Prof. dr. ROMAN MORAR: "Diabetul nu e, practic, o boală!"
S.O.S. - DIABETUL!
În urmă cu câţiva ani, scriam despre DIAVIT - cel mai nou şi eficient tratament
natural pentru diabet, inventat de d-l prof. univ. dr. Roman Morar. Pe atunci,
neobositul savant clujean dădea noi speranţe bolnavilor din România. Între
timp, distinsul nostru interlocutor a ajuns la rezultate excepţionale, dar şi
la concluzii uimitoare, pe care dorim să vi le împărtăşim.
Prof. dr. ROMAN MORAR
"După trei luni de tratament natural, întreg pancreasul se
reface!"
- D-le prof. Morar, aţi cercetat minuţios diabetul, iar tratamentul cu
DIAVIT a salvat mii de bolnavi din ţara
noastră. Care sunt concluziile ultimelor dvs. studii?
- În ultimii ani, am făcut mulţi paşi noi în înţelegerea acestei boli încă
necunoscute de omul modern. Eu am studiat diabetul încă din 1982, când deja
aveam brevet pe Eridiarom. Tratând
iniţial diareea la animale, am văzut că acelaşi tratament are succes şi la
oameni. Numai că au început să-mi scrie pacienţii: "Eu am avut diaree şi
mi-a trecut, mă simt foarte bine, dar având şi diabet, observ că după tratament
mi-a scăzut glicemia şi văd mult mai bine. Ce să fac? Ce regim alimentar să
ţin? Cum pot să beneficiez, în continuare, de aceste rezultate în boala diabetică?".
Eu nu ştiam nimic despre diabet, nici nu voiam să mă ocup de această boală,
care mi se părea inabordabilă. "Ce facem în continuare?", mă tot
întrebau bolnavii. Ce să le răspund? Nu puteam să-i trimit în altă parte să afle informaţii despre un produs
inventat de mine! Am luat din biblioteci cărţile despre diabet şi am început
un lung studiu... În toate scria că diabetul este o boală incurabilă.
"Cum Dumnezeu să fie incurabilă, dacă oamenii spun că se simt
bine?" - mă întrebam. Atunci am lăsat cărţile şi am pornit pe drumul
cercetării. M-am dus la
Endocrinologie, am găsit un om interesat de experimentul pe
care voiam să-l realizez şi l-am întrebat: "Domnule, poţi îmbolnăvi
animale de diabet?". Mi-a
răspuns: "Da, diabetul poate fi indus cu un antibiotic puternic!". În
2001, timp de un an, el a îmbolnăvit şi eu am tratat şobolani cu diabet. Şi
le-am urmărit histologic pancreasul. Ce-am constatat? După două luni de tratament
natural, celulele au început să se refacă, iar după trei luni, întreg
pancreasul era refăcut! Practic, în 2001, am descoperit şi brevetat produsul
DIAVIT, cu care tratăm diabetul. Aşa cum scrie şi în cererea de înregistrare,
este "un produs medicamentos vegetal, destinat prevenirii şi tratării
diabetului". În 2004, cercetătorii de la Harvard, lucrând pe
culturi de celule, au descoperit cam acelaşi lucru. Ei au lucrat pe celule
beta; noi am lucrat direct pe animale şi am văzut histologic ce se întâmplă. Ulterior,
după reconfirmarea internaţională a posibilităţii de regenerare a
pancreasului, am prins mai mult curaj. În plus, aveam deja sute de oameni în
observaţie, majoritatea salvaţi de la tratamentul alopat!
"Omul modern îşi sapă singur groapa, cu dinţii!"
- În acest timp, aţi elaborat şi un regim alimentar, care împreună cu
tratamentul natural, ajută la refacerea completă a pancreasului...
- Sincer, regimul alimentar mai mult l-am dibuit... Mă tot întrebam de ce sunt
atâtea boli la omul modern. Modern şi bolnav! După cinci teze de doctorat
experimentale, toate despre diabet (trei în medicina veterinară şi două
colaborări în medicina umană), am ajuns la unele concluzii. Am pornit de la o
observaţie: preotul, la înmormântare, zice în toate limbile: "Din pământ
eşti, în pământ te vei întoarce...". Cum vine asta? Suntem din pământ?
Vorbeşte preotul prostii? Nicidecum! De la naştere până la trecerea în
nefiinţă, bunicii noştri mâncau numai roadele pământului. Nu erau pe-atunci
alimente cu zeci de chimicale în ele! Din păcate, omul modern îşi sapă singur
groapa, cu dinţii! Singur,
nesilit de nimeni! În dorinţa lui de a face bine, face tot mai rău! Produsele
chimice nu au ce căuta în intestinul omului, pentru că nu pot fi prelucrate! Ştiţi ce-i interesant? Se spune că omul se
adaptează, dar nu-i adevărat! El este făcut perfect, este perfecţiunea
întruchipată, nu poţi să-i aduci vreo modificare! Şi nu s-a schimbat deloc de când e pe pământ! Dar
progresul le ia oamenilor minţile! De dragul banului, se iscă fel de fel de
conflicte şi războaie, pentru că industria de armament aduce profituri uriaşe!
La fel face şi industria de medicamente: la prima vedere, lumea crede că
specialiştii lucrează să găsească noi leacuri pentru bolile omenirii, dar ei
mai multe suferinţe produc, din cauza toxicităţii şi a efectelor secundare date
de medicamentele chimice! De dragul banului, trebuie să producă şi ei ceva!
Societatea "de consum" în care trăim este distructivă pentru om! Otrăveşte
lumea cu bună ştiinţă, singurul scop fiind profitul!
"Mă crucesc să văd că, în diabet, se scot fructele din
alimentaţie"

- Atunci, ce ar trebui să facem? Să devenim vegetarieni cu toţii?
- În urmă cu peste 40 de ani, am participat la deschiderea Institutului
Oncologic din Cluj şi nu erau copii cu cancer - nici de stomac, nici de colon!
Acum, nu mai încap prin spitale! O adevărată tragedie la care asistăm
nepăsători! Cum a ajuns ţara noastră fruntaşă în Europa la accidente
vasculare, cancer şi obezitate? Avem cel mai fertil pământ, dar zace nelucrat!
Fructele, legumele şi zarzavaturile autohtone ne pot salva, dar cineva trebuie
să le producă, iar populaţia să le consume! Mă crucesc să văd că, în diabet, se
scot fructele din alimentaţie. De ce? Pentru că sunt dulci? Astfel se limitează
aportul de vitamine şi săruri minerale din organism, iar ele au un rol esenţial
în menţinerea elasticităţii vaselor sanguine şi în buna funcţionare a
organismului!
Îmi spunea o doamnă că a făcut trei operaţii pe cord şi am întrebat-o:
"Câte fructe mâncaţi dvs. zilnic?". "Nu mănânc deloc".
"Păi, cine vreţi să vă ţină cordul sănătos, dacă nu mâncaţi fructe?" În
mediul rural, părinţii şi bunicii noştri adunau fructele de sezon şi le mâncau!
Fără fructe în alimentaţie, vasele de sânge îşi pierd elasticitatea, ne creşte
tensiunea arterială, apoi vasele mici se sparg în creier, ochi, cord, rinichi,
extremităţi, în organele sexuale şi ficat... acestea fiind cele mai
vascularizate organe din organism! Exact acele organele unde apar şi "efectele secundare" ale
diabetului! Trebuie să ne "trezim" şi să ne întoarcem la agricultura
tradiţională, care ne poate salva, dacă vrem să fim o naţie sănătoasă.
"Cine nu consumă
vitamine şi săruri minerale naturale sigur ajunge bolnav!"
- Să înţelegem că fructele dulci pot ameliora efectele diabetului?
- Bineînţeles! Dar schimbarea alimentaţiei, după ani întregi în care ne-am
hrănit cu chimicale industriale, nu ne va vindeca pancreasul. Se impune şi un
tratament adecvat! A trata înseamnă a ameliora, a îmbunătăţi starea de sănătate
a unui om. Dar în cărţi scrie că diabetul este boală incurabilă! Eu nu pot să
cred şi să înţeleg asta, exceptându-i pe oamenii care "trăiesc pentru a
mânca" şi atât!
Eu am introdus obligatoriu în dieta diabetică fructele dulci: strugurii,
merele, prunele, perele, bananele etc., indiferent cât sunt de dulci
(deocamdată, nu sunt făcute de om!) - cel puţin 0,5 kg zilnic şi tot atâtea
salate de crudităţi şi de zarzavaturi, unde pe primul loc sunt cruciferele
(varza cu familia ei). Apropo de salatele de crudităţi: aproape un milion de
români merg anual în Grecia, la mare, şi probabil tot atâţia merg în Turcia. Se
bronzează şi vin acasă fericiţi! Dar oare niciunul nu vede că la fiecare masă
sunt 10-15 feluri de salate de crudităţi? Nu suntem deloc receptivi la
normalitate şi nu copiem obiceiurile sănătoase! Însă vitaminele şi sărurile
minerale le luăm doar din aceste două grupe de alimente! Cine nu le consumă
sigur ajunge bolnav!
- Referitor la medicamentele antidiabetice moderne, aţi sesizat efecte
terapeutice notabile în tratamentul diabeticilor?
- În 1997, s-a tradus în limba română o carte importantă, care se scrie poate
o dată la 20 de ani: "Fiziologia umană şi mecanismele bolilor", de
Arthur G. Guyton (S.U.A.), Editura Amaltea, Bucureşti. În capitolul de
tratament al diabetului se abordează terapia cu insulină, dieta în diabet,
legătura dintre diabet şi obezitate. Se menţionează că "boala poate fi controlată
prin simpla scădere ponderală", că relaţia dintre tratament şi
arterioscleroză este o anomalie a metabolismului lipidic şi, practic, se
încheie cu coma diabetică. Nu scrie nimic despre diabet de tip I şi diabet de
tip II. De fapt, sugerează că există doar diabet şi atât! Tratamentul se face
diferit - cu insulină la copii şi tineret, cu tablete la adulţi şi vârstnici,
iar în ultima fază, se apelează tot la insulină! Dar şi tratamentul cu
insulină ridică probleme! Ştiţi ce se întâmplă? Există trei tipuri de
insulină: insulină rapidă - care iese din organism în 6-8 ore, insulină lentă
- care se elimină din organism în 18-20 de ore şi Lantus - care ajunge în 3 ore
la valoare maximă şi după 24 de ore e tot acolo (aceasta se foloseşte cel mai
mult, mai ales la copii). Nu-i deloc normal, fiindcă organismul nu trebuie
"scăldat" în insulină. La un om normal, care mănâncă de trei ori pe
zi, insulina este activă în organism maximum 2-4-6 ore, nu 24 din 24! Ce fac
ceilalţi hormoni? Intră în concediu de odihnă? Nenorocirea este că acest
Lantus, după 24 de ore, e tot în organismul bolnavului, care îşi face o altă
injecţie, că aşa i-a recomandat medicul. Ziua următoare la fel, şi tot aşa,
insulina se cumulează şi ajunge la valori foarte mari, ceea ce este periculos.
Cât supravieţuieşte omul în felul acesta?
În boala diabetică există şi perioade în care organismul îşi revine de la
sine (aşa-zisa remisiune), când glicemia se stabilizează la valoarea normală
sau este aproape de normal. Dar în cărţile de medicină scrie aşa: "În
timpul remisiunii, este important să nu se oprească administrarea
insulinei". Cum vine asta? Mai departe, scrie aşa: "Ţinta terapeutică
în remisiune este păstrarea funcţiei celulelor beta pancreatice". Cum
păstrăm funcţia lor, când de fapt le blocăm? N-ar fi mai logic să oprim
tratamentul cu insulină? Aflăm că insulina "protejează", şi pancreasul
are nevoie de o perioadă de odihnă! Păi dacă nu lăsăm pancreasul să producă
insulină, nici n-o s-o mai facă vreodată, pentru că un organ nefolosit îşi
pierde funcţia! Nu sunt împăcat cu această abordare şi mă deranjează foarte
mult că din tratamentul cu insulină nu putem scoate acest Lantus! Din cauza
acestui tip de medicamente apar situaţii în care copiii fac hipoglicemie -
mama unui copil de 6 ani mi-a spus că i-a găsit insulinemia 87, când trebuia să
fie maximum 20!
"Nimeni nu-i profet în ţara lui!"...
- Ce înseamnă acest lucru? Că tratamentul diabetului este greşit?
- Vă spuneam că în cărţile de medicină scrie că diabetul este o boală
incurabilă... Atunci, despre ce tratament poate fi vorba? Nu poate să afirme
nimeni că tratamentul care se face azi, mai ales cu tablete, tratează diabetul.
Din contră, îi înfundă mai rău pe bieţii bolnavi, pentru că Metformina
(substanţă larg folosită la noi în ţară, în
Agenda Medicală având 27 de denumiri comerciale) afectează funcţia renală,
funcţia hepatică şi provoacă greaţă, vărsături, dureri abdominale, flatulenţă,
scădere în greutate, diaree. Mai contează atunci că-i şi hipoglicemiant? Păi
dacă unui om îi produci diaree, nici nu trebuie să-i faci altceva! Îl termini!
Toate celelalte substanţe folosite în diabet sunt cam pe acelaşi calapod; doar
numele-i schimbat! Sunt şi medicamente foarte scumpe, de exemplu Actos, care
costă 200 de lei cutia, cu 28 de comprimate, şi conţine pioglitazonă - o
substanţă despre care se ştie că agravează diabetul zaharat! Sunt convins că
mulţi diabetici îl folosesc, totuşi! În diabet, doar tratamentul cu insulină
este singurul care se apropie cât de cât de normal...
- Pe ce vă bazaţi afirmaţiile?
- În primul rând, pe cercetările experimentale prin care am demonstrat - încă
din 2001! - că insulele Langerhans din pancreas şi celulele care îl formează
se refac (Brevetul nr. 121369)! Apoi, mă bazez pe cele cinci teze de doctorat
care au avut ca temă subiecte din diabetul experimental. Rezultatul unei teze
a fost publicat integral în "Handbook of Type 1 Diabetes - Mellitus,
Etiology, Diagnosis and Treatment", New
York (2010) - pag. 491-501, ca noutate absolută! De
asemenea, ne bazăm pe experienţele făcute pe animale, cu rezultate publicate
începând din 1990, când am observat efectul hipoglicemiant al ERIDIAROM-ului
pe purcei, pe miei şi pe iepuri. Apoi,
pe abordarea originală în prevenirea acestei boli, prin schimbarea completă a
regimului alimentar şi interzicerea alimentelor "industriale". Nu
în ultimul rând, îmi sprijin afirmaţiile pe rezultatele obţinute de miile de
oameni de toate vârstele cărora, dacă respectă indicaţiile şi urmează
tratamentul natural, li se refac celulele pancreasului şi se simt foarte
bine.
- D-le profesor, sunt foarte interesante observaţiile dvs. ştiinţifice,
dar cred că vă veţi pune "în cap" toţi medicii care tratează diabetul!
- Ştiu, dar pot să trăiesc cu gândul acesta. Ştiţi vorba aceea: "Nimeni
nu-i profet în ţara lui!"... Medicina alopată ar trebui să aibă o altă
abordare: să prevină apariţia acestei boli, nu să-i trateze efectele cu
substanţe chimice, care pe de o parte "repară" cât de cât, dar pe
alte zeci de căi mai mult strică echilibrul organismului.
"Dacă glicemia este ridicată, nu înseamnă că ai diabet!"
- Nouă, oamenilor "moderni", în ce situaţii ne creşte glicemia?
- Stresul de zi cu zi, de la
şcoală sau de la serviciu, ne creşte glicemia. Consumul de dulciuri industriale la copii,
vaccinurile, anticoncepţionalele, tratamentele cu corticoizi şi multe altele
sunt surse de creştere a glicemiei! Lipsa mişcării, dar şi banala febră ne măreşte
glicemia! Din păcate, am acumulat multe obiceiuri proaste! Eu le dau oamenilor
două pagini pe care sunt scrise toate substanţele şi obiceiurile care măresc
glicemia. Dintre ele, cel mai periculos este să mâncăm seara târziu sau noaptea
- obicei prost, dobândit de tot poporul, după ce s-a "obosit" toată
ziua la televizor. Pe părinţii noştri îi oboseau sapa şi coasa, dar mâncau
dimineaţa bine, că plecau la hotar. Acum, cine mai mănâncă dimineaţa? Toţi merg
direct la serviciu! Ajunge omul seara acasă, pe la ora 21, şi abia atunci
mănâncă! Când merge la medic, îl găseşte cu glicemie crescută... Mâine,
poimâine la fel, şi tot aşa... până ajunge la diabet!
A venit o doamnă nevăzătoare la mine... Avea amputate laba piciorului drept şi
degetul mare de la piciorul stâng. Picior diabetic, din cauza unor glicemii
foarte mari... Am întrebat-o: "De când aveţi diabet?" "Din
'80". "Şi cu ce v-aţi tratat?" "Cu antidiabetice
orale." "La ce oră
mâncaţi seara?" "Pe la 21-22. Dar de ce mă întrebaţi? Nu m-a întrebat
nimeni asta!". Deci ea şi-a tratat glicemia, dar, din păcate, necorespunzător
şi mult prea târziu, pentru a-şi păstra vederea şi picioarele...
Glicemia poate creşte dintr-o mie de cauze. Dar nu înseamnă că ai diabet, dacă
glicemia este ridicată! La
fel se întâmplă cu adrenalina: face cineva un accident de maşină şi trei zile
are glicemia mare. Dacă-l vede un medic şi-i face analize, gata - zice că are
diabet! Nu-i deloc aşa! Sedentarismul, stresul, adrenalina, spitalizarea,
tratamentele cu cortizon şi corticoizi, intervenţiile chirurgicale măresc
glicemia. La unele vaccinuri, reacţia firească postvaccinală este febra, iar
temperatura crescută măreşte glicemia. Orice stres al organismului creşte
glicemia! Constatăm variaţii ale glicemiei timp de trei zile şi-i spunem
omului că are diabet? Aşa abordăm noi diabetul?
"Omul modern trebuie să fie bolnav? Atunci, unde e progresul?"
- Cifrele statistice sunt alarmante: există peste 1.500.000 de români
diabetici. Se va putea preveni în viitor această maladie?
- Nouă ne lipseşte educaţia, care trebuie începută cu copiii de la grădiniţă:
ei ar trebui să cunoască toate fructele şi să le consume conştient, să ştie că
sunt bune pentru sănătate! Educaţia în sănătate ar trebui introdusă în şcoli
şi licee, astfel încât tineretul să conştientizeze beneficiile alimentaţiei
sănătoase şi ale unui stil de viaţă cât mai apropiat de natură, iar viitoarele
mame să afle că în timpul sarcinii trebuie să consume fructe şi legume crude,
dacă vor să aibă un copil sănătos! Poate astfel tinerii vor renunţa la
fast-food şi la alimentele industriale, care conţin foarte multe chimicale. Dacă
aş putea, aş impune obligativitatea ca pe toate mesele din restaurante şi
cantine să fie fructe!
Industria alimentară modernă permite folosirea a peste 3000 de aditivi
alimentari, în procesul de preparare a alimentelor - substanţe chimice
considerate nedăunătoare pentru organismul uman. Oare chiar aşa stau lucrurile?
Aditivii alimentari, coloranţii, îndulcitorii, pigmenţii, aromele
artificiale, nitraţii, nitriţii, conservanţii, acidifianţii, emulsificatorii
care menţin consistenţa produselor, agenţii de coacere, de îngroşare, de
înălbire, de afânare etc. pătrund în organism prin alimente preambalate şi uşor
de preparat. Dar ce face ficatul nostru, suprasolicitat şi "obligat"
să prelucreze aceste substanţe chimice, dintre care multe au potenţial
cancerigen? Cum reacţionează organismul copiilor mici, care au nevoie de
vitamine, proteine, minerale şi enzime naturale pentru creştere şi dezvoltare
armonioasă, dar care sunt "îndopaţi" cu dulciuri industriale de
la cele mai fragede vârste? Ce se întâmplă cu embrionul uman, care este
"bombardat" cu chimicalele din hrana viitoarei mămici? Practic,
aceste substanţe le ingerăm direct; dar lista poate continua cu hormonii
folosiţi în creşterea plantelor şi animalelor (ca stimulatori), cu hormonii
folosiţi ca erbicide, care sunt absorbiţi "pasiv" de planta erbicidată,
ajung în cantităţi minuscule în organismul fragil al bebeluşilor şi se transformă
în "disruptori" hormonali. Şi ne mai mirăm că se nasc copii autişti
sau că devin supraponderali, hiperactivi ori au dificultăţi de concentrare?...
Picătura de la streaşina casei cade pe beton şi, în timp, face o scobitură care
se tot adânceşte. De ce? Pentru că perseverează! La fel se întâmplă cu chimicalele
din alimentaţie! Tot mai frecvent constatăm că omul "modern" şi
"civilizat" face boli noi, necunoscute generaţiilor anterioare, mai
"necivilizate"! Omul modern trebuie să fie bolnav? Cunoştinţele
acumulate trebuie să se răsfrângă negativ asupra sănătăţii noastre? Atunci,
unde e progresul? Deschideţi televizorul sau radioul - în 5 minute eşti
"vindecat" de 5 boli! Reclame care îţi induc ideea că, pentru orice
afecţiune, medicina modernă are deja o soluţie! Însă aceste reclame nu vând
altceva decât false speranţe! Abia când ajunge omul la boală îşi dă seama că
nu-i chiar aşa uşor să se vindece!... Eu nu mă mir când aud că un tânăr
sportiv, un student sau un elev "cade" pe stadion sau pe drum, răpus
de accident vascular cerebral! Sunteţi ziarişti: faceţi anchete în şcoli, în
cluburile sportive, printre tineri, în general. Veţi rămâne uimiţi să aflaţi
că ei au înlocuit de multă vreme strugurii, merele, perele sau prunele, cu energizante,
alcool şi sucuri industriale! Faceţi anchete şi printre studenţii de la Medicină! O să vă
speriaţi să vedeţi cine va ajunge să ne trateze în viitor!
Părinţii nu mai răzbesc cu munca, bunicii nu mai sunt ascultaţi! Tinerii
"învaţă" de pe internet şi cred că ştiu totul! Sunt ziare în care,
periodic, sunt abordate probleme de sănătate - lucru lăudabil, dar nimeni nu
spune că baza sănătăţii individuale a întregii naţiuni începe cu profilaxia! Ar
trebui mobilizaţi toţi factorii implicaţi în educaţia sănătoasă a ţării, implicaţi
şi viitorii părinţi pentru nou născuţi! Copiii de la grădiniţă, şcolarii şi
studenţii ar trebui să aibă cursuri speciale de alimentaţie sănătoasă. Educatorii,
profesorii, medicii de familie şi familia trebuie să pună accent pe
importanţa alimentaţiei sănătoase, pentru că un obicei deprins în copilărie se
păstrează în timp, devine un mod de viaţă! Ce se înţelege prin alimentaţie
sănătoasă? Hrană naturală, obţinută din lucratul pământului: legume, fructe,
zarzavaturi, cereale pentru consum şi pentru hrana animalelor, care ne
asigură carnea, laptele, ouăle etc.
Al doilea lucru extrem de important în menţinerea sănătăţii este mişcarea. În
şcoli, orele de educaţie fizică şi sport sunt bagatelizate, copiii aduc scutiri
medicale obţinute fraudulos de părinţi, în ideea că astfel vor avea timp să se
pregătească mai mult la alte obiecte de studiu, considerate mai importante. Însă
un copil obez, ruşinat de propriul aspect şi cu multiple probleme de sănătate
rezultate din excesul ponderal nu va ajunge niciodată "olimpic"!
Aţi observat că nici nu mai
avem de unde alege sportivi? Pe vremuri, în orice sat era un teren de sport, se
făceau competiţii între clase, sate, comune, oraşe etc. Sportul avea rolul şi
importanţa lui, în primul rând pentru sănătate. Treptat, ne-am
"lenevit". Copiii sunt "ocupaţi" cu internetul şi
televizorul, adulţii cu lenea. Oamenii de vârsta a treia greşesc şi ei:
"Dacă m-am pensionat, nu mai fac nimic! Mă odihnesc, după o viaţă de
muncă!". Şi chiar nu mai fac nimic! Vegetează în faţa televizorului! Observaţi
o familie de pensionari: foarte repede, soţul se îmbolnăveşte, face o perioadă
tratamente şi "se duce"! Diabetul, obezitatea, accidentul vascular îl
ucid. Pentru că deodată devine sedentar! Soţia face aprovizionarea zilnică,
face curăţenie, spală, duce gunoiul... El doar "stă". Şi
"ajunge" bine!
- Din relatările cititorilor noştri, ştim că rezultatele tratamentului dvs.
sunt peste aşteptări... Este de ajuns o astfel de cură naturală pentru a controla diabetul?
- V-am explicat că nu am vrut să mă ocup de diabet. Am fost "obligat"
de reacţia oamenilor! Practic, a fost o întâmplare care m-a făcut să studiez
diabetul sistematic. M-a
interesat cu ce pot să scad glicemia şi cu ce pot să "repar"
pancreasul. Elaborasem dieta antidiabetică, aveam deja Eridiarom-ul şi lucram
la un nou produs din cătină. M-am întrebat: "Ce-ar fi să combin cele două
produse?". Aşa am ajuns la
Diavit... Experienţele făcute ulterior pe animale mi-au dau
siguranţă. Am monitorizat apoi 50 de bolnavi voluntari, trataţi cu Diavit,
după şase luni de la întreruperea oricărui tratament antidiabetic. Le-am cerut
pacienţilor să-şi determine insulinemia şi peptidul C - parametri relevanţi
pentru diabet. Toţi aveau rezultate excelente! Până şi leziunile retiniene se
amelioraseră simţitor!
"Ne-am îndepărtat de poruncile divine şi ne-am pierdut
«perfecţiunea»!"
- Practic, cu DIAVIT şi regim alimentar se tratează concomitent şi
boala diabetică, şi afecţiunile asociate cauzate de aceasta?
- Diabetul nu este, practic, o boală! După atâţia ani de cercetare şi mii de
bolnavi "trataţi" doar cu dietă şi cu Diavit, am ajuns la concluzia
că, mai degrabă, este rezultatul unei alimentaţii dezastruoase! Sunt afectaţi
de hiperglicemie o groază de oameni, iar urmările sunt catastrofale: amputaţii,
orbire, obezitate, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni asociate! Am salvat
sute de oameni de la amputaţii, cu toate că erau într-o stare destul de gravă!
Alţii au scăpat de orbire! După tratament, retina îşi revine la normal, pentru
că se reface elasticitatea vaselor şi edemele se retrag, deci nu este vorba de
o leziune în ochi! Într-o teză de doctorat, am abordat "ochiul în diabetul
experimental" şi am multe date interesante, unele în contradicţie cu
tratamentele oftalmologice care se fac astăzi.
- La final, aveţi vreun sfat pentru cititorii noştri?
- Să fie înţelepţi şi să-şi educe sănătos copiii. Dar mai ales să fie atenţi la
alimentaţie, pentru că de aici ni se trage toată nenorocirea! Pe lungul drum al
industrializării şi al vieţii "moderne", am devenit din ce în ce mai
sensibili la factorii externi, pentru că sistemul imunitar, care ar trebui să
se ocupe de buna funcţionare a organismului, a fost ani la rând bombardat cu
substanţe toxice din alimentaţie şi mediul înconjurător, care l-au slăbit în
timp şi i-au afectat rolul bine determinat. Ne luptăm cu atâtea boli autoimune,
cu alergii greu de tratat, pentru că "paznicul" organismului este
"otrăvit" şi nu mai ştie ce să facă atunci când ne confruntăm cu
infecţii, boli sau funcţionarea deficitară a unor organe şi sisteme. Ne-am
îndepărtat de poruncile divine şi ne-am pierdut "perfecţiunea"!
Măcar de-am avea "mintea românului cea de pe urmă", să ne întoarcem
la natură şi la hrana sănătoasă, care ne pot salva de la dezastrul bolilor ce
ne copleşesc!
Sursa: www.formula-as.ro