anumite beneficii emergente ale creierului, la care suntem doar la începutul cercetării. Ați putea să fii mai explicit?
 
DV: Nu. Asupra creierului? Nu pot fi mai explicit despre acest subiect.

DM: Puteți alege celelalte, cum ar fi cele legate de sistemele cardiovascular și osos și poate puneți într-o perspectivă corectă înțelegerea beneficiilor K2 față de alte intervenții similare, cum ar fi scăderea colesterolului sau a face exerciții fizice.

Faceți acest lucru pentru a oferi ascultătorilor o perspectivă despre importanța relativă a vitamina K2 ca mijloc de intervenție. Ei au nevoie de un barometru pentru a evalua acest lucru.

Trio Dancing: Calciu, vitamina D si vitamina K

DV: Ok.

Cred că vitamina K2 nu va face singură lucrarea. Este, de asemenea, nevoie de alte măsuri de sănătate.

Una dintre ele este vitamina D. Cele două colaborează, există un efect sinergicîntre vitamina D și vitamina K.

Acest MGP este sintetizat în peretele vasului, dar sinteza sa este majorată de către vitamina D, iar activitatea sa este crescută de vitamina K. Deci, cele două acționează împreună și sunt de asemenea condiționate. Deci dacă lucrați pe sănatătea oaselor, nu luați vitamina D și calciu singure, luați de asemenea și vitamină K.

Există un alt aspect în această privință. Dacă luați o doză mare de calciu pentru, de exemplu, post-menopauză, atunci veți da o încărcatură suplimentară de calciu pentru organism. Există un studiu  pe un grup destul de mare de femei care au luat suplimente de calciu și au obținut un procentaj mai mare de mortalitate cardiovasculară.

Cred că o doză optimă cu calciu în organism este bun pentru oase. Se demonstrează a fi bun pentru oase, dar este, de asemenea, rău pentru vasele de sânge, deoarece calciu în exces produce calcifiere. Pentru a proteja vasele de sânge este nevoie de suplimentarea cu vitamina K2  MK7, astfel încât să puteți da MGP activitatea maximă de inhibare a calcifierii vaselor de sânge.

DM: Ei bine, vă mulțumesc pentru că ați explica acest lucru. Sunt încă curios asupra beneficiilor vitaminei  K2 pe care le-ați observat.

Să presupunem că o persoană ia vitamina D, are un stil de viață sănătos, face antrenament de forță și luând toți ceilalți micronutrienți care se cunosc pentru sănătatea oaselor, ce tip de beneficii vedeți, în două grupuri, unul care ia K2 și celălalt care nu ia K2?  Pot ajunge aproape de densitatea osoasă maximă, fără a lua K2?
 
DV: Aceasta este o întrebare dificilă în acest stadiu al cercetării. Ceea ce a fost calculat în ceea ce noi numim Studiul Rotterdam (primul studiu care demonstrează efectul benefic al vitaminei K2) a fost faptul că speranța de viață a celor care au avut 45 mcg de K2 pe zi, a fost cu șapte ani mai mult decât cei din sfertul numeric de jos (cei de la 0% la 25%) și care au luat 12 mcg pe zi.

Deci, poți trăi mai mult.

Într-un studiu ulterior, care a venit mai târziu (Studiul Prospect) și a fost cu oameni cu care noi nu am colaborat, a existat un studiu independent de 16 000 de subiecți, care a fost urmat pe mai mult de 10 de ani. Ei au calculat cât de mult ai beneficia de la 10 mcg K2 pe zi.  S-a dovedit că fiecare plus de 10 mcg K2 în dietă, a dat cu 9% mai puține evenimente cardiovasculare.

DM: Da. Acesta este un beneficiu foarte semnificativ.

DV: Dacă aveți 45 mcg în suplimentul dumneavoastră, înseamnă risc cu aproape 40% mai puține evenimente cardiovasculare.

Considerente legate de costuri și de calitate pentru suplimente de vitamina K

DM: Acesta este un beneficiu profund.  Părerea mea personală este de a avea o abordare nutrițională și cred că există un risc mai mic și beneficii mai multe, dacă veți lau suplimente nutritive și alți nutrienți.

Dar, dacă cineva alege să utilizeze suplimente, puteți da ascultătorilor noștri o idee de costul alegerii MK4 chiar la doze mari cu 45 mg, asa cum fac japonezii, comparativ cu MK7?

DV: Bine, 45 mg MK4. Nu știu dacă este disponibil in Statele Unite ale Americii. Nu în Europa, oricum. 45 mg MK4 este atât de mult. Cred că doar în Japonia puteți cumpăra K2 MK4 în acest fel.

DM: Ok.

DV: Ce pot să spun este costul MK7 aici, la o farmacie, este de aproximativ 20 de dolari pentru 60 de capsule, pentru 60 de zile. Două luni este de $ 20, astfel că este de $ 10 pe lună.

DM: Deci, relativ ieftin.

DV: Da. Ei bine, aceasta este privită ca destul de scumpă în comparație cu, de exemplu, vitamina D, care este foarte ieftină. Este totuși o vitamină care vine în piață și nu există o cantitate imensă de cercetare, care, desigur, trebuie să fie plătită. 

Cercetarea noastră trebuie să fie plătită, ea este plătită de compania NattoPharma, care comercializează acest material. Iată deci de ce este mult mai scumpă decât vitamina D.

DM: NattoPharma este o companie cu care lucrați pentru a produce MK7?

DV: Au importat-o din Japonia.

DM: Da. Este singura companie care produce MK7 în lume?

DV: Nu, nu e adevărat. Mai sunt și alții, dar eu nu știu despre calitatea altora. Noi am verificat regulat calitatea produsului NattoPharma, pentru că am folosit acest produs, în studiile noastre. Despre ceilalți nu avem nici o idee.

DM: Ok. Nu v-ați uitat la alții, așa că și alții ar putea fi buni, dar pur și simplu nu au avut ocazia sau șansa de a arăta.

DV: Nu.

DM: Nu aveți suspiciuni? Este ceva care face ca NattoPharma să aibă produsul lor cel mai bun, sau este pur și simplu faptul că ei au fost primii pe piață?

DV: În primul rând, cred că au o sursă bună. Japonezii știu cum să-l facă. Desigur, după ce l-au extras și l-au pus într-o capsulă sau orice altceva, este mai bun decât altele.

Să continuăm  cu contaminanții. Produsul NattoPharma este verificat pentru orice contaminanți sau bacterii care ar putea fi. Nu știu dacă asta e valabil  cu ceilalți. Eu nu sunt expert în controlul calității produselor.

Sunt toate suplimentele de vitamina K egale?

DM: Sigur.

Să vorbim apoi de biochimie: știu că, la vitamina D, nu există într-adevăr o diferență majoră între cele mai multe dintre firmele producătoare.

Avem Vitamina D3. Vitamina D3 este vitamina D3. Nu contează cu adevărat de la cine le-ai luat. Este într-adevăr ieftin.

Deoarece este o vitamină asemănătoare, mă întrebam dacă este aceeași situație și acolo.

DV: Da. În acest moment, produsul de pe piață este doar un produs natural extras din toate tipurile de materiale biologice. Apoi, vă puteți aștepta, desigur, la unele diferențe în ceea ce privește puritatea sau contaminanții sau orice altceva. La sfârșitul anului, mă aștept ca MK7 să fie produs sub o formă sintetică, iar apoi vom veni cu o puritate de 100%.

DM: Interesant.

DV: Dar va dura ceva timp înainte de a avea menachinonă sintetică 7. Nu e atât de ușor de a o sintetiza.

DM: Da. Care sunt previziunile tale: 5 ani, 10 ani?

DV: Eu cred că 5 ani.

DM: 5 ani.

DV: Nu știu cum e cu aspectul de reglementare. Când aveți un produs sintetic, poate va trebui să treacă printr-un dosar întreg și să-l depuneți la FDA, de a face studii de toxicologie și altele. Eu nu sunt familiarizat atât de mult cu acest aspect.

DM: Aceasta poate să dureze. Deci e doar un ghid.
Acum, ați menționat mai devreme că MK4 este complet sintetic. A existat vreodată o formă naturală de MK4? Este doar ceva ce a fost creat în laborator pentru a reproduce activitatea Vitaminei K2?

DV: Nu.

De fapt, MK4 este de asemenea prezent în corpurile noastre, ca un produs natural, într-o măsură foarte mică. Organismul este capabil de conversia K1 în MK4. Noi nu înțelegem de ce se face, dar se face. Avem o înțelegere aproximativă a cum se face.

Cel mai mult MK4  din corpul nostru provine din produse de origine animală. În hrana animalelor, aveți un produs numit menadionă. Aceasta este sintetică, o formă ciudată de vitamina K. Este un pic toxică, dar pentru animale, nu e chiar așa de rău, mulți au păsări de curte sau porci și obțin un mic profit din asta.
Ei utilizează menadiona pentru a proteja aceste animale împotriva ruperii oaselor. Acest lucru este deosebit de important pentru păsările de curte, astfel încât acestea să nu-și rupă oasele în timpul transportului. Ele primesc menadionă, iar aceste animale pot sintetiza menachinonă 4 de la menadionă. Apoi dvs mâncați aceste animale și veți obține și ingera un pic de MK4, care este deja în animale.

Vitaminele A și K ... o ultima întrebare

DM: Ok. Vă voi solicita o ultimă întrebare.

Vă respect timpul dvs, să sperăm ca putem vorbi și altă dată.

Ați menționat sinergismul dintre vitamina D și vitamina K. Acestea ambele sunt vitamine solubile în apă. Cealaltă vitamină primară, desigur, este vitamina A, și mă întrebam dacă ați observat orice sinergii similare între A și K?

DV: Nu, cu siguranță nu.

DM: Serios? 

DV: Nu.

DM: Interesant.

DV: Complet diferit.

DM: Pentru că se pare că există o interacțiune profundă între A și D și am crezut că ar fi fost una și cu A și K.

DV: Nu. Cu vitamina K știm exact locul unde lucrează asupra enzimelor. Acesta este o co-enzimă și știm exact cum funcționează. Ea nu interferează cu vitamina A.

DM: Excelent.

Ei bine, vreau să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți. Eu cu siguranță voi rămâne conectat cu dvs, veți avea de răspuns la unele întrebări care vor urma, atunci când programele noastre vor coincide. Ați fost plin de har și ați făcut cercetări imense, în ideea ca nu număr mare de oameni să beneficieze.

Unul dintre scopurile site-ului nostru este acela de a accelera momentul în care aceste informații utile ar putea fi aplicate la un nivel cât mai larg, astfel încât oamenii să poată beneficia și nu să aștepte timp de decenii ca lucrările de o viața a cercetătorilor străluciți ca dvs, să ajungă la ei.

DV: Da. Noi, în țările de Jos avem un proverb. Noi spunem, "Nasurile noastre sunt îndreptate spre aceeași direcție." Deci, colaborăm pentru a obține aceste lucruri, ca un beneficiu pentru oameni.

DM: Absolut. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vom fi în contact, la o dată ulterioară.

[Sfârșit]


Vitamina K - 2. Protecţia împotriva calcifierii arteriale, pierderilor osoase, cancer şi îmbătrânire 


Life Extension Magazine
LE Magazine January 2009

Protecţia împotriva calcifierii arteriale, pierderilor osoase, cancer şi  îmbătrânire!
De William Faloon

O vitamină introdusă doar cu un deceniu în urmă demonstrează profunde efecte anti-îmbătrânire, care se extind cu mult faţă de indicaţiile sale originale.

Bazat pe o abundenţă de rezultate pozitive, oamenii de stiinţă au dezvoltat o formă mai eficientă a acest nutrient, care îi permite să rămână în corp mult mai mult timp decât înainte. Vestea incredibilă este că menţinerea la niveluri constante în sânge a acestui nutrient, nu numai că protejează împotriva aterosclerozei, ci chiar inversează calcifierea arterială 

O multitudine de studii publicate în 2008, dezvăluie că acest nutrient are proprietăţi anticancerigene, fiind implicat în acelaş timp în bolile obişnuite legate de vârstă (1-15)

O caracteristică a îmbătrânirii implică calcifierea în ţesuturile moi ale corpului, cum ar fi valve cardiace, glande şi vase de sânge.(16-18) Cineva ar putea crede în mod eronat că acest calciu este inculpatul din spatele proceselor patologice de calcificare. De fapt, opusa acestei afirmaţii este adevărată. Când iepurii sunt hrăniţi cu o dietă deficitară de calciu, rata de calcificare creşte de 2,7 ori. Suplimentarea cu calciu, pe de altă parte, determină calcifierea redusă cu 62% .(19 )

Motivul aceastei contradicţii este: ca răspuns la deficitul de calciu în sânge, organismul foloseşte excesiv calciul din oase (20), saturând în acelaş timp ţesuturile moi cu calciu.

Astfel, cu vârsta, ne pierdem capacitatea de a regla echilibrul de calciu şi apoi suferim consecinţele fatale ale calcifierii sistemice. Este încurajator să aflăm că un nutrient ieftin (vitamina K) poate restabili rapid homeostaza de calciu.

Un exemplu extrem

Warfarina (Coumadin ®) este un medicament anticoagulant, care inhibă funcţia normală a vitaminei K în organism. Rezultatul alarmant al  insuficienţei de vitamină K este dezvoltarea rapidă a osteoporozei şi a calcifierii arteriale.(21, 22)

Vitamina K este absolut esenţială pentru reglarea echilibrului calciului în organism. Un deficit de vitamina K face ca oasele să devină fragile iar sistemul vascular devine calcifiat, ceea ce determină o stare proastă de funcţionare a organismului.(23-26)

Oamenii care iau Coumadin ® suferă de fracturi osteoporotice (21) şi prezintă depuneri anormale de calciu în alte zone, cum ar fi supapele inimii, de fapt de două ori mai mult calciu decât cei care nu iau Coumadin ®.(22)

Faptul că aceste modificări patologice apar la oameni cărora li s-a prescris  warfarină, a determinat reconsiderarea suplimentării cu doze mici de vitamina K, chiar şi la pacienţii cu risc ridicat de cheaguri de sânge.

Cât de periculoasă este calcifierea arterială ?

Ateroscleroza este principala cauză de invaliditate şi deces în societăţile civilizate. Mulţi factori sunt implicaţi în iniţierea şi dezvoltarea acesteia.(27, 28) Homocisteina sau lipoproteinele oxidate ​​cu densitate joasă (LDL) pot deteriora iniţial căptuşeala interioară arterială (endoteliul).(29) Pentru a repara acest lucru, endoteliul produce colagen, care formează un capac pe locul vătămat. Acest capac endotelial de colagen atrage calciu, care se acumulează (calcifiere) şi formează un material dens asemănător cu osul. Acesta este motivul pentru ateroscleroza este uneori menţionată ca fiind "întărirea arterelor. "

Calcifierea arterelor coronariene creşte semnificativ riscul unui atac de cord.(30)

Un volum substanţial de studii arată că deficitul de vitamină K2 accelerează calcifierea arterială.(31)  Un nou studiu arată că restaurarea optimului de vitamina K2  inversează calcifierea arterială.(49)

Funcţionarea Vitaminei K determină menţinerea depunerii de calciu în oase şi previne acumularea acestuia în artere.(23-26, 28,31). În cazul când aceste lucruri sunt făcute de  vitamina K, aceasta ar deveni unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru suplimentarea dietei oamenilor în vârstă. Cu toate acestea, noi cercetări publicate recent indică faptul că vitamina K2 aduce o serie de beneficii suplimentare.

Cum protejează vitamina K2  împotriva osteoporozei

Osul este un ţesut viu, care este într-o stare continuă de reînnoire. Pentru întreţinerea osului este nevoie ca osul vechi să fie dizolvat de celule numite osteoclaste. Când activitatea osteoclastelor este prea mare, apar găuri mari, care pot determina slăbirea  osului şi pot duce la osteoporoză. Pentru a opri activitatea osteoclastelor şi degradarea excesivă a osului, cheia este vitamina K2.

Găurile lăsate de osteoclaste sunt pregătite pentru remodelare de către celulele osteoblaste. Osteoblastele secretă o proteină numită osteocalcina, care atunci când este activată (sau carboxilată), permite  calciului  să pătrundă  în os. Carboxilarea osteocalcinei este determinată de vitamina K, în timp ce sinteza osteocalcinei în sine necesită vitamina D3.

Vitamina K oferă astfel două avantaje critice la nivelul osului. În primul rând protejează împotriva degradării osoase (resorbţia), prin oprirea activităţii în exces a osteoclastelor. Acest lucru susţine rolul critic al formării osoase noi, permiţând osteocalcinei să extragă calciul din sânge şi să-l depună în stratul de os nou.

Din această scurtă descriere, este clar că menţinerea densităţii osoase sănătoase necesită niveluri adecvate de calciu, vitamină D si vitamină K. Fără vitamina D, nu va avea loc osteocalcinarea iar activarea acesteia este produsă de vitamina K. Fără vitamina K, carboxilarea osteocalcinei nu se va produce iar osteocalcina va fi inactivă. Şi, desigur, fără calciu (şi alte minerale), nu vor exista minerale pentru activarea osteocalcinei, pentru a determina densitatea structurală optimă la os.

Studiul numit  "al Asistentelor Medicale de Sănătate" a urmărit timp de 10 ani un număr mai mare de 72000 de femei şi a constatat că femeile la care nivelul de vitamină K era în cea mai de jos quintilă (de la 0% la 20%), acestea au avut un risc cu 30% mai mare de fracturi de şold decât femeile la care nivelul de vitamină K se afla în cele mai de sus patru quintile (de la 20% la 100%)(67)

Un studiu de şapte ani, la peste 888 bărbaţi şi femei în vârstă (Framingham Heart Study) a constatat că bărbaţii şi femeile care suplimentau zilnic cu vitamina K, cei în cea mai de sus  quartilă aferentă (80% la 100%), au avut un risc de fractură de şold cu 65% mai mic decât cei cu deficit de vitamină K din cea mai de jos quartilă (aproximativ 254 micrograme/zi faţă de 56 micrograme/zi de vitamina K) .(68)

Vitamina K2 s-a dovedit a fi la fel de eficientă în reducerea incidenţei fracturilor osoase, ca şi anumite medicamente prescrise. Un studiu japonez făcut la femeile în postmenopauză, a comparat efectul Vitaminei K2 (MK-4), cu medicamentul etidronate (Didronel ®) privind incidenţa fracturării vertebrale (coloanei vertebrale). Femeile care au luat K2, la o doză de 45 mg pe zi, au prezentat o rată de fractură de 8,0%, comparativ cu 8,7% pentru cele care au luat medicamentul etidronateÎn plus, femeile care au luat atât MK-4 cât şi etidronate, au avut o rată de fractură de doar 3,8%. Într-un grup care a primit placebo, fără vitamina K2 şi fără medicament, aproape 21% din femei au avut fracturi osoase.(69)

Combaterea artritei reumatoide

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care este cauzată de inflamaţia cronică la nivelul articulaţiilor şi altor organe din corp. Cei care suferă de artrită reumatoidă, au rate de boli cardiovasculare uimitor de ridicate.(33)

Într-un studiu publicat în iunie 2008, oamenii de stiinţă japonezi au descoperit că vitamina K2 a inhibat proliferarea celulelor sinoviale şi au prevenit dezvoltarea artritei reumatoide colagen-induse, în modelul cu şobolani. Oamenii de stiinţă au ajuns la concluzia că vitamina K2 poate reprezenta un agent nou pentru tratamentul poliartritei reumatoide, în asociere cu alte medicamente antiinflamatorii.(34)

Un studiu uman recent arată că suplimentarea cu vitamina K2 singură sau în combinaţie cu medicamente bifosfonate (cum ar fi  Fosamax®) în tratamentul osteoporozei la pacienţii cu artrită reumatoidă, pot inhiba osteoclastele, prin scăderea nivelului mediatorilor inflamatori.(35). Excesul activităţii osteoclastelor determină scăderea densităţii minerale a oaselor.

Îmbunătăţirea  efectelor medicamentului Fosamax®, de construcţie a oaselor   

Americanii afectaţi de osteoporoză sau densitate minerală osoasă joasă, au uneori prescrise medicamente, cum ar fi Fosamax ® sau Actonel ®. Efectele secundare ale acestor medicamente, sunt resimţite uneori, pe termen lung de utilizare.

Pacienţilor japonezi le sunt adesea prescrise doze mari de vitamina K2, în loc de medicamente.Studiile publicate demonstrează capacitatea vitaminei K2 de a opri pierderea densitătii minerale a oaselor.(23, 36,37)

Un studiu publicat în mai 2008, a folosit atât Fosamax ® cât şi vitamina K2, la femeile aflate în postmenopauză, în Japonia, timp de un an. Rezultatele au arătat că adăugarea de vitamina K2 a condus la o creştere mai accentuată a densităţii osului col-femural, în comparaţie cu Fosamax ® luat singur. Medicii au confirmat specificitatea mecanismului unic de protejare a osului, de către  vitamina K2, o constatare care fusese stabilită în precedentele studii.(38)

Vitamina K2  reduce riscul cancerului de prostată

Medicii din Germania au efectuat un studiu care examinează relaţiile dintre aportul alimentar de vitamina K1 şi K2  în  dezvoltarea cancerului de prostată, la 11319  bărbaţii într-o periodă de peste 8,6 ani.(4) Comparativ cu cel mai mic aport de vitamina K2, bărbaţii cu cel mai mare consum alimentar de vitamina K2, au demonstrat o reducere cu  63% a incidenţei cancerului de prostată  în stadiu avansat. Aportul de vitamina K1 nu a demonstrat efecte  în incidenţa cancerului de prostată în acest studiu din 2008.(4)

Îmbunătăţirea ratei de vindecare a fracturilor  

Fracturile osoase sunt cauza de invaliditate semnificativă şi există un interes în creştere în identificarea metodelor de a accelera timpul de vindecare a oaselor rupte. Efectul sinergic al Vitaminei D3 cu Vitamina K2 în prevenirea osteoporozei a fost documentat în clinici practice.(39)  Până în prezent, cu toate acestea, nu au existat rapoarte de anchetă în care aceşti nutrienţi ar putea spori vindecarea fracturii.

Un studiu in vitro, publicat în ianuarie 2008 a arătat că combinarea vitaminele D3 şi  K1 au modelat  favorabil proliferarea şi diferenţierea celulelor necesare pentru a vindeca osul. Aceasta a condus pe medici la concluzia că aceste substanţe nutritive, luate împreună, oferă clinicienilor o promiţătoare strategie ieftină de construire de material osos nou. (39)

Vitamina K  în tratamentul cancerului

Vitamina K2 induce diferenţierea şi apoptoza într-o gamă largă de celule de cancer umane. O căutare pe PubMed  relevă studii publicate  în 2008, care discută despre rolul diferitelor forme de vitamina K, în tratamentul cancerului.(1-15)

Un obiectiv al cercetătorilor  de cancer este de a identifica compuşi care determină celulele canceroase să se autodistrugă. Vitamina K2 a fost demonstrat a induce apoptoza (distrugerea celulelor), în celulele de leucemie in vitro. Un studiu publicat în iulie 2008, a identificat încă o altă cale prin care vitamina K2 provoacă degradarea (prin autofagie) a componentelor proprii ale celulelor de leucemie. Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că apoptoza şi  autofagia în celulele leucemice ar putea fi în acelaşi timp indusă de vitamina K2.(8)  În laborator, vitamina K2 demonstrează efecte inhibitoare împotriva mielomului şi limfomului, sugerând posibile aplicaţii pentru persoanele fizice în combaterea acestor tipuri comune cancere.(40)

Infecţia cu virusul hepatitei B sau C este un factor major de risc în dezvoltarea cancerului hepatic primar, cunoscut medical ca şi carcinom hepatocelular. Ea poate apărea, de asemenea, la cei care nu au hepatită. Un studiu publicat în Journal of American Medical Asociation a arătat că la cei cu ciroză hepatică virală-indusăau dezvoltat cancer de ficat mai puţin de 10% din pacienţii care au primit vitamina K2Pacienţii similari care nu au primit vitamina K2, au dezvoltat cu o uimitoare 47% mai multe cazuri de cancer hepatic primar.(41) Vitamina K2 a scăzut riscul de a dezvolta carcinomul hepatocelular la aproximativ 20% comparativ cu grupul de control.

Într-un studiu publicat la începutul anului 2008,  61 de pacienţi cu cancer primar de ficat , care au fost în remisie după tratament, au fost separaţi în două grupuri. Unui grup i-a fost dat suplimente de vitamina K2. După un an, doar 13% din grupul care a primit K2 au experimentat reapariţia cancerului de ficat, comparativ cu 55% din grupul care nu a primit K2. Rata de supravieţuire la trei ani în grupul vitaminei K2- a fost de 87%, comparativ cu 64% în grupul care nu a primit vitamină K2(42)

În 2007, oamenii de ştiinţă au identificat mecanismele specifice ale vitaminei K2 împotriva cancerului, inclusiv inhibarea proinflamatorului factor nuclear kappa B (NFkB), care este de multe ori supra exprimat în celulele canceroase.(43). Celulele tumorale folosesc factori proinflamatori, pentru a dezvolta mecanisme de supravieţuire care contracarează  încercările convenţionale de a le eradica.

Medicamente, cum ar fi Coumadin ® care antagonizează (acţionează invers) vitamina K, fac mai mult decât pierderea de masă osoasă, ele sunt de fapt cauza calcifierii arteriale. Într-un model de melanom la şoareci, administrarea orală de medicamente anticoagulante, care antagonizează vitamina K au provocat o "drastică metastază". Provocarea metastazelor a fost aproape complet suprimată de pre-administrarea de vitamină K3, sugerând că aceste medicamente anticoagulante provoacă metastaze, antagonizând (acţionează opus) specific vitaminei K.(44)

În timp ce vitamine K1 şi K2 sunt sigure şi eficiente, vitamina K3 este potenţial toxică şi utilizarea acesteia a fost limitată la tratarea tipurilor de cancer agresiv. Un studiu publicat la începutul lui 2008 a identificat o serie de mecanisme specifice prin care vitamina K3 distruge celulele cancerului de pancreas, conducând pe cercetători să afirme că "acţiunea  vitaminei K3 poate duce la un rezultat favorabil împotriva cancerului pancreatic "(7).


Ce trebuie să ştiţi:  protecţia împotriva calcifierii arteriale, pierderilor osoase, cancer şi  îmbătrânire

-Unul dintre procese patologice care apar cu îmbătrânirea este calcifierea ţesuturilor în întreg organismul. Calcifierea  arterială creşte riscul de atac de cord.

Vitamina K ajută la reglarea echilibrului de calciu, păstrarea de calciu în oase şi nu în interiorul arterelorDeficitul (insuficienţa) de vitamină K accelerează calcifierea arterială, în timp ce restabilirea nivelului vitaminei K2 în sânge ajută la inversarea calcifierii arteriale.

Vitamina K arată promisiuni în prevenirea şi tratarea a numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată.

- Vitamina K2 este adesea utilizată în Japonia pentru a opri pierderea de masă osoasă şi prevenirea fracturilor şi poate completa terapiile de bază pentru osteoporoză - prescripţie medicală, cum ar fi Fosamax ®.

- Vitamina K2 prezintă numeroase avantaje faţă de vitamina K1, inclusiv o mai bună absorbţie şi protecţie sporită împotriva bolii de inimă.

- Formele de vitamină K2 MK-4 şi K2 MK-7, au demonstrat beneficii importante de sănătate, în numeroase studii. În timp ce forma MK-4 a demonstrat a sprijini sănătatea cardiovasculară şi oase, forma MK-7 are acţiune extrem de lungă şi atinge niveluri mult mai mari în sânge.

- Persoanele care folosesc Coumadin ® au fost mult timp sfătuite să evite vitamina K, şi, ca urmare, ele pot suferi creşteri ale aterosclerozei şi osteoporozei. Sub supravegherea unui medic, vitamina K poate ajuta la stabilizarea indicatorilor de coagulare a sângelui la utilizatorii de Coumadin ®, în timp ce conferă alte beneficii de sănătate.

-Prin prevenirea calcifierii patologice a ţesutului , vitamina K poate conferi efecte anti-îmbătrânire în tot corpul. Aportul superior de vitamină K, de asemenea, a fost asociat cu o mortalitate redusă din toate cauzele.

Suplimentarea zilnic cu vitamina K1 şi K2 (atât forme MK-4 cât şi MK-7) este esenţială pentru sănătatea vasculară, sănătatea oaselor şi protecţia împotriva cancerului.

Vitamina K3 - eficienţîmpotriva cancerului de prostată   

Apatone® este un medicament care are în componenţă vitamina C şi vitamina K3. Acestuia i s-a acordat de către FDA statutul de medicament, pentru a trata cancerul avansat de vezică urinară. Apatone® acţionează  selectiv împotriva tumorilor, prin intrarea în celulele canceroase, la fel de repede ca glucoza. Se suprimă apoi răspunsurile inflamatorii (cum ar fi cele induse de factorul nuclear kappa-B), pe care celulele canceroase le folosesc pentru a scăpa de distrugerea de către agenţii de chimioterapie. Vitamina K3 este testată clinic ca agent ce este administrat înainte de chimioterapie, pentru a reduce rezistenţa dezvoltată de celulele tumorale la chemo medicamente.

În martie 2008, au fost publicate rezultatele unui studiu pe pacienţi cu cancer de prostată care nu au răspuns pozitiv la terapia standard şi cărora li s-a dat Apatone® la o doză de 5000 mg de vitamina C si 50 mg de vitamina K3. Rezultatele au arătat că viteza PSA a scăzut iar la 13 din 17 pacienţi, PSA s-a dublat. Din cei 15 pacienţi care au continuat pe Apatone ®, după 14 luni de tratament, un singur deces a avut loc. Medicii au ajuns la concluzia că "Apatone ® a arătat promisiuni în întârzierea progresiei biochimice în acest grup de pacienţi cu cancer de prostată în stadiul final"(5). Bazat pe multitudinea de studii publicate în 2008, vitaminele K2 şi K3 au apărut ca agenţi interesanţi în  prevenirea şi tratamentul  cancerului.

Ce înseamnă calcifierea  “normală”?

Depunerea normală de calciu are loc numai în două locuri: oase şi dinţi. Anormal (patologic) depunerea de calciu apare în ţesuturile multiple, inclusiv:

1. Captuşeala interioară a arterelor (intima), caz în care se dezvoltă  plăci aterosclerotice;

2. Stratul muscular de mijloc al arterelor (calcifierea musculaturii netede);

3. Valvele cardiace, mai ales valva aortică, cauzând stenoza aortică

Vitamina K2 pare a fi cel mai important factor în redirecţionarea calciului în oase şi nu în valve cardiace şi sistemul arterial.

Pacienţii cu cancer - expuşi la riscul de deficit de vitamina K

Multi pacienţi cu cancer avansat sunt subnutriţi, de boală sau de utilizarea chimioterapiei, care poate provoca greaţă şi lipsa poftei de mâncare. Zece la suta dintre aceşti pacienţi prezintă hemoragia, ca efect advers.(45)

Deoarece deficitul de vitamina K provoacă sângerări, medicii au efectuat un studiu pentru a stabili nivelul de vitamină K  la pacienţii cu cancer avansat, care primesc îngrijiri paliative. Rezultatele au fost publicate în aprilie 2008 şi au arătat că 22% dintre aceşti pacienţi cu cancer, au deficit de vitamina K1, care este considerată sub limita inferioară a intervalului de referinţă (mai jos de 0,33 nmol/L de sânge) .(45)

Un uimitor 78% dintre aceşti pacienţi cu cancer au arătat dovezi de deficienţă funcţională de vitamina K, după cum este indicat de nivelurile ridicate de proteină sub-carboxilată, pe care vitamina K, în mod normal, o carboxilează.

Medicii au ajuns la concluzia că pacienţii cu cancer avansat sunt deficitari de vitamina K şi că ar trebui să se facă teste de sânge, pentru a monitoriza nivelul de vitamină K, înainte ca un risc crescut de sângerare să se manifeste .(45)

Avantajul vitaminei K2  asupra vitaminei K1

În natură, vitamina K se găseşte în două forme: vitamina K1, care apare în legume cu frunze verzi şi vitamina K2, care există în carne, organe, gălbenuş de ou, produse lactate şi în special în produsele fermentate, cum ar fi brânză şi caş. În timp ce K1 ingerat este convertit în organism la K2, beneficii semnificative apar atunci când vitamina K2 este suplimentată.(46)

Absorbţia K2 în sânge este relativ eficientăîn timp ce  K1 este absorbită relativ puţin din alimentele plante.(47)  Japonezii care consumă cantităţi mari dintr-un aliment - fermentat de soia numit natto - au rate mai mici de boli de inimă şi osteoporoză.(36, 48). Natto este în mod natural bogat în vitamina K2, dar cei mai mulţi oameni din populaţia din Vest se pare că nu îl pot consuma.

Într-un studiu fascinant, şobolanii cărora li s-a administrat vitamină K1, plus warfarină, nu au fost protejaţi împotriva calcifiereii arteriale. Oamenii de stiinţa au hrănit apoi şobolanii  cu o dietă care conţinea warfarină, plus vitamina K1 si vitamina K2 (MK-4), sau plus numai vitamina K1 sau numai K2 (MK-4). Nici unul (0%) dintre şobolanii care au primit vitamina K2, nu au dezvoltat calcifiere arterială, în timp ce 100% dintre şobolanii care au primit vitamina K1, fără vitamina K2, au demonstrat calcifiere în aortă şi arterele carotide! (49)

Un studiu mai recent a arătat că o doză mai mare de vitamină K a scăzut conţinutul de calciu arterial cu 50% la şoareci.(49) Ceea ce face această constatare atât de remarcabilă, este faptul că cei mai mulţi oameni de peste 30-40 ani, au deja un anumit grad de calcifiere arterială şi până în prezent nu au avut nici un mijloc de a inversa dezvoltarea calcifierii arteriale.

Unul dintre studiile cele mai convingătoare, care arată beneficiile cardioprotectoare ale vitaminei K2, poate fi văzut într-un studiu pe scară largă, bine-controlat, numit Studiu Inimii  Rotterdam (Rotterdam Heart Study) - un studiu olandez, care a urmărit 4800 participanţi, pe o perioadă de  şapte ani.(46)

Rotterdam Heart Study  a arătat că participanţii care au ingerat mai mari cantităţi de vitamina K2 în dieta lor, au cunoscut o reducere de 57% a mortalitătii datorate bolilor de inimă, comparativ cu oamenii care au ingerat mai puţin. Aceeaşi relaţie nu se aplică la vitamina K1.(46)

Dozelor mai mari de vitamina K2 din acest studiu le-a corespuns mai puţină depunere de calciu  în aortă (o măsură indirectă a aterosclerozei), în timp ce participanţii care au ingerat mai putin K2, au avut mai multe şanse de a arată calcificare moderată sau severă.(46)

Dimensiunea şi calitatea studiului Rotterdam Heart Study a dat credibilitate asocierii puternice între aportul de vitamina K2 alimentar şi bolile de inimă, sugerând că vitamina K2 poate conferi beneficii cardiovasculare, prin inhibarea calcificării arteriale.(46)

Oamenii de stiinţă sunt acum extrem de interesaţi în găsirea de modalităţi de a stopa acumularea de calciu coronarian, deoarece ei ştiu că aceasta cuprinde o parte semnificativă de plăci aterosclerotice. Aceştia ar trebui să se uite nu mai departe decât la această nouă formă de vitamina K, care rămâne biologic activă în organism pentru mai mult de 24 de ore!(vitamina K2 forma MK7)

Absorbţie  mult mai mare  de vitamina K2  în celule

Un studiu a comparat absorbţia şi penetrarea peretelui arterial de către vitaminele K1 şi K2. Acest studiu este important, deoarece un număr  mare de date epidemiologice arată reduceri semnificative ale riscului de atac de cord, la cei care au  consumat cantităţi mari de vitamină K2.

Rezultatele acestui studiu au arătat că celulele vasculare absorb  preferenţial vitamina K2 faţă de vitamina K1. Absorbţia slabă de K1 în celulele vasculare, explică de ce K1 nu a conferit protecţie semnificativă faţă de bolile de inimă.(32)

Oamenii de stiinţă care au realizat acest studiu, au evaluat apoi efectul absorbţiei de K2 în celulele musculare netede vasculare. Descoperirile lor au documentat faptul că K2 permite formarea de muşchi neted vascular, fără noduli, acei noduli care pot ieşi prin endoteliul şi contribuie la blocarea arteriala şi ateroscleroză.(50)

Forma de lungă durată a vitaminei K2

Există două forme de vitamina K2, care au demonstrat beneficii remarcabile în studiile ştiinţifice publicate.

Forma MK-4 de vitamina K2 are  beneficiul de a fi absorbită rapid şi s-a dovedit a avea beneficii clinice. Totuşi MK-4 rămâne activă în sângele uman, pentru doar câteva ore de la ingerare. Forma MK-4 prezintă activitate ca anti-aterosclerotic, are efecte anti-tumorale  în unele celule canceroase  şi ajută în activitatea de formare a oaselor.(51-56)

Forma MK-7 de vitamină  K2, pe de altă parte, rămâne biodisponibilă în corpul uman mai multe zile de la ingestie şi este forma găsită în mod natural în natto (boabe de soia fermentate) (57)

  Fig.1

Într-un studiu clinic uman, au fost efectuate comparaţii de biodisponibilitate după ingestia de vitamine K1 şi K2 (formă  MK-7), Rezultatele au arătat că după o perioadă de 24 de ore, MK-7 a fost prezentă în sânge de 2,5 ori mai bine decât K1. După o perioadă de 96 ore, MK-7 a fost de şase ori mai biodisponibilă decât K1.(57), aşa cum se poate vedea în Fig.1

Un studiu doză-răspuns a fost făcut, în care voluntari sănătoşi au primit doze mai mari de K1 şi K2 (MK-7). Rezultatele observate după 24 de ore, nu au arătat nici un efect pentru K1, pentru o doză de 200 micrograme, în timp ce  100 de micrograme de vitamină K2 au determinat nivelul optim de vitamina K din sânge, pe o periodă de 24 de ore.(57)  Fig.2



                                  Fig.2

Un al treilea studiu clinic a comparat K1 cu K2 (formă MK-7), la aceeaşi doză, timp de o săptămânăComparativ cu K1, nivelul de vitamină K2 forma MK-7  a fost de şapte până la opt ori mai mare în sânge şi nu a existat nici un efect cumulativ pentru K1! Acest lucru sugerează că MK-7 este mult mai eficace decât K1.(57)

Eficacitatea  formei MK-7  ca marker al sănătăţii oaselor

Un indicator sensibil al nivelului de vitamină K din organism este cantitatea de osteocalcină activată din sânge.(58). Osteocalcina este produsă în principal de către osteoblaste (celule formatoare de os) şi atunci când este activată de către vitamina K, are proprietăţi care permit calciului şi altor minerale să fie stabilite în oase, crescând densitatea oaselor. În comparaţie cu K1, forma MK-7 de vitamină K2 s-a demonstrat a fi de trei ori mai eficientă în promovarea osteocalcinei activate, indicând beneficii mai mari pentru oase.(57)

Unul dintre obiectivele de prevenire a osteoporozei este de a preveni pierderea ţesutului osos. O cantitate mai mare de osteocalcină inactivată (sub-carboxilată) este corelată cu reducerea masei osoase. Când s-a administrat la un grup de studiu, MK-7 a dovedit că previne pierderea ţesutului osos şi determină creşterea densităţii oaselor.(59) O multitudine de studii efectuate la om şi animale, oferă mult sprijin pentru utilizarea de MK-7, în prevenirea osteoporozei.(59-62)

Trebuie remarcat faptul că aceşti markeri nu doar oferă o indicaţie parţială a sănătăţii oaselor în general, dar vitamina K2 de forma MK-7 are şi un  puternic efect de protecţie .

Vitamina K  poate fi utilizată  şi de cei care  iau  Coumadin ®?

Pacienţii cărora le-au fost prescrise medicamente anticoagulante ca warfarina (Coumadin ®), sunt adesea sfătuiţi să evite consumul de alimente care conţin vitamina K. Teoria din spatele acestui fapt este că doze mici de vitamină K pot anula proprietăţile anticoagulante ale medicamentului. Acest fapt determină un deficit de vitamină K. Rezultatul este  calcifierea arterială şi valvulară, împreună cu oase slăbite, aşa cum a fost descris anterior.

Life Extension a sugerat pacienţilor trataţi cu medicamente anticoagulante cum ar fi warfarina, să întrebe medicii lor dacă  pot lua o doză moderată de vitamină K2, nu numai pentru a oferi organismului acest nutrient vital, dar, de asemenea, pentru a stabiliza mai bine efectele anticoagulante ale medicamentului.

Studiile publicate indică faptul că pacienţii trataţi cu warfarină şi care iau cantităti consistente de vitamina K, indicatorii de coagulare de sânge (cum ar fi Raportul Internaţional Normalizat sau INR) devin mai stabili, ceea ce este de o importanţă critică. Stabilitatea INR-ului este atât de importantă prin faptul că un INR prea mic expune pacientul la riscul de a dezvolta un cheag de sânge în interiorul unei artere sau vene, în timp ce un  INR  prea mare predispune pacientul la sângerări anormale (interne şi externe).

Menţinerea INR într-un interval terapeutic îngust este o provocare pentru mulţi medici. De fapt, atunci când nivelul INR la un pacient este prea mare, antidotul este o injecţie cu vitamina K, pentru a-l aduce rapid, până la o limită de siguranţă.

Într-un studiu recent  pe  persoane sănătoase, pentru a ridica INR la 2,0 care este dublu faţă de valoarea normală  pentru adulţi sănătoşi, a fost administrat  Coumadin®. Un INR mai mare înseamnă sânge mai puţin capabil să coaguleze. La o doză de 95 micrograme de MK-7, INR a scăzut de la 2,0 la 1,7. (56)

Bazat pe ceea ce ştim acum despre vitamina K şi warfarină, un medic ar putea lua în considerare creşterea cantităţii de warfarină, pentru a aduce INR  în gama de dorit, permiţând în acelaşi timp sistemelor vasculare şi ale scheletului pacientului, să beneficieze de vitamina K administrată în acelaşi timp.

Dacă luaţi medicamente anticoagulante, nu iniţiaţi suplimentarea cu vitamina K, fără aprobarea medicului dumneavoastră. Este important ca nivelul INR să fie atent monitorizat, în timpul primelor două luni de combinare a warfarinei  cu o doză moderată de vitamină K.

E bine de ştiut că medicii işi exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la efectele adverse pe care pacienţii trataţi pe termen lung cu warfarină îl au şi care determină un deficit de vitamina K, cu consecinţe devastatoare.

Efectele ingestiei mai ridicate de vitamina K (46)

-         Reducerea mortalităţii de toate cauzele cu 26%
-         Reducerea bolilor arterelor coronariene cu 57%
-         Reducerea calcifierii severe a aortei cu 52%

Oamenii sănătoşi trebuie să-şi facă griji dacă iau vitamină K?

În timp ce vitamina K este necesară pentru coagularea sângelui sănătos, luând mai mult nu creşte riscul unui cheag de sânge anormal. Motivul este faptul că vitamina K produce o conversie chimică completă (carboxilare) a proteinei  de coagulare ​​a sângelui în organism, pentru a o pune  într-o formă activă. Odată ce aceste proteine ​​de coagulare s-au acţionat de către vitamina K, acestea sunt 100% carboxilate.

Dacă luaţi suplimentar vitamina K, nimic nu se va întâmpla, deoarece toate proteinele de coagulare care pot fi carboxilate, sunt deja carboxilate. Nu este posibilă o supra carboxilare, deoarece acestea sunt deja 100% carboxilate de către vitamina K pe care aţi luat-o.

Pacienţii predispuşi la formarea cheagurilor de sânge anormale, cum ar fi cei cu valve cardiace mecanice, fibrilaţie atrială sau alţi factori protrombotici din sânge, le  sunt prescrise medicamente, cum ar fi warfarina, care interferă cu carboxilarea proteinei ​​de coagulare. Acesta se întâmplă doar la pacienţii care iau aceste medicamente anticoagulante iar doza vitaminei K şi medicamentele trebuie să fie strâns măsurate, pentru a obţine intervalul terapeutic pentru INR optim (de obicei, în jur de 2,5 la persoanele care iau warfarina).

Pentru a demonstra siguranţa la administrarea vitaminei K2, oamenii care trăiesc în Japonia, unde natto este consumat în mod regulat, nivelurile de vitamina K2 (MK-7) în sânge sunt mult mai mari (36). Efectul cantităţilor mari de vitamină K din sânge determină mai puţină osteoporoză, oase cu mai puţine fracturi şi atacuri de inimă mai puţine.(23 ,30,36,46,63-65)

Cum protejează vitamina K arterele

Acţiunea vitaminei K în organism este de a carboxila proteineCarboxilarea  poate fi definită ca adăugarea unui grup carboxil la un compus sau moleculă. Atunci când o proteină este carboxilată, ea trece printr-o conversie chimică, care schimbă funcţia sa.

Vitamina K susţine coagularea normală, păstrează oasele şi protejează împotriva calcifierii vasculare prin  carboxilarea proteinelor ​​specifice în organism.(61)

În artere, vitamina K este necesară pentru a carboxila  proteinmatrice GLADacăproteinmatrice GLA ​​este sub-carboxilată, atunci este în imposibilitatea de a îndeplini funcţia sa normală, de a proteja arterele de acumularea în exces a calciului, sau inhibarea calcifierii vasculare.

Proteinmatrice GLA ​​este un inhibitor de calcifiere care necesită suficientă vitamină K,  pentru a funcţiona optimEfectul vitaminei K, de a carboxila proteinmatrice GLA​​este modul în care aceasta protejează împotriva calcifierii arteriale.(50)


Vitamina K  şi  îmbătrânirea

Când avansăîn vârstă, depozitele de calciu au tendinţa de a se acumula în ţesuturile moi, în întregul corp.

Medicii care efectuează autopsii pe oameni în vârstă comentează faptul că se pare că ţesuturile moi din aceste organisme, altădată suple, s-au transformat în piatră. Aceşti medici s-au referit la calcifiere sistemică şi care apare aproape pretutindeni, cu excepţia scheletului. Calcifierea sistemică înseamnă că calciul, care se presupune a fi depus în oase, este depus în ţesuturile moi, acolo unde nu ar trebui să apară. Multe boli legate de vârsta, pot fi legate de calcifiere, inclusiv pietre la rinichi, artrita, cataracta, insuficienţa cardiacă, fracturi osoase, pielea ridată, osteofite, senilitate şi, desigur, ateroscleroza coronariană. Restaurarea nivelelor optime de vitamina K poate ajuta la protejarea împotriva tuturor acestor tulburări.

Osteoporoza este o boală clasic legată de vârstă. O analiză sistemică a 13 studii umane, randomizate, dublu controlate, în care s-a dat unor adulţi, fie suplimente de vitamină K1, fie vitamină K2, pentru cel puţin şase luni, a constatat că, cu excepţia unuia singur, suplimentarea cu vitamina K1 sau K2 a redus pierderea de masă osoasă. Vitamina K2, în special, a fost asociată cu creşterea densitaţii minerale osoase.(66)
În toate studiile pentru a evalua riscul de fractură, vitamina K2 a fost cea mai eficientă. Aceasta a redus riscul de fracturi vertebrale cu 60%, fracturi de şold cu 77%, iar toate fracturilor non-vertebrale, cu o uluitoare 81% .(66)

După cum se poate observa pe graficul de pe această pagină, ingestia mai mare de vitamina K determină o reducerea a mortalităţii din toate cauzele cu 26% .(46)

Bazat pe enormitatea de studii ştiinţifice publicate, menţinerea optimă a nivelului vitaminei K ar părea să fie o componentă esenţială a unui cuprinzător program anti-îmbătrânire.

Care formă şi ce doză de vitamină K este optimă ?

Există studii stiinţifice care documentează beneficiile administrării vitaminei K1, vitamina K2 în forma MK-4, si vitamina K2 în formă MK-7.

Bazat pe o evaluare atentă a diferitelor forme de vitamina K cât şi o gamă largă de siguranţă şi eficacitate a datelor de dozare, care au a fost stabilite, se pare că ideal pentru sănătatea persoanelor conştiente, este de a consuma toate aceste trei forme de vitamina K.

Calitatea semnificativ mai mare a formei-MK-7 face ca această formă de vitamină K2 să fie preferată, în timp ce o abundenţă de studii la animale şi la om, confirmă beneficiile formei MK-4 a vitaminei K cât şi a formei K1. Din fericire, toate aceste forme de vitamina K sunt relativ ieftine şi se pot potrivi uşor în bugetul consumatorilor de suplimente.

Conform Departamentului Agriculturii din SUA, se pare că americanii consumă de mai multe ori cerinţa zilnică recomandată de vitamina K în dieta lor. Dar analize cu metode îmbunătăţite arată că vitamina K nu este la fel de abundentă în dietă, pe cât se credea.

RDA (doza zilnică recomandată) pentru vitaminele K1 şi K2 combinate este de 65 micrograme pe zi pentru femei adulte şi 80 de micrograme pe zi pentru bărbaţi adulţi. În timp ce aceste cantităţi ar putea fi suficiente pentru a permite sângelui să coaguleze în mod corespunzător,acestea se încadrează cu mult sub nivelurile constatate în studiile publicate, necesare pentru a proteja împotriva bolilor legate de vârstă.

Un motiv pentru confuzia asupra cantităţii optime de vitamină K este faptul că doar o cantitate mică e necesară pentru a se forma un cheag de sânge în mod corespunzător, în timp ce niveluri mult mai ridicate sunt necesare pentru a proteja împotriva osteoporozei şi calcifierii ţesuturilor moi (inclusiv artere).

Consumând 100 de micrograme de vitamina K2- forma MK-7, se poate oferi saturaţie sistemică optimă de vitamina K, dar nu se poate ignora beneficiile documentate ale consumului de cantităţi mai mari de vitamină K1 şi vitamină K2 forma MK-4.

Cu eficienta MK-7, doza zilnică de vitamină K necesară de a fi ingerată, poate fi redusă drastic. Amintiţi-vă că, în comparaţie cu alte forme de vitamină K,  forma MK-7 de vitamină K2 rămâne în sânge mult mai mult timp şi atinge în sânge un nivel de şapte până la opt ori mai mare.(57) Acest lucru înseamnă că, doar 100 de micrograme(mcg) de MK-7 pot oferi beneficii mai mari decât doze mult mai mari de alte forme de vitamină K1 şi K2.(doze uzuale de 45 mg)

Rezumat

Vitamina K a fost descoperită în 1929 şi iniţial s-a crezut a fi necesară doar pentru coagularea sângelui sănătos. În ultimii 10 de ani, un număr mare de studii de cercetare s-au concentrat asupra unor noi domenii a metabolismului vitaminei K,  care includ efectele sale critice asupra osului şi sănătăţii vasculare, creşterea celulară, reglarea, migraţia, proliferarea, apoptoza, suport imunitar şi suprimarea factorilor inflamatori cronici.

Medicii care practică metode convenţionale, se complac într-o stare de ignoranţă în ceea ce priveşte vitamina K şi nu au nici cea mai mică idee despre importanţa critică a acestei vitamine, pentru pacienţii lor vârtnici. 

Din fericire, cei care nu iau medicamente anticoagulante pot lua în condiţii de siguranţă doze de vitamina K, care depăşesc nivelurile minuscule pe care Guvernul spune că avem nevoie.

Noile forme de vitamina K au determinat persoanele sănătoase câşi pe cele cu probleme legate de vârstă, să devină conştiente de beneficiile acestei vitamine, luată doar o dată pe zi.

Atunci când Life Extension  a prezentat membrilor săi vitamina K, aproape un deceniu în urmă, era dificil să anticipăm că se va  dovedi a fi atât de eficace, asa cum au demonstrat studiile recente.

Este plăcut să ştii că majoritatea membrilor Life Extension  au obţinut protecţia într-un  spectru larg specific acestei vitamine, des trecute cu vederea. Pe de altă parte, se pare că există probleme legate de vârstă în populaţia generală, referitoare la aportul zilnic mult mai mic decât optim al vitaminei  K.

Dacă aveţi orice întrebări cu privire la conţinutul ştiinţific al acestui articol, vă rugăm să sunaţi la
 Life Extension Health Advisor at 1-800-226-2370.

Referinţe:

1. Adcock DM, Fink LM, Marlar RA, et al. The hemostatic system and malignancy. Clin Lymphoma Myeloma. 2008 Aug;8(4):230-6. 

2. Kasai K, Kuroda H, Suzuki K. Adjuvant therapy after treatment of hepatocellular carcinoma. Nippon Shokakibyo Gakkai Zasshi. 2008 Jun;105(6):787-94.

3. Matzno S, Yamaguchi Y, Akiyoshi T, Nakabayashi T, Matsuyama K. An attempt to evaluate the effect of vitamin K3 using as an enhancer of anticancer agents. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1270-3.

4. Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):985-92.

5. Tareen B, Summers JL, Jamison JM, et al. A 12 week, open label, phase I/IIa study using apatone for the treatment of prostate cancer patients who have failed standard therapy. Int J Med Sci. 2008;5(2):62-7.

6. Sakagami H, Hashimoto K, Suzuki F, et al. Tumor-specificity and type of cell death induced by vitamin K2 derivatives and prenylalcohols. Anticancer Res. 2008 Jan;28(1A):151-8.

7. Osada S, Tomita H, Tanaka Y, et al. The utility of vitamin K3 (menadione) against pancreatic cancer. Anticancer Res. 2008 Jan;28(1A):45-50.

8. Yokoyama T, Miyazawa K, Naito M, et al. Vitamin K2 induces autophagy and apoptosis simultaneously in leukemia cells. Autophagy. 2008 Jul 1;4(5):629-40.

9. Mizuta T, Ozaki I. Hepatocellular carcinoma and vitamin K. Vitam Horm. 2008;78:435-42.

10. Shibayama-Imazu T, Aiuchi T, Nakaya K. Vitamin K2-mediated apoptosis in cancer cells: role of mitochondrial transmembrane potential. Vitam Horm. 2008;78:211-26.

11. Bellido-Martin L, de Frutos PG. Vitamin K-dependent actions of Gas6. Vitam Horm. 2008;78:185-209.

12. Osada S, Sakashita F, Hosono Y, et al. Extracellular signal-regulated kinase phosphorylation due to menadione-induced arylation mediates growth inhibition of pancreas cancer cells. Cancer Chemother Pharmacol. 2008 Jul;62(2):315-20.

13. Sasaki R, Suzuki Y, Yonezawa Y, et al. DNA polymerase gamma inhibition by vitamin K3 induces mitochondria-mediated cytotoxicity in human cancer cells. Cancer Sci. 2008 May;99(5):1040-8.

14. Kaneda M, Zhang D, Bhattacharjee R, et al. Vitamin K2 suppresses malignancy of HuH7 hepatoma cells via inhibition of connexin 43. Cancer Lett. 2008 May 8;263(1):53-60.

15. Sibayama-Imazu T, Fujisawa Y, Masuda Y, et al. Induction of apoptosis in PA-1 ovarian cancer cells by vitamin K2 is associated with an increase in the level of TR3/Nur77 and its accumulation in mitochondria and nuclei. J Cancer Res Clin Oncol. 2008 Jul;134(7):803-12.

16. Giachelli CM, Speer MY, Li X, Rajachar RM, Yang H. Regulation of vascular calcification: roles of phosphate and osteopontin. Circ Res. 2005 Apr 15;96(7):717-22.

17. Jono S, Shioi A, Ikari Y, Nishizawa Y. Vascular calcification in chronic kidney disease. J Bone Miner Metab. 2006;24(2):176-81.

18. Shao JS, Cai J, Towler DA. Molecular mechanisms of vascular calcification: lessons learned from the aorta. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2006 Jul;26(7):1423-30.

19. Hsu HH, Culley NC. Effects of dietary calcium on atherosclerosis, aortic calcification, and icterus in rabbits fed a supplemental cholesterol diet. Lipids Health Dis. 2006;516.

20. Sanders S, Debuse M. Endocrine and Reproductive Systems. 2nd ed. Elsevier Health Sciences; 2003:89-90.

21. Gage BF, Birman-Deych E, Radford MJ, Nilasena DS, Binder EF. Risk of osteoporotic fracture in elderly patients taking warfarin: results from the National Registry of Atrial Fibrillation 2. Arch Intern Med. 2006 Jan 23;166(2):241-6.

22. Schurgers LJ, Aebert H, Vermeer C, Bultmann B, Janzen J. Oral anticoagulant treatment: friend or foe in cardiovascular disease? Blood. 2004 Nov 15;104(10):3231-2.

23. Bugel S. Vitamin K and bone health in adult humans. Vitam Horm. 2008;78:393-416.

24. Kaneki M, Hosoi T, Ouchi Y, Orimo H. Pleiotropic actions of vitamin K: protector of bone health and beyond? Nutrition. 2006 Jul;22(7-8):845-52.

25. Jie KG, Bots ML, Vermeer C, Witteman JC, Grobbee DE. Vitamin K status and bone mass in women with and without aortic atherosclerosis: a population-based study. Calcif Tissue Int. 1996 Nov;59(5):352-6.

26. Schurgers LJ, Dissel PE, Spronk HM, et al. Role of vitamin K and vitamin K-dependent proteins in vascular calcification. Z Kardiol. 2001;90(Suppl):357-63.

27. Zieman SJ, Melenovsky V, Kass DA. Mechanisms, pathophysiology, and therapy of arterial stiffness. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2005 May;25(5):932-43.

28. Doherty TM, Asotra K, Fitzpatrick LA, et al. Calcification in atherosclerosis: bone biology and chronic inflammation at the arterial crossroads. Proc Natl Acad Sci USA. 2003 Sep 30;100(20):11201-6.

29. Mallika V, Goswami B, Rajappa M. Atherosclerosis pathophysiology and the role of novel risk factors: a clinicobiochemical perspective. Angiology. 2007 Oct;58(5):513-22.

30. Bellasi A, Lacey C, Taylor AJ, et al. Comparison of prognostic usefulness of coronary artery calcium in men versus women (results from a meta- and pooled analysis estimating all-cause mortality and coronary heart disease death or myocardial infarction). Am J Cardiol. 2007 Aug 1;100(3):409-14.

31. Beulens JW, Bots ML, Atsma F, et al. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2008 Jul 19.

32. Spronk HM, Soute BA, Schurgers LJ, Thijssen HH, De Mey JG, Vermeer C. Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats. J Vasc Res. 2003 Nov-Dec;40(6):531-7.

33. Turesson C, Jacobsson LT, Matteson EL. Cardiovascular co-morbidity in rheumatic diseases. Vasc Health Risk Manag. 2008;4(3):605-14.

34. Okamoto H. Vitamin K and rheumatoid arthritis. IUBMB Life. 2008 Jun;60(6):355-61.

35. Morishita M, Nagashima M, Wauke K, Takahashi H, Takenouchi K. Osteoclast inhibitory effects of vitamin K2 alone or in combination with etidronate or risedronate in patients with rheumatoid arthritis: 2-year results. J Rheumatol. 2008 Mar;35(3):407-13.

36. Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, et al. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21.

37. Shea MK, Dallal GE, Dawson-Hughes B, et al. Vitamin K, circulating cytokines, and bone mineral density in older men and women. Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):356-63.

38. Hirao M, Hashimoto J, Ando W, Ono T, Yoshikawa H. Response of serum carboxylated and undercarboxylated osteocalcin to alendronate monotherapy and combined therapy with vitamin K2 in postmenopausal women. J Bone Miner Metab. 2008;26(3):260-4.

39. Gigante A, Torcianti M, Boldrini E, et al. Vitamin K and D association stimulates in vitro osteoblast differentiation of fracture site derived human mesenchymal stem cells. J Biol Regul Homeost Agents. 2008 Jan;22(1):35-44.

40. Tsujioka T, Miura Y, Otsuki T, et al. The mechanisms of vitamin K2-induced apoptosis of myeloma cells. Haematologica. 2006 May;91(5):613-9.

41. Habu D, Shiomi S, Tamori A, et al. Role of vitamin K2 in the development of hepatocellular carcinoma in women with viral cirrhosis of the liver. JAMA. 2004 Jul 21;292(3):358-61.

42. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, et al. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006 Feb 15;106(4):867-72.

43. Ozaki I, Zhang H, Mizuta T, et al. Menatetrenone, a vitamin K2 analogue, inhibits hepatocellular carcinoma cell growth by suppressing cyclin D1 expression through inhibition of nuclear factor kappaB activation. Clin Cancer Res. 2007 Apr 1;13(7):2236-45.

44. Maeda M, Murakami M, Takegami T, Ota T. Promotion or suppression of experimental metastasis of B16 melanoma cells after oral administration of lapachol. Toxicol Appl Pharmacol. 2008 Jun 1;229(2):232-8.

45. Harrington DJ, Western H, Seton-Jones C, et al. A study of the prevalence of vitamin K deficiency in patients with cancer referred to a hospital palliative care team and its association with abnormal haemostasis. J Clin Pathol. 2008 Apr;61(4):537-40.

46. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 
Nov;134(11):3100-5.

47. Gijsbers BL, Jie KS, Vermeer C. Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers. Br J Nutr. 1996 Aug;76(2):223-9.

48. Nagata C. Ecological study of the association between soy product intake and mortality from cancer and heart disease in Japan. Int J Epidemiol. 2000 Oct;29(5):832-6.

49. Schurgers LJ , Spronk HM , Soute BA, Schiffers PM, DeMey JG, Vermeer C . Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007 Apr 1;109(7):2823-31.

50. Schurgers LJ, Spronk HM, Skepper JN, et al. Post-translational modifications regulate matrix Gla protein function: importance for inhibition of vascular smooth muscle cell calcification.J Thromb Haemost. 2007 Dec;5(12):2503-11.

51. Komai M, Shirakawa H. Vitamin K metabolism. Menaquinone-4 (MK-4) formation from ingested VK analogues and its potent relation to bone function. Clin Calcium. 2007 Nov;17(11):1663-72.

52. Sakakima Y, Hayakawa A, Nagasaka T, Nakao A. Prevention of hepatocarcinogenesis with phosphatidylcholine and menaquinone-4: in vitro and in vivo experiments. J Hepatol. 2007 Jul;47(1):83-92.

53. Miki T, Nakatsuka K, Naka H, et al. Vitamin K(2) (menaquinone 4) reduces serum undercarboxylated osteocalcin level as early as 2 weeks in elderly women with established osteoporosis. J Bone Miner Metab. 2003;21(3):161-5.

54. Yamamoto R, Komai M, Kojima K, Furukawa Y, Kimura S. Menaquinone-4 accumulation in various tissues after an oral administration of phylloquinone in Wistar rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1997 Feb;43(1):133-43.

55. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of phylloquinone and menaquinone-4 concentrations in rat liver after oral, intravenous and intraperitoneal administration. Int J Vitam Nutr Res. 1996;66(4):322-8.

56. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of K vitamins in portal and femoral venous plasma of rats after oral administration of phylloquinone and menaquinone-4. Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2):105-10.

57. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyak K, et al. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83.

58. Gundberg CM, Nieman SD, Abrams S, Rosen H. Vitamin K status and bone health: an analysis of methods for determination of undercarboxylated osteocalcin. J Clin Endocrinol Metab. 1998 Sep;83(9):3258-66.

59. Ikeda Y, Iki M, Morita A, et al. Intake of fermented soybeans, natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study. J Nutr. 2006 May;136(5):1323-8.

60. Tsukamoto Y. Studies on action of menaquinone-7 in regulation of bone metabolism and its preventive role of osteoporosis. Biofactors. 2004;22(1-4):5-19.

61. Tsukamoto Y, Ichise H, Kakuda H, Yamaguchi M. Intake of fermented soybean (natto) increases circulating vitamin K2 (menaquinone-7) and gamma-carboxylated osteocalcin concentration in normal individuals. J Bone Miner Metab. 2000;18(4):216-22.

62. Yamaguchi M. Regulatory mechanism of food factors in bone metabolism and prevention of osteoporosis. Yakugaku Zasshi. 2006 Nov;126(11):1117-37.

63. Booth SL, Broe KE, Peterson JW, et al. Associations between vitamin K biochemical measures and bone mineral density in men and women. J Clin Endocrinol Metab. 2004 Oct;89(10):4904-9.

64. Tsugawa N, Shiraki M, Suhara Y, et al. Vitamin K status of healthy Japanese women: age-related vitamin K requirement for gamma-carboxylation of osteocalcin. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):380-6.

65. Cranenburg EC, Vermeer C, Koos R, et al. The circulating inactive form of matrix Gla Protein (ucMGP) as a biomarker for cardiovascular calcification. J Vasc Res. 2008;45(5):427-36.

66. Cockayne S, Adamson J, Lanham-New S, et al. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2006 Jun 26;166(12):1256-61.

67. Feskanich D, Weber P, Willett WC, et al. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):74-9.

68. Booth SL, Tucker KL, Chen H, et al. Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1201-8.

69. Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Combined treatment with vitamin k2 and bisphosphonate in postmenopausal women with osteoporosis. Yonsei Med J. 2003 Oct 30;44(5):751-6.