Cercetare‎ > ‎

Alimente Nutriceutice alternative


            Alimentele Nutriceutice din proteina vegetală au fost realizate și finanţate în cadrul PROGRAMULUI DE CERCETARE BIOTECH –BIOTECHNOLOGIIîn parteneriat cu Universitatea de Stiinţe Agricole și Medicină Veterinara Cluj-Napoca, prin Proiectul de cercetare Biotech nr.02-1-PA-408, având titlul: „Obţinerea unor produse alimentare nutriceutice din proteine vegetale”.

              De asemenea colectivele de cercetare din Centrul de Cercetare Nutriceutică Cluj , I.C.I.A Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţeganu" Cluj Napoca prin Centrul de Diabet şi Nutriţie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj-Napoca, România, printr-un efort colectiv au realizat, în cadrul proiectului de cercetare Biotech  nr. 503/2002,  alimente alternative nutriceutice, din proteină vegetală, fortificate cu  componente bioactive, destinate prevenirii şi tratării  tulburărilor metabolice (în special a hipercolesterolemiilor, diabetului şi obezităţii) şi a bolilor cardio-vasculare aterosclerotice asociateAlimentele nutriceutice  reprezintă o noutate absolută atât pe plan naţional cât şi internaţional.

            Aceste alimente au beneficiat de mai multe studii clinice, efectuate în parteneriat cu Clinica de Diabet și Nutriţie, Cluj-Napoca și Clinica Cardiologie-Recuperare Cluj-Napoca, care au pus în evidenţă calităţile nutriţionale și terapeutice ale acestor alimente.

              STUDIUL I

              Studiu clinic privind "efectul alimentelor nutriceutice din proteina vegetala in hipercolesterolemii și tulburări metabolice".

              STUDIUL II

            În Programului VIASAN s-a urmărit efectuarea unor studii clinice prin care să se dovedească efectul benefic al alimentelor din proteină vegetală şi suplimentelor  alimentare cu izoflavone asupra factorilor de risc modificabili implicaţi în patogeneza bolilor cardio-vasculare aterosclerotice. În cadrul Proiectului de cercetare 219/2003 intitulat Noi soluţii alternative de reducere a colesterolului plasmatic si a altor factori de risc în bolile cardio-vasculare”

            STUDIUL III

            Studiu clinic privind "evoluţia colesterolului total şi LDL colesterolului la un lot de persoane cu hipercolesterolemie uşoară şi risc cardio-vascular scăzut" la care se  administrează 50mg izoflavone/zi sub forma unei băuturi (nutriceutică cu izoflavone) cu un conţinut mediu de 25mg izoflavone/doză, comparativ cu un lot de persoane aflate în aceleaşi condiţii, cărora li se recomandă o dietă hipolipidică, realizată cu alimente nutriceutice din proteină vegetală;

            Evaluarea complianţei şi satisfacţiei persoanelor care au folosit aceste produse.

            STUDIUL IV

            Studiu clinic privind "efectul alimentelor nutriceutice din proteină vegetală, bogate in izoflavone, în hipercolesterolemii şi tulburări metabolice";

            Evaluarea complianţei şi satisfacţiei persoanelor care au folosit aceste produse.

            STUDIUL V

            Studiu clinic privind "evaluarea eficienţei şi posibilităţii introducerii suplimentelor alimentare, alături de alimente din proteine vegetale bogate în izoflavone, în protocoalele terapeutice ce vizează reducerea colesterolului plasmatic mai ales la persoanele cu risc cardio-vascular";

            Evaluarea complianţei şi satisfacţiei persoanelor care au folosit aceste produse.

            Alimentele Nutriceutice din proteina vegetală au fost prezentate la Comisia Europeană, precum și la alte manifestări naţionale și internaţionale.







 
Alimentele Nutriceutice din proteina vegetală: