Interviu cu Dr.
Cees Vermeer
De Dr. Mercola
Iulie 2010
DV: Dr. Cees Vermeer
DM: Dr. Joseph Mercola, DO
DM: Suntem încântați să-l avem astăzi pe dr.Vermeer, care este unul dintre
cei mai buni cercetători din lume în vitamina K2. Proprietățile acestui
nutrient sunt în curs de reevaluare. Vitamina K2 se încadrează, de scurt
timp, ca un nutrient important, alături de vitamina D, cu atât de
multe acțiuni benefice. Vom intra în mai multe detalii cu dr.
Vermeer.
Dr. Vermeer, poate vă prezentați și explicați
cititorilor noștri o parte din training-ul dumneavoastră, cât și ceea
ce are specific expertiza dumneavoastră? Unde aveți sediul? Sunteți
de peste mări, în Europa.
Background-ul Dr. Vermeer
DV: Locuiesc în Maastricht, Olanda, un oraș mic din partea de sud a țării.
Am făcut școala în Leiden, cea mai veche universitate
din Țările de Jos. Mai tânăr fiind, am ajutat la pornirea acestei universități
în Maastricht.
În 1975, am fondat grupul de cercetare a vitaminei K,
pe care l-am extins continuu. Am început cu două, iar acum avem 12 persoane.
Noi lucrăm doar pe vitamina K. Și după cunoștințele mele, aceasta este, de
departe, cel mai mare grup de cercetare privind vitamina K.
Sunt de formare biochimist.
Am făcut doctoratul în Leiden. Am în grupul meu mai
multe persoane cu doctorat. Am personal clinic, împreună cu tehnicieni de
înaltă calificare. Colaborăm și lucrăm pe vitamina K și pe proteine dependente de vitamina
K. Când spui Vitamina K, nu spui mare lucru, dar Vitamina K are o anumită acțiune
în organism - adică ajută, activând anumite proteine și
trebuie să fim în stare să măsurăm aceste proteine pentru a le
cuantifica și a vedea cât de active sunt.
DM: Vom ajunge cu siguranță să explicăm acest lucru, pentru că e unul din
domeniile pe care eu chiar doresc să le explorez cu dumneavoastră, cum ar fi
modul de a măsura Vitamina K2 și celelalte. Vitamina K2 este obiectivul
exclusiv al cercetării dumneavoastră sau toate felurile de Vitamine K?
DV: Am început pe K1. Aceasta a fost cu 12 de ani în urmă, cred. Apoi am
descoperit efectele superbe ale vitaminei K2. Asta a fost într-un studiu de
colaborare, împreună cu Universitatea din Rotterdam, unde am diferențiat între
aportul lui K1 și K2.
Și acolo am văzut că cei care au avut în dietă un
aport mare de K1, au avut sănătate normală. Dar dacă am filtrat doar după aportul
ridicat de K2, atunci am văzut avantaje majore pentru sănătatea
cardiovasculară. Deci, cei cu un aport ridicat de vitamina K2, au avut
mortalitate cardiovasculară mai mică și calcifiere coronariană mai mică.
DM: Au existat alte sisteme de organe la care să observați îmbunătățiri, în
afara de sistemul cardiovascular?
DV: Da, desigur.
Există, de asemenea, sistemul osos, care beneficiază
foarte mult de aportul ridicat de vitamina K și mai ales, din nou, de vitamina
K2. Dar recent, un grup german a descoperit că vitamina K2 protejează,
de asemenea, în mod substanțial, împotriva cancerului de prostată.
DM: Asta e interesant, pentru că este una dintre principalele cauze de cancer
la bărbați, în SUA, cel puțin.
DV: Da, acest lucru a fost publicat, cred, la începutul acestui an, iar
efectul este masiv. Cred că cei din pătrimea cea mai înaltă
(cei între 75% și 100%) aferentă aportului de K2,
au avut un număr de cazuri de cancer de prostată cu 50% mai mic, astfel că
acest rezultat este substanțial.
DM: Din punct de vedere teoretic, există și alte beneficii pe care le puteți
specula sau suspecta? De multe ori este nevoie de un interval de timp, pentru a
evalua detaliile și studiile actuale, dar aveți idee dacă pot exista alte
beneficii în curs de apariție și care nu au fost cuantificate încă?
DV: Oh, da.
Acum, avem în vizor boli cum sunt osteoartrita și
boli ale cartilajului. Prima publicație a fost a lui Sarah Booth din
Boston. Și arată din nou că, aportul maxim de vitamina K determină un
risc mai mic de osteoartrită și boli ale cartilajului.
Există un organ foarte
important: creierul. Nu știm ce lucruri anume se întâmplă în legătură
cu vitamina K în creier - poate ceva legat de demență sau de altceva. Dar
suntem în faza de cercetare a legăturii vitaminei K cu creierul.
Este Vitamina K
următoarea “ Vitamină D”?
Instrumente în
dezvoltarea metodelor de măsurare a statutului Vitaminei K
DM: Asta e excelent.
Vitamina D a obținut destulă atenție în mass-media și
cu siguranță, în comunitatea științifică. Am avut ocazia de a lua un interviu
Dr. Robert Heaney, nu știu dacă sunteți familiarizat cu el, dar este considerat
ca sigur, unul dintre cercetătorii majori și pionieri în acest domeniu. El mi-a
spus în mod special faptul că 99% din ceea ce am învățat despre vitamina D, a
fost descoperit în ultimii 10 ani și ne putem referi la faptul că am obținut
doar relativ recent un test pentru a măsura vitamina D, la sfârșitul anilor '90 a devenit disponibil și în
comerț. Mă întrebam dacă ați putea comenta în acest moment, cu privire la
dezvoltarea unui anumit tip de titrări cantitative sau măsurători ale
statutului vitaminei K2. Mi se pare că aveți cele mai convingătoare informații
din lume, dar sunteți în măsură, într-un mod practic, să măsurați nivelul
vitaminei K la oameni? Acest lucru va fi dificil de implementat și monitorizat?
DV: Da, e foarte bine că ați pus această întrebare.
Măsurători în plasma sanguină ale vitaminei K se pot
face destul de corect, dar întrebarea este dacă aceasta este utilă, deoarece
reflectă, în principal, ceea ce ați mâncat ieri.
DM: Interesant.
DV: Există un alt mod de a face acest lucru. Putem măsura activitatea
proteinelor dependente de vitamina K.
Proteina Matrice GLA
(MGP)
Să privim mai de-aproape zona peretelui vasului
sanguin, care are un singur instrument pentru a se proteja împotriva
calcifierii: proteina Matrice Gla (MGP).
Există două forme ale acesteia: MGP activă și MGP
inactivă.
Forma activă este determinată de aportul suficient de vitamină K.
Dacă vrei să afli nivelul de vitamină K în vase,
atunci va trebui să măsori nivelul circulant al MGP inactivă. Avem
un brevet privind metoda de a face acest lucru.
Acest brevet a fost acordat, de asemenea, în Statele
Unite, iar aceasta este o metodă foarte precisă și bună de măsurare, dându-ne
informații despre riscul de calcifiere a arterelor.
DM: Foarte interesant.
Există companii care au făcut comercial acest kit,
acest test pe care l-ați brevetat este disponibil, astfel încât laboratoarele
mari, ca Quest sau LabCorp să poată face aceste teste, la dispoziția pacienților?
DV: Există mai multe laboratoare care și-au manifestat un mare interes în
această tehnică. Dar, desigur, vă puteți imagina că există o mare sumă de bani în
joc aici, iar noi suntem acum în stadiul de a selecta strategiile corecte
pentru a comercializa acest lucru.
Puteți presupune că avem o metodă de a investiga
întreaga populație asupra riscului de calcifiere arterială!
O altă opțiune a acestui test, care este o aplicație
un pic diferită, este că putem, mai mult sau mai puțin, cuantifica cantitatea
de calciu deja prezentă în artere. Astfel încât să putem face o preselecție a
celor care au nevoie de tehnici foarte scumpe, cum ar fi tomografie
computerizată cu fascicul de electroni și alte asemenea. Putem lua doar
o picătură de sânge și putem determina cât de mult calciu este în artere.
Este de necrezut, dar funcționează.
DM: Foarte interesant.
Aveți idei și estimări cu privire la care ar fi costul
acestui test? Va fi ceva sub o sută, cinci sute, o mie de dolari?
DV: Testul în sine poate fi făcut doar cu ceea ce eu numesc o placă de micro-titrare
a probei sau un test automat de laborator clinic. Și apoi vorbim despre,
să spunem, prețuri între 20 și 50 de dolari sau cam așa ceva. Poate
mai puțin.
Testul de Laborator
care prezice mortalitatea cardiacă este la orizont
DM: OK, e foarte interesant.
Bănuiți că exactitatea acestei măsurători ar fi
comparabilă cu unele din tehnicile pe care le avem acum, pentru a măsura
calcifierea coronariană sau calcifierea arterială, cum ar fi EKG-uri de stress
cardiac sau scanarea tipică utilizată pentru a cuantifica calcifierea?
DV: Tehnica a fost aplicată unui grup de pacienți cu afecțiuni
cardiovasculare. Am comparat pe cei cu niveluri normale de MGP inactivă,
cu cei cu un nivel ridicat de MGP inactivă. S-a dovedit că există
un raport de zece ori între cele două grupuri, referitor la speranța de viață,
de supraviețuire sau mortalitate, indiferent cum le numim.
Deci, există un potențial foarte ridicat în această
tehnică.
DM: Este în general speranța de viață relaționată de boala
cardiacă?
DV: Aceasta este speranța de viață relativ la mortalitatea cardiacă. În unele
cazuri, avem un grup de persoane la care vedem, cred, 40% mortalitate
generală. A fost uimitor să găsim această diferență atât de mare.
DM: Da, asta e șocant.
DV: Da, într-adevăr.
Dar dacă se poate compara, să spunem, măsurarea
calcifierii coronariene în comparație cu tomografia computerizată, mă îndoiesc.
Cred că ar trebui să utilizăm acest test ca un mijloc de preselecție.
Acest lucru lasă tehnicile foarte costisitoare pentru cei care au nevoie și
poate ajuta astfel mult mai bine oamenii, la un preț mai mic.
DM: Da, cu siguranță, cu economia actuală și provocările la nivel mondial,
vom căuta metode mult mai eficiente de a îngriji oamenii.
Vă întreb ce credeți, când un astfel de test ar putea
fi disponibil? Anul viitor sau câțiva ani mai târziu?
DV: Intre unul și doi ani.
DM: Asta e atât de interesant.
Pot să vă asigur de acum că vom populariza acest test.
Cred că probabil sunt responsabil pentru creșterea cu 50% a testării nivelului
de vitamină D în SUA. Populația face o mulțime de astfel de analize, pentru că
e o măsură utilă. Îmi plac aceste teste, care sunt simple, relativ ieftine și
vă pot ajuta să luați într-adevăr controlul asupra sănătății dvs. Este o
intervenție simplă și puteți monitoriza cât de eficientă este.
DV: Da.
Suntem acum în situația de a avea un test pentru
acasă, astfel încât oamenii să poată merge la farmacie și să-l cumpere. Acesta
nu ar trebui să fie prea scump.
Și mai frumos este că putem face acest lucru doar cu o
bandă de hârtie sau așa ceva. Vom observa dacă apar niște pete roșii atunci
când adăugați o picătură de sânge. Funcționează și cu salivă, tot trebuie să se
vadă. Dacă luați în plus, adică suplimentați zilnic cu vitamina K2, care este,
desigur, o altă parte a activității noastre, atunci vă puteți îmbunătăți acest
marker pentru boli cardiovasculare. Asta înseamnă că după două-trei săptămâni
de suplimentare cu vitamina K2, veți vedea în mod direct cu acest test acasă,
că vă aflați într-o stare mai bună. Și asta e important.
DM: Doar pentru a clarifica: în acest moment - cel puțin în Statele Unite -
nu există cu adevărat nici un test comercial, altul decât cel pe care l-ați
patentat, pentru a măsura această MGP?
DV: Este adevărat.
DM: Pur și simplu nu eram sigur.
DV: Există o metodă la
Universitatea din California, cred, dar asta e într-o
universitate și nu e pentru scopuri de diagnosticare. E doar un cercetător care
are acest test și nu face diferențierea între forma activă și cea inactivă.
Deci, acesta este un test general.
Desigur, principiul testului nostru este că veți
compara MGP activă cu MGP inactivă.
DM: Excelent.
Principalul motiv de încântare este de a avea un test
care poate servi drept predictor, fiind o intervenție relativ ieftină. Și ați
menționat că timp de peste trei decenii, v-ați concentrat pe domeniul acesta de
cercetare și în mod clar sunteți unul dintre experții de frunte din lume în
acest domeniu.
Multiplele
tipuri de vitamina K și beneficiile fiecăruia
DM: Deci, mă întreb dacă puteți ajuta ascultătorii noștri să înțeleagă unele
dintre beneficiile vitaminei K2, pe care am menționat-o și poate mergem un pic
mai în detaliu.
Dar, înainte de a face acest lucru, lăsați-mă să spun
că acesta este un domeniu pe care majoritatea oamenilor nu-l
cunosc. Într-adevăr, doar studentul de medicină generală va recunoaște că
există o diferență între vitaminele K1 și K2. Și cam atât.
Dar când ajungem la K2, există și o altă diferențiere și mai
importantă, între tipurile de K2: MK7 si MK4, cei doi mari. Chiar vreau să obțin
opiniile dumneavoastră în acest sens și aș vrea să vă concentrați cu cea mai
mare atenție, astfel încât să putem dezvolta o mai bună înțelegere și apreciere
a acestei intervenții terapeutice, de a schimba nivelul proteinei MGP.
DV: MK4, de fapt, este un produs sintetic. Este foarte similar cu K1. Asta
înseamnă că are un timp de înjumătățire (timp de viață) scurt.
Vitaminele K1 si K2 MK4, după ce au fost absorbite în
intestin, sunt duse și rămân în cea mai mare parte a timpului în ficat, caz în
care sunt utile în sinteza factorilor de coagulare a sângelui.
Vitamina K2 MK7 este un supliment care este extras
dintr-o mâncare japoneză numită natto, în timp ce MK8 și MK9 sunt extrase din
produse lactate - cașul, în principal. Aceste forme de Vitamina K2 sunt apoi
transportate în ceea ce este cunoscut sub numele de lipoproteine LDL sau
low-densitate lipoproteine. LDL este transportat de la ficat la peretele vasului, unde există receptori care îi preiau.
Deci, acest MK7 este foarte eficient transportat prin
intermediul LDL, de la ficat, la locul unde aceasta are activitatea benefică.
De asemenea, trebuie să știți că timpul de înjumătățire
al lui MK4 este de aproximativ o oră. Timpul de înjumătățire a lui MK7 este de
trei zile. Asta înseamnă că există o șansă mult mai bună de a constitui un
nivel constant relativ ridicat de MK7 în sânge, comparativ cu MK4 sau K1.
Dozarea
vitaminei K
DM: Dintr-o trecere în revistă sumară a literaturii, se pare că cea mai mare
parte a cercetării inițiale a fost făcută pe MK4. Apoi au apărut lucrurile noi
de cercetare pe MK7, pe care dvs și colegii dvs le-ați făcut.
Din perspectiva dvs ca expert, este rezonabil - chiar
dacă are un timp de înjumătățire mult mai scurt - de a da cuiva MK4 în doze de
trei sau patru sau cinci ori pe zi și să se obțină rezultate similare ca MK7?
Sau MK4 este într-adevăr mult mai asemănător vitaminei K1 și nu vom vedea
aceleași beneficii?
DV: Eu cred că atât K1 cât și MK4 pot, desigur, face același lucru ca MK7,
MK8 și MK9. E doar o chestiune de dozaj. Trebuie să se aplice doze foarte mari
de K1 și MK4, pentru a vedea efecte comparabile cu MK7.
Pe animale de laborator, de exemplu, vedem că
ele prezintă calcifiere vasculară atunci când le dai 1500 mcg de K1, în
timp ce chiar cu un singur microgram de MK7, peretele vascular nu se
calcifiază. Ceea ce arată o diferență uriașă. Dar, desigur,
japonezii dau pacienților lor 45 mg MK4. Le încarcă organismul cu acest
nutrient.
Toate aceste vitamine K au aceeași funcție, ceea ce
înseamnă că, în final, vor avea un efect comparabil. E doar o chestiune de doză
- dar astfel utilizăm vitamina ca pe un medicament și nu ca pe o
vitamină.
Noi încercăm să ne rezumăm la intervalele nutriționale.
DM: Dozele fiziologice.
Aceasta este o întrebare foarte importantă și mă bucur
că adus-o în distincție.
Există pericole sau probleme cu care cineva se poate
confrunta la depășirea dozei tipice? Pentru mine, e de bun simț și te-ai aștepta
să existe reacții adverse la supradozaj. Mă întrebam dacă aveți unele probleme
sau eventuale observații care abordează acest subiect.
DV: Este foarte clar că vitamina K nu are efecte nocive, indiferent
dacă se dă la oameni sănătoși sau la pacienți.
Precauții cu Coumadin
Există o singură excepție, și anume pacienții care iau
Coumadin. Coumadin este un medicament care este menit să mențină subțire
sângele, pentru pacienții cu probleme de coagulare a sângelui. Coumadin este un
anti- Vitamina K, așa că dacă ai da suplimentar Vitamina K, atunci aceasta va
contracara efectul medicamentului. Deci, nu ar trebui să suplimentați cu MK7,
cu K1 sau MK4, dacă luați medicamentul Coumadin.
Vă puteți imagina că dacă dați doze mari la pacienții
cu anticoagulante, atunci aveți o problemă.
Dar există o posibilitate de a da MK7 în doze relativ
mici, astfel că este benefic pentru populația generală și nu e dăunător pentru
cei care sunt pe tratament cu anticoagulant oral. De fapt, au existat publicații
care spun că veți obține un mod mult mai stabil de anticoagulare, dacă veți
combina MK7 cu terapia cu Coumadin.
DM: Interesant.
Deci, prin combinare, puteți probabil menține dozele
pe care le recomandați cuiva pe Coumadin - fără să afecteze reducerea sau
ridicarea timpului de protrombină, pentru a preveni capacitatea de coagulare.
Dar veți avea în continuare beneficii ale vitaminei K2 privind prevenirea
osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.
DV: Nu știu în acest moment dacă în timpul tratamentului anticoagulant cu
Coumadin veți avea același efect preventiv împotriva calcifierii
cardiovasculare. Eu știu că, dacă utilizați o doză de aproximativ 45 mcg
pe zi de MK7, nu interferă serios cu terapia. Oricum, nu sunt riscuri de
vătămare. Nu e nici un efect dăunător.
DM: Eu vreau doar să mă asigurați că am înțeles ce-ați spus la o întrebare
anterioară.
Din cauza naturii relativ inofensive sau benigne ale
vitaminei K, nu există într-adevăr nici un rău de care să avem cunoștință, în
tratamentul cu Coumadin?
DV: Exact.
Vitamina K si
Osteoporoza
Trebuie să realizăm că în Japonia, menachinona 4 (MK4)
de 45 mg pe zi este folosită la zeci de mii de femei cu osteoporoză, ca și un
medicament. Acesta este medicamentul lor împotriva osteoporozei.
DM: Este mai frecvent utilizat decât …
DV: Aș spune bifosfonații. Cred că ar trebui să utilizăm bifosfonați în asociere
cu MK4, dar nu MK4 singur. Cred că bifosfonații sunt mult mai puternici. Dar am
făcut un studiu similar cu cel japonez, cu doză foarte mare și timp de trei
ani, pentru 350 de femei. Nu am văzut nici un efect advers.
DM: Ce tip de doze au fost folosite?
DV: 45 mg pe zi. O doză foarte mare. Noi am investigat în mod specific timpul
de coagulare a sângelui și nu este într-adevăr nici o modificare a acestuia. K2
MK4 este inofensiv din acest punct de vedere.
DM: Și asta e doza totală pe zi pe care o utilizați? Deci, ar fi 15 mg de
trei ori pe zi?
DV: Da, este exact.
DM: Excelent.
Ați menționat în studiul osteoporozei, utilizarea de
către dumneavoastră a MGP ca un parametru sau index de vitamina K. O altă
proteină funcțională care afectează Vitamina K2 este osteocalcina. În afară
MGP, există un test care să măsoare statutul de vitamina K?
DV: Se măsoară nivelul vitaminei K al osului, iar acest test nu este
disponibil în comerț. E de la compania japoneză Takada și l-au trimis numai
pentru scopuri de cercetare. Nu e pentru …
DM: Nu e comercial.
DV: Este numai pentru cercetători și nu pentru medici.
DM: Pare că ar trebui să existe o corelație între un nivel suficient al
osteocalcinei și MGP, pentru că e determinat de același factor – statutul
Vitaminei K2.
DV: Depinde, desigur, de cât de eficient poate absorbi țesutul vitamina K. E
posibil ca osul să preia Vitamina K mai eficient decât peretele vasului. Poate
că sună un pic ciudat, dar e adevărat. Peretele vasului nu are atât de multe
capilare. Vasul de sânge doar ghidează sângele. E la fel ca o țeavă și atunci
când te uiți la țesut, acesta este complet alb și nu conține atât de multe vase
mici de sânge, pentru propriul său beneficiu.
Deci, absorbția de către vasele de sânge nu este asa de
ușoară.
Comparație între
cele două forme de Vitamina K2: MK4 si MK7
DM: Aș vrea să mergem din nou, mai profund la MK7 față de MK4.
Se pare că cea mai mare problemă este absorbția. Puteți
explica de ce ai nevoie de o astfel de doză mare de MK4? Cum se face că
MK4 nu este absorbit bine iar MK7 este?
Este vorba despre solubilitate? Ce credeți că se
întâmplă acolo?
DV: În dietă există matricea alimentelor care poate face o diferență majoră.
Dar dacă le ingerați, atunci veți obține absorbția, care este comparabilă
pentru K1, pentru MK4 si pentru MK7.
Cred că în ficat veți vedea la început niveluri
comparabile din toate trei.
Dar apoi ficatul va începe secreția de MK7 și
păstrarea K1 și MK4. MK7 este mai lipofil, este mai mult în fracția
de grăsime. Acesta este încorporat în LDL, iar K1 nu este încorporat atât de
bine. Deci, este vorba despre vehiculul de transport. Ficatul folosește doar
MK7, MK8, și MK9 pentru a fi furnizate către ceea ce numim țesuturile
extrahepatice.
DM: Ați menționat aceste alte forme de K2, MK8, și MK9, probabil și altele,
de asemenea. Există vreun pericol de a folosi un extras izolat sau produsul conține
toate celelalte forme de K2?
DV: Deci, nu e pur, dar conține aproape exclusiv MK7. Este legat de
transportator. Există și un pic de MK6, pentru că natto este produs de Bacillus
Subtilis, o bacterie care crește pe boabele de soia. Această bacterie face MK7
pentru propriul său beneficiu. Îl folosește, dar, de asemenea, face un pic de
MK6, care este un pic mai mic, dar are același grup activ, este foarte
comparabil.
Deci din natto se obține K2 MK7. Vitamina K2 MK8 și
MK9 sunt foarte interesante pentru industria produselor lactate, în special
pentru cei care fac brânză și caș. Știți ce-i acela caș, nu?
DM: Sigur, absolut.
DV: Ok. Aceste produse conțin o cantitate relativ mare de menachinonă 8 și
9 (MK8 si MK9). Asta e, de asemenea, vitamină K2.
DM: Serios? Interesant.
DV: Oh, da.
Dacă luați 100 grame de caș, mâncați aceeași cantitate
de vitamina K2 ca de la o pastilă supliment în mod normal comercializate ca 45
mcg. Deci, 45 mcg este în mod normal, ceea ce este prezent în 100 grame de caș
sau brânză.
DM: Este o sursă majoră - alta decât natto - de vitamina K2?
DV: Da. Ei bine, este conținut, desigur, în brânză.
DM: Corect. E o parte a produsului alimentar.
DV: Și dacă oamenii nu doresc să cumpere pastilele supliment deoarece, spun
ei, "Nu am nevoie de pastile. Eu mănânc sănătos ", atunci eu
spun," Ar trebui să mănânci caș, deoarece brânza regulată este destul de
grasă. Aceasta conține o cantitate mare de grăsimi animale; sunt grăsimi
saturate. Această componentă nu este atât de sănătoasă. Dacă luați caș, chiar
gras, are mult mai puține grăsimi decât brânza regulată. "
În ziua de azi există cașuri degresate, care sunt
foarte bune, gustoase și cremoase când le gustați. Deci, eu prefer caș degresat
și care conține un nivel ridicat de K2.
Dacă luați 100 grame
de caș în fiecare zi, atunci veți ingera vitamina K2 în măsură de a
preveni 50 la suta din mortalitatea cardiovasculară.
DM: Aceasta este o observație șocantă. Nu cred că am văzut, auzit sau citit
vreodată asta. Poate e doar neglijența mea, dar asta este o observație foarte
puternică. Asta e uimitor!
DV: E prin combinarea a două dintre documentele noastre. Într-unul avem
conținutul de vitamina K2 MK7 în alimente și în altul avem relația dintre
nivelul de vitamina K2 și mortalitatea cardiovasculară ridicată, cât și la cei
care au supraviețuit.
DM: Doar câteva întrebări despre acest lucru, pentru că este un punct
important. Ce se întâmplă în timpul producției de caș și care nu are loc în
procesul de fabricație sau de producție a brânzeturilor tradiționale?
DV: Poți să crești nivelul de K2 atât la brânză tradițională
cât și la caș. Și asta pentru că provin din același ferment. Acestea conține
anumite bacterii - lactococci și bacteriile acizilor proprionici - care produc
K2, pentru beneficiul propriu, dar atunci când mâncăm aceste bacterii, ingerăm ceea ce au făcut. Și asta este K2.
DM: Oh, asta este foarte bine, excelent.
DV: Da. Acest lucru este foarte important pentru industria produselor
lactate, deoarece vă puteți imagina că sunt dispuși să îmbunătățească producția
de K2 prin fermentare. Deci sunt în căutarea unor fermenți mai buni.
DM: Ați investigat anumite specii care sunt mai puternice în producerea
acestui K2?
DV: Nu. Ei bine, facem ceva în domeniul acesta, dar nu pot vorbi prea mult
despre asta.
DM: Ok. Deci, aveți un produs în dezvoltare.
DV: Da.
DM: Ei bine, asta e interesant. Acest produs va fi ceva folositor fabricilor
de produse lactate comerciale, sau este proiectat pentru consumatorul care va
lua acest lucru ca pe un supliment?
DV: Nu. Avem suplimentele pe de o parte, iar apoi vom avea alimentele, pe de
altă parte. Suplimentele sunt în principal MK7, în timp ce alimentele funcționale
vor conține, de asemenea, pulbere de MK7 sau cam așa ceva.
Pe de altă parte avem MK8 și MK9 în caș. Desigur, se
vor găsi, de exemplu, bacteriile din iaurt. Se va produce iaurt bogat în K2.
DM: Wow. Aceasta este pur și simplu uimitor. Și când apreciați că vom avea
acel produs disponibil?
DV: Nu avem un produs disponibil. E vorba de industria produselor lactate și
de aceea nu pot vorbi prea mult despre asta. Dar mă aștept ca aceste produse
vor veni pe piață poate anul viitor sau în anii de după aceea.
DM: Deci, un timp relativ scurt.
DV: Da. Așa cred.
DM: Probabil în legătură cu momentul în care testul MGP va fi disponibil.
DV: Ar putea fi, da.
Absorbția Vitaminei K
DM: E o coincidență frumoasă. Este ceva ce poate fi făcut pentru a îmbunătăți
nivelul de absorbție al suplimentului – cum ar fi aducerea acestor particule la
dimensiuni de nanometri, astfel încât acestea vor fi absorbite mai eficient și
va fi nevoie de o doză mai mică? Nu sunt familiarizat cu biochimia fizică a
acestuia. Este o moleculă mare, sau există alte variabile, care-l
împiedică să fie absorbit?
DV: Nu. Vitamina K este o moleculă destul de mică, doar că nu este solubilă
în apă. Deci, aveți nevoie de grăsimi în alimentație.
Anumite uleiuri (ulei din semințe de floarea-soarelui)
sunt întotdeauna capsule astfel încât să puteți dizolva cu ușurință vitamina K.
De asemenea, trebuie să existe o anume excreție biliară în intestine. Desigur,
atunci când mănânci, ingerezi un pic de grăsime. Astfel ai suficientă producție
de bilă. În intestine, aveți myoceles în care această Vitamină K este
încorporată destul de ușor. Apoi, este transportată prin peretele
intestinelor în limfă și în fluxul de sânge, pană când ajunge la ficat.
Importanța vitaminei K
pentru oase și inimă
DM: Excelent. La început, ați relevat beneficiile vitaminei K2 și ați vorbit
despre beneficiile cardiovasculare și osoase cât și probabilitatea că există
anumite beneficii emergente ale creierului, la care suntem doar la începutul
cercetării. Ați putea să fii mai explicit?
DV: Nu. Asupra creierului? Nu pot fi mai explicit despre acest subiect.
DM: Puteți alege celelalte, cum ar fi cele legate de sistemele cardiovascular
și osos și poate puneți într-o perspectivă corectă înțelegerea beneficiilor K2
față de alte intervenții similare, cum ar fi scăderea colesterolului sau a face
exerciții fizice.
Faceți acest lucru pentru a oferi ascultătorilor o
perspectivă despre importanța relativă a vitamina K2 ca mijloc de intervenție.
Ei au nevoie de un barometru pentru a evalua acest lucru.
Trio Dancing: Calciu,
vitamina D și vitamina K
DV: Ok.
Cred că vitamina K2 nu va face singură lucrarea. Este,
de asemenea, nevoie de alte măsuri de sănătate.
Una dintre ele este vitamina D. Cele
două colaborează, există un efect sinergic între vitamina D și
vitamina K.
Acest MGP este sintetizat în peretele vasului, dar
sinteza sa este majorată de către vitamina D, iar activitatea sa este crescută
de vitamina K. Deci, cele două acționează împreună și sunt de asemenea condiționate.
Deci dacă lucrați pe sănătatea oaselor, nu luați vitamina D și calciu singure,
luați de asemenea și vitamină K.
Există un alt aspect în această privință. Dacă
luați o doză mare de calciu pentru, de exemplu, post-menopauză, atunci veți da
o încărcătură suplimentară de calciu pentru organism. Există un studiu
pe un grup destul de mare de femei care au luat suplimente de
calciu și au obținut un procentaj mai mare de mortalitate
cardiovasculară.
Cred că o doză optimă cu calciu în organism este bună
pentru oase. Se demonstrează a fi bun pentru oase, dar este, de
asemenea, rău pentru vasele de sânge, deoarece calciu în exces produce
calcifiere. Pentru a proteja vasele de sânge este nevoie de suplimentarea cu
vitamina K2 MK7, astfel încât să puteți da MGP activitatea maximă de
inhibare a calcifierii vaselor de sânge.
DM: Ei bine, vă mulțumesc pentru că ați explica acest lucru. Sunt încă
curios asupra beneficiilor vitaminei K2 pe care le-ați observat.
Să presupunem că o persoană ia vitamina D, are un stil
de viață sănătos, face antrenament de forță și luând toți ceilalți micronutrienți
care se cunosc pentru sănătatea oaselor, ce tip de beneficii vedeți, în două
grupuri, unul care ia K2 și celălalt care nu ia K2? Pot ajunge aproape de
densitatea osoasă maximă, fără a lua K2?
DV: Aceasta este o întrebare dificilă în acest stadiu al
cercetării. Ceea ce a fost calculat în ceea ce noi numim Studiul Rotterdam
(primul studiu care demonstrează efectul benefic al vitaminei K2) a fost faptul
că speranța de viață a celor care au avut 45 mcg de K2 pe
zi, a fost cu șapte ani mai mult decât cei din sfertul
numeric de jos (cei de la 0% la 25%) și care au luat 12 mcg pe zi.
Deci, poți trăi mai mult.
Într-un studiu ulterior, care a venit mai târziu
(Studiul Prospect) și a fost cu oameni cu care noi nu am colaborat, a existat
un studiu independent de 16 000 de subiecți, care a fost urmat pe mai mult de
10 de ani. Ei au calculat cât de mult ai beneficia de la 10 mcg K2 pe zi.
S-a dovedit că fiecare plus de 10 mcg K2 în dietă, a dat cu 9% mai puține
evenimente cardiovasculare.
DM: Da. Acesta este un beneficiu foarte semnificativ.
DV: Dacă aveți 45 mcg în suplimentul dumneavoastră, înseamnă
risc cu aproape 40% mai puține evenimente cardiovasculare.
Considerente legate de
costuri și de calitate pentru suplimente de vitamina K
DM: Acesta este un beneficiu profund. Părerea mea personală este de a
avea o abordare nutrițională și cred că există un risc mai mic și beneficii mai
multe, dacă veți lua suplimente nutritive și alți nutrienți.
Dar, dacă cineva alege să utilizeze suplimente, puteți
da ascultătorilor noștri o idee de costul alegerii MK4 chiar la doze mari cu 45
mg, asa cum fac japonezii, comparativ cu MK7?
DV: Bine, 45 mg MK4. Nu știu dacă este disponibil in Statele Unite ale
Americii. Nu în Europa, oricum. 45 mg MK4 este atât de mult. Cred că doar în
Japonia puteți cumpăra K2 MK4 în acest fel.
DM: Ok.
DV: Ce pot să spun este costul MK7 aici, la o farmacie, este de aproximativ
20 de dolari pentru 60 de capsule, pentru 60 de zile. Două luni este de $ 20,
astfel că este de $ 10 pe lună.
DM: Deci, relativ ieftin.
DV: Da. Ei bine, aceasta este privită ca destul de scumpă în comparație cu,
de exemplu, vitamina D, care este foarte ieftină. Este totuși o vitamină care
vine în piață și nu există o cantitate imensă de cercetare, care, desigur,
trebuie să fie plătită.
Cercetarea noastră trebuie să fie plătită, ea este
plătită de compania NattoPharma, care comercializează acest material.
Iată deci de ce este mult mai scumpă decât vitamina D.
DM: NattoPharma este o companie cu care lucrați pentru a produce MK7?
DV: Au importat-o din Japonia.
DM: Da. Este singura companie care produce MK7 în lume?
DV: Nu, nu e adevărat. Mai sunt și alții, dar eu nu știu despre calitatea
altora. Noi am verificat regulat calitatea produsului NattoPharma, pentru că am
folosit acest produs, în studiile noastre. Despre ceilalți nu avem nici o idee.
DM: Ok. Nu v-ați uitat la alții, așa că și alții ar putea fi buni, dar pur și
simplu nu au avut ocazia sau șansa de a arăta.
DV: Nu.
DM: Nu aveți suspiciuni? Este ceva care face ca NattoPharma să
aibă produsul lor cel mai bun, sau este pur și simplu faptul că ei au fost
primii pe piață?
DV: În primul rând, cred că au o sursă bună. Japonezii știu cum să-l facă.
Desigur, după ce l-au extras și l-au pus într-o capsulă sau orice altceva, este
mai bun decât altele.
Să continuăm cu contaminanții. Produsul
NattoPharma este verificat pentru orice contaminanți sau bacterii care ar putea
fi. Nu știu dacă asta e valabil cu ceilalți. Eu nu sunt expert în
controlul calității produselor.
Sunt toate
suplimentele de vitamina K egale?
DM: Sigur.
Să vorbim apoi de biochimie: știu că, la vitamina D,
nu există într-adevăr o diferență majoră între cele mai multe dintre firmele
producătoare.
Avem Vitamina D3. Vitamina D3 este vitamina D3. Nu
contează cu adevărat de la cine le-ai luat. Este într-adevăr ieftin.
Deoarece este o vitamină asemănătoare, mă întrebam
dacă este aceeași situație și acolo.
DV: Da. În acest moment, produsul de pe piață este doar un produs natural
extras din toate tipurile de materiale biologice. Apoi, vă puteți aștepta,
desigur, la unele diferențe în ceea ce privește puritatea sau contaminanții sau
orice altceva. La sfârșitul anului, mă aștept ca MK7 să fie produs sub o formă
sintetică, iar apoi vom veni cu o puritate de 100%.
DM: Interesant.
DV: Dar va dura ceva timp înainte de a avea menachinonă sintetică 7. Nu e
atât de ușor de a o sintetiza.
DM: Da. Care sunt previziunile tale: 5 ani, 10 ani?
DV: Eu cred că 5 ani.
DM: 5 ani.
DV: Nu știu cum e cu aspectul de reglementare. Când aveți un produs sintetic,
poate va trebui să treacă printr-un dosar întreg și să-l depuneți la FDA, de a face studii de
toxicologie și altele. Eu nu sunt familiarizat atât de mult cu acest aspect.
DM: Aceasta poate să dureze. Deci e doar un ghid.
Acum, ați menționat mai devreme că MK4 este complet
sintetic. A existat vreodată o formă naturală de MK4? Este doar ceva ce a fost
creat în laborator pentru a reproduce activitatea Vitaminei K2?
DV: Nu.
De fapt, MK4 este de asemenea prezent în corpurile
noastre, ca un produs natural, într-o măsură foarte mică. Organismul este
capabil de conversia K1 în MK4. Noi nu înțelegem de ce se face, dar se face.
Avem o înțelegere aproximativă a cum se face.
Cel mai mult MK4 din corpul nostru provine din
produse de origine animală. În hrana animalelor, aveți un produs numit
menadionă. Aceasta este sintetică, o formă ciudată de vitamina K. Este un pic
toxică, dar pentru animale, nu e chiar așa de rău, mulți au păsări de curte sau
porci și obțin un mic profit din asta.
Ei utilizează menadiona pentru a proteja aceste
animale împotriva ruperii oaselor. Acest lucru este deosebit de important pentru
păsările de curte, astfel încât acestea să nu-și rupă oasele în timpul
transportului. Ele primesc menadionă, iar aceste animale pot sintetiza
menachinonă 4 de la menadionă. Apoi dvs mâncați aceste animale și veți obține și
ingera un pic de MK4, care este deja în animale.
Vitaminele A și K
... o ultima întrebare
DM: Ok. Vă voi solicita o ultimă întrebare.
Vă respect timpul dvs, să sperăm ca putem vorbi și
altă dată.
Ați menționat sinergismul dintre vitamina D și
vitamina K. Acestea ambele sunt vitamine solubile în apă. Cealaltă
vitamină primară, desigur, este vitamina A, și mă întrebam dacă ați observat
orice sinergii similare între A și K?
DV: Nu, cu siguranță nu.
DM: Serios?
DV: Nu.
DM: Interesant.
DV: Complet diferit.
DM: Pentru că se pare că există o interacțiune profundă între A și D și am
crezut că ar fi fost una și cu A și K.
DV: Nu. Cu vitamina K știm exact locul unde lucrează asupra enzimelor. Acesta
este o co-enzimă și știm exact cum funcționează. Ea nu interferează cu vitamina
A.
DM: Excelent.
Ei bine, vreau să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți.
Eu cu siguranță voi rămâne conectat cu dvs, veți avea de răspuns la unele
întrebări care vor urma, atunci când programele noastre vor coincide. Ați fost
plin de har și ați făcut cercetări imense, în ideea ca nu număr mare de
oameni să beneficieze.
Unul dintre scopurile site-ului nostru este acela de a
accelera momentul în care aceste informații utile ar putea fi aplicate la un
nivel cât mai larg, astfel încât oamenii să poată beneficia și nu să aștepte
timp de decenii ca lucrările de o viața a cercetătorilor străluciți ca
dvs, să ajungă la ei.
DV: Da. Noi, în țările de Jos avem un proverb. Noi spunem, "Nasurile
noastre sunt îndreptate spre aceeași direcție." Deci, colaborăm pentru a
obține aceste lucruri, ca un beneficiu pentru oameni.
DM: Absolut. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vom fi în contact, la o
dată ulterioară.
[Sfârșit]
Vitamina K - 2.
Protecţia împotriva calcifierii arteriale, pierderilor osoase, cancer şi
îmbătrânire
Life Extension Magazine
LE Magazine January
2009
Protecţia împotriva calcifierii arteriale,
pierderilor osoase, cancer şi îmbătrânire!
De William Faloon
O vitamină introdusă doar cu un deceniu în urmă
demonstrează profunde efecte anti-îmbătrânire, care se extind cu mult
faţă de indicaţiile sale originale.
Bazat pe o abundenţă de rezultate pozitive, oamenii de
stiinţă au dezvoltat o formă mai eficientă a acestui nutrient, care îi
permite să rămână în corp mult mai mult timp decât înainte. Vestea incredibilă
este că menţinerea la niveluri constante în sânge a acestui nutrient, nu numai
că protejează împotriva aterosclerozei, ci chiar inversează calcifierea
arterială!
O multitudine de studii publicate în 2008, dezvăluie
că acest nutrient are proprietăţi anticancerigene, fiind
implicat în acelaşi timp în bolile obişnuite legate de
vârstă (1-15)
O caracteristică a îmbătrânirii implică calcifierea în ţesuturile
moi ale corpului, cum ar fi valve cardiace, glande şi vase de
sânge.(16-18) Cineva ar putea crede în mod eronat că acest calciu este
inculpatul din spatele proceselor patologice de calcificare. De fapt,
opusa acestei afirmaţii este adevărată. Când iepurii sunt hrăniţi cu o
dietă deficitară de calciu, rata de calcificare creşte de 2,7 ori.
Suplimentarea cu calciu, pe de altă parte, determină calcifierea
redusă cu 62% .(19 )
Motivul aceastei contradicţii este: ca răspuns la deficitul
de calciu în sânge, organismul foloseşte excesiv calciul din oase
(20), saturând în acelaşi timp ţesuturile moi cu calciu.
Astfel, cu vârsta, ne pierdem capacitatea de a regla
echilibrul de calciu şi apoi suferim consecinţele fatale ale calcifierii
sistemice. Este încurajator să aflăm că un nutrient ieftin (vitamina
K) poate restabili rapid homeostaza de calciu.
Un exemplu extrem
Warfarina (Coumadin ®) este un medicament
anticoagulant, care inhibă funcţia normală a vitaminei K în organism.
Rezultatul alarmant al insuficienţei de vitamină K este dezvoltarea
rapidă a osteoporozei şi a calcifierii arteriale.(21, 22)
Vitamina K este absolut esenţială pentru reglarea
echilibrului calciului în organism. Un deficit de vitamina K face ca
oasele să devină fragile iar sistemul vascular devine calcifiat, ceea
ce determină o stare proastă de funcţionare a organismului.(23-26)
Oamenii care iau Coumadin ® suferă de fracturi
osteoporotice (21) şi prezintă depuneri anormale de calciu în alte
zone, cum ar fi supapele inimii, de fapt de două ori mai mult calciu decât cei
care nu iau Coumadin ®.(22)
Faptul că aceste modificări patologice apar la oameni
cărora li s-a prescris warfarină, a determinat reconsiderarea
suplimentării cu doze mici de vitamina K, chiar şi la pacienţii cu risc ridicat
de cheaguri de sânge.
Cât de periculoasă este calcifierea
arterială ?
Ateroscleroza este principala cauză de
invaliditate şi deces în societăţile civilizate. Mulţi factori sunt
implicaţi în iniţierea şi dezvoltarea acesteia.(27, 28) Homocisteina sau
lipoproteinele oxidate cu densitate joasă (LDL) pot deteriora iniţial căptuşeala
interioară arterială (endoteliul).(29) Pentru a repara acest lucru,
endoteliul produce colagen, care formează un capac pe locul vătămat. Acest
capac endotelial de colagen atrage calciu, care se acumulează (calcifiere) şi
formează un material dens asemănător cu osul. Acesta este motivul pentru care ateroscleroza
este uneori menţionată ca fiind "întărirea arterelor. "
Calcifierea arterelor coronariene creşte semnificativ riscul unui atac de cord.(30)
Un volum substanţial de studii arată că deficitul
de vitamină K2 accelerează calcifierea arterială.(31) Un
nou studiu arată că restaurarea optimului de vitamina K2
inversează calcifierea arterială.(49)
Funcţionarea Vitaminei K determină menţinerea depunerii de calciu în oase şi previne acumularea
acestuia în artere.(23-26, 28,31). În cazul când aceste lucruri sunt
făcute de vitamina K, aceasta ar deveni unul dintre cele mai importante
elemente nutritive pentru suplimentarea dietei oamenilor în vârstă.
Cu toate acestea, noi cercetări publicate recent indică faptul
că vitamina K2 aduce o serie de beneficii suplimentare.
Cum protejează vitamina K2 împotriva
osteoporozei
Osul este un ţesut viu, care este într-o stare
continuă de reînnoire. Pentru întreţinerea osului este nevoie ca osul
vechi să fie dizolvat de celule numite osteoclaste. Când
activitatea osteoclastelor este prea mare, apar găuri mari, care pot determina
slăbirea osului şi pot duce la osteoporoză. Pentru a opri activitatea
osteoclastelor şi degradarea excesivă a
osului, cheia este vitamina K2.
Găurile lăsate de osteoclaste sunt pregătite pentru
remodelare de către celulele osteoblaste. Osteoblastele
secretă o proteină numită osteocalcina, care atunci când este
activată (sau carboxilată), permite calciului
să pătrundă în os. Carboxilarea osteocalcinei este
determinată de vitamina K, în timp ce sinteza osteocalcinei în sine
necesită vitamina D3.
Vitamina K oferă astfel două avantaje critice la
nivelul osului. În primul rând protejează împotriva degradării osoase
(resorbţia), prin oprirea activităţii în exces a osteoclastelor.
Acest lucru susţine rolul critic al formării osoase noi, permiţând
osteocalcinei să extragă calciul din sânge şi să-l
depună în stratul de os nou.
Din această scurtă descriere, este clar că menţinerea
densităţii osoase sănătoase necesită niveluri adecvate de calciu,
vitamină D si vitamină K. Fără vitamina D, nu va avea loc
osteocalcinarea iar activarea acesteia este produsă de vitamina K.
Fără vitamina K, carboxilarea osteocalcinei nu se va produce iar osteocalcina
va fi inactivă. Şi, desigur, fără calciu (şi alte minerale), nu vor exista
minerale pentru activarea osteocalcinei, pentru a determina densitatea
structurală optimă la os.
Studiul numit "al Asistentelor
Medicale de Sănătate" a urmărit timp
de 10 ani un număr mai mare de 72000 de femei şi a constatat
că femeile la care nivelul de vitamină K era în cea mai
de jos quintilă (de la 0% la 20%), acestea au avut un risc cu 30% mai mare de
fracturi de şold decât femeile la care nivelul de vitamină K se afla
în cele mai de sus patru quintile (de la 20% la 100%)(67)
Un studiu de şapte ani, la peste 888 bărbaţi şi femei
în vârstă (Framingham Heart Study) a constatat că bărbaţii şi
femeile care suplimentau zilnic cu vitamina K, cei în cea mai de sus
quartilă aferentă (80% la 100%), au avut un risc de
fractură de şold cu 65% mai mic decât cei cu deficit de vitamină K
din cea mai de jos quartilă (aproximativ 254 micrograme/zi faţă de
56 micrograme/zi de vitamina K) .(68)
Vitamina K2 s-a dovedit a fi la fel de
eficientă în reducerea incidenţei fracturilor
osoase, ca şi anumite medicamente prescrise. Un studiu
japonez făcut la femeile în postmenopauză, a
comparat efectul Vitaminei K2 (MK-4), cu medicamentul etidronate (Didronel ®)
privind incidenţa fracturării vertebrale (coloanei vertebrale). Femeile
care au luat K2, la o doză de 45 mg pe zi, au prezentat o rată de fractură de
8,0%, comparativ cu 8,7% pentru cele care au luat medicamentul etidronate. În
plus, femeile care au luat atât MK-4 cât şi etidronate, au avut o rată de
fractură de doar 3,8%. Într-un grup care a primit placebo,
fără vitamina K2 şi fără medicament, aproape
21% din femei au avut fracturi osoase.(69)
Combaterea artritei reumatoide
Poliartrita reumatoidă este o
boală autoimună care este cauzată de inflamaţia cronică la
nivelul articulaţiilor şi altor organe din corp. Cei care
suferă de artrită reumatoidă, au rate de boli
cardiovasculare uimitor de ridicate.(33)
Într-un studiu publicat în iunie 2008,
oamenii de știinţă japonezi
au descoperit că vitamina K2 a inhibat proliferarea celulelor
sinoviale şi au prevenit dezvoltarea artritei reumatoide colagen-induse,
în modelul cu şobolani. Oamenii de stiinţă au ajuns la concluzia că vitamina
K2 poate reprezenta un agent nou pentru tratamentul poliartritei reumatoide, în
asociere cu alte medicamente antiinflamatorii.(34)
Un studiu uman recent arată că suplimentarea
cu vitamina K2 singură sau în combinaţie cu medicamente
bifosfonate (cum ar fi Fosamax®) în tratamentul
osteoporozei la pacienţii cu artrită reumatoidă, pot inhiba osteoclastele,
prin scăderea nivelului mediatorilor inflamatori.(35). Excesul activităţii
osteoclastelor determină scăderea densităţii minerale a oaselor.
Îmbunătăţirea efectelor
medicamentului Fosamax®, de construcţie a oaselor
Americanii afectaţi de osteoporoză sau densitate
minerală osoasă joasă, au uneori prescrise medicamente, cum ar fi Fosamax
® sau Actonel ®. Efectele secundare ale acestor medicamente, sunt
resimţite uneori, pe termen lung de utilizare.
Pacienţilor japonezi le sunt adesea prescrise doze
mari de vitamina K2, în loc de medicamente.Studiile publicate demonstrează
capacitatea vitaminei K2 de a opri pierderea densitătii minerale a
oaselor.(23, 36,37)
Un studiu publicat în mai 2008, a folosit atât Fosamax ® cât şi vitamina K2, la femeile
aflate în postmenopauză, în Japonia, timp de un an. Rezultatele au arătat că
adăugarea de vitamina K2 a condus la o creştere mai
accentuată a densităţii osului col-femural, în comparaţie cu Fosamax ®
luat singur. Medicii au confirmat specificitatea mecanismului unic de
protejare a osului, de către vitamina K2, o constatare care fusese
stabilită în precedentele studii.(38)
Vitamina K2 reduce riscul cancerului
de prostată
Medicii din Germania au efectuat un studiu care
examinează relaţiile dintre aportul alimentar de vitamina K1 şi K2
în dezvoltarea cancerului de prostată, la 11319 bărbaţi într-o
perioadă de peste 8,6 ani.(4) Comparativ cu cel mai mic aport de
vitamina K2, bărbaţii cu cel mai mare consum alimentar de
vitamina K2, au demonstrat o reducere cu 63% a incidenţei cancerului de
prostată în stadiu avansat. Aportul de vitamina K1
nu a demonstrat efecte în incidenţa cancerului de prostată în
acest studiu din 2008.(4)
Îmbunătăţirea ratei de vindecare a
fracturilor
Fracturile osoase sunt cauza de invaliditate
semnificativă şi există un interes în creştere în identificarea metodelor de a
accelera timpul de vindecare a oaselor rupte. Efectul sinergic al
Vitaminei D3 cu Vitamina K2 în prevenirea osteoporozei a fost
documentat în clinici practice.(39) Până în prezent, cu toate
acestea, nu au existat rapoarte de anchetă în care aceşti nutrienţi ar putea
spori vindecarea fracturii.
Un studiu in vitro, publicat în ianuarie 2008
a arătat că combinarea vitaminele D3 şi K1 au
modelat favorabil proliferarea şi diferenţierea celulelor
necesare pentru a vindeca osul. Aceasta a condus pe medici la concluzia că
aceste substanţe nutritive, luate împreună, oferă clinicienilor o
promiţătoare strategie ieftină de construire de material osos nou. (39)
Vitamina K în tratamentul cancerului
Vitamina K2 induce diferenţierea şi apoptoza într-o
gamă largă de celule de cancer umane. O căutare pe PubMed relevă studii
publicate în 2008, care discută despre rolul diferitelor forme
de vitamina K, în tratamentul cancerului.(1-15)
Un obiectiv al cercetătorilor de cancer este de
a identifica compuşi care determină celulele canceroase să se
autodistrugă. Vitamina K2 a fost demonstrat a induce apoptoza (distrugerea
celulelor), în celulele de leucemie in vitro. Un studiu
publicat în iulie 2008, a identificat încă o
altă cale prin care vitamina K2 provoacă degradarea (prin autofagie) a
componentelor proprii ale celulelor de leucemie. Oamenii
de ştiinţă au remarcat faptul că apoptoza şi autofagia în
celulele leucemice ar putea fi în acelaşi timp indusă de vitamina K2.(8) În
laborator, vitamina K2 demonstrează efecte inhibitoare împotriva mielomului şi
limfomului, sugerând posibile aplicaţii pentru persoanele fizice în combaterea
acestor tipuri comune cancere.(40)
Infecţia cu virusul hepatitei B sau C este un factor
major de risc în dezvoltarea cancerului hepatic primar, cunoscut medical
ca şi carcinom hepatocelular. Ea poate apărea, de asemenea, la cei
care nu au hepatită. Un studiu publicat în Journal of American Medical
Asociation a arătat că la cei cu ciroză hepatică virală-indusă, au
dezvoltat cancer de ficat mai puţin de 10% din pacienţii care au
primit vitamina K2. Pacienţii similari care nu au primit vitamina
K2, au dezvoltat cu o uimitoare 47% mai multe cazuri de cancer hepatic
primar.(41) Vitamina K2 a scăzut riscul de a dezvolta carcinomul hepatocelular
la aproximativ 20% comparativ cu grupul de control.
Într-un studiu publicat la începutul anului
2008, 61 de pacienţi cu cancer primar de ficat , care au fost în
remisie după tratament, au fost separaţi în două grupuri. Unui grup i-a fost
dat suplimente de vitamina K2. După un an, doar 13% din grupul care a
primit K2 au experimentat reapariţia cancerului de ficat, comparativ cu
55% din grupul care nu a primit K2. Rata de supravieţuire la trei
ani în grupul vitaminei K2- a fost de 87%, comparativ cu 64% în
grupul care nu a primit vitamină K2(42)
În 2007, oamenii de ştiinţă au identificat
mecanismele specifice ale vitaminei K2 împotriva cancerului,
inclusiv inhibarea proinflamatorului factor nuclear kappa B (NFkB),
care este de multe ori supra exprimat în celulele canceroase.(43). Celulele
tumorale folosesc factori proinflamatori, pentru a dezvolta mecanisme de
supravieţuire care contracarează încercările convenţionale de a le
eradica.
Medicamente, cum ar fi Coumadin ® care antagonizează (acţionează invers) vitamina K, fac mai mult
decât pierderea de masă osoasă, ele sunt de fapt cauza
calcifierii arteriale. Într-un model de melanom la şoareci, administrarea
orală de medicamente anticoagulante, care antagonizează vitamina
K au provocat o "drastică metastază". Provocarea
metastazelor a fost aproape complet suprimată de pre-administrarea
de vitamină K3, sugerând că aceste medicamente anticoagulante
provoacă metastaze, antagonizând (acţionează opus) specific
vitaminei K.(44)
În timp ce vitamine K1 şi K2 sunt sigure şi eficiente,
vitamina K3 este potenţial toxică şi utilizarea acesteia a fost
limitată la tratarea tipurilor de cancer agresiv. Un studiu
publicat la începutul lui 2008 a identificat o serie de
mecanisme specifice prin care vitamina K3 distruge celulele
cancerului de pancreas, conducând pe cercetători să afirme că "acţiunea
vitaminei K3 poate duce la un rezultat favorabil împotriva cancerului
pancreatic "(7).
Ce trebuie să ştiţi: protecţia
împotriva calcifierii arteriale, pierderilor osoase, cancer şi
îmbătrânire
-Unul dintre procese patologice care apar cu
îmbătrânirea este calcifierea ţesuturilor în întreg
organismul. Calcifierea arterială creşte riscul de atac de
cord.
- Vitamina K ajută la
reglarea echilibrului de calciu, păstrarea de calciu în oase şi
nu în interiorul arterelor. Deficitul (insuficienţa) de
vitamină K accelerează calcifierea arterială, în timp ce restabilirea
nivelului vitaminei K2 în sânge ajută la inversarea calcifierii
arteriale.
- Vitamina K arată
promisiuni în prevenirea şi tratarea a numeroase tipuri de cancer,
inclusiv cancerul de prostată.
- Vitamina K2 este adesea utilizată în
Japonia pentru a opri pierderea de
masă osoasă şi prevenirea fracturilor şi poate completa
terapiile de bază pentru osteoporoză - prescripţie medicală,
cum ar fi Fosamax ®.
- Vitamina K2 prezintă numeroase
avantaje faţă de vitamina K1, inclusiv o mai bună absorbţie şi protecţie
sporită împotriva bolii de inimă.
- Formele de vitamină K2 MK-4
şi K2 MK-7, au demonstrat beneficii importante de sănătate, în
numeroase studii. În timp ce forma MK-4 a demonstrat a sprijini sănătatea
cardiovasculară şi oase, forma MK-7 are acţiune extrem de lungă şi atinge
niveluri mult mai mari în sânge.
- Persoanele care folosesc Coumadin ® au
fost mult timp sfătuite să evite vitamina K, şi, ca urmare, ele pot suferi
creşteri ale aterosclerozei şi osteoporozei. Sub supravegherea unui
medic, vitamina K poate ajuta la stabilizarea indicatorilor de
coagulare a sângelui la utilizatorii de Coumadin ®, în timp ce conferă
alte beneficii de sănătate.
-Prin prevenirea
calcifierii patologice a ţesutului , vitamina K poate conferi
efecte anti-îmbătrânire în tot corpul. Aportul superior de
vitamină K, de asemenea, a fost asociat cu o mortalitate redusă din toate
cauzele.
Suplimentarea zilnic cu vitamina K1 şi K2
(atât forme MK-4 cât şi MK-7) este esenţială pentru sănătatea vasculară,
sănătatea oaselor şi protecţia împotriva cancerului.
Vitamina K3 - eficienţa împotriva cancerului
de prostată
Apatone® este un medicament care are în
componenţă vitamina C şi vitamina K3. Acestuia i
s-a acordat de către FDA statutul de medicament, pentru a trata
cancerul avansat de vezică urinară. Apatone®
acţionează selectiv împotriva tumorilor, prin
intrarea în celulele canceroase, la fel de repede ca glucoza. Se
suprimă apoi răspunsurile inflamatorii (cum ar fi cele induse de factorul
nuclear kappa-B), pe care celulele canceroase le folosesc pentru a scăpa de
distrugerea de către agenţii de chimioterapie. Vitamina K3 este
testată clinic ca agent ce este administrat înainte de chimioterapie,
pentru a reduce rezistenţa dezvoltată de celulele tumorale la chemo
medicamente.
În martie 2008, au fost publicate rezultatele
unui studiu pe pacienţi cu cancer de prostată care nu au răspuns
pozitiv la terapia standard şi cărora li s-a dat Apatone® la o doză de 5000 mg
de vitamina C si 50 mg de vitamina K3. Rezultatele au arătat că viteza PSA
a scăzut iar la 13 din 17 pacienţi, PSA s-a dublat. Din cei 15
pacienţi care au continuat pe Apatone ®, după 14 luni de
tratament, un singur deces a avut loc. Medicii au ajuns la concluzia
că "Apatone ® a arătat promisiuni în întârzierea progresiei
biochimice în acest grup de pacienţi cu cancer de prostată în stadiul
final"(5). Bazat pe multitudinea de studii publicate în 2008, vitaminele
K2 şi K3 au apărut ca agenţi interesanţi în prevenirea şi tratamentul
cancerului.
Ce înseamnă calcifierea
“normală”?
Depunerea normală de calciu are loc numai în două
locuri: oase şi dinţi. Anormal (patologic) depunerea de calciu apare
în ţesuturile multiple, inclusiv:
1. Captuşeala interioară a arterelor (intima),
caz în care se dezvoltă plăci aterosclerotice;
2. Stratul muscular de mijloc al arterelor (calcifierea
musculaturii netede);
3. Valvele cardiace, mai ales valva aortică, cauzând
stenoza aortică
Vitamina K2 pare a fi cel mai important
factor în redirecţionarea calciului în oase şi nu în valve
cardiace şi sistemul arterial.
Pacienţii cu cancer - expuşi la
riscul de deficit de vitamina K
Multi pacienţi cu cancer avansat sunt subnutriţi, de
boală sau de utilizarea chimioterapiei, care poate provoca greaţă şi lipsa
poftei de mâncare. Zece la suta dintre aceşti pacienţi
prezintă hemoragia, ca efect advers.(45)
Deoarece deficitul de vitamina K
provoacă sângerări, medicii au efectuat un studiu pentru
a stabili nivelul de vitamină K la pacienţii cu cancer avansat, care
primesc îngrijiri paliative. Rezultatele au fost publicate în aprilie 2008
şi au arătat că 22% dintre aceşti pacienţi cu cancer, au deficit de vitamina
K1, care este considerată sub limita inferioară a intervalului de
referinţă (mai jos de 0,33 nmol/L de sânge) .(45)
Un uimitor 78% dintre aceşti pacienţi cu
cancer au arătat dovezi de deficienţă funcţională
de vitamina K, după cum este indicat de nivelurile ridicate de proteină sub-carboxilată,
pe care vitamina K, în mod normal, o carboxilează.
Medicii au ajuns la concluzia că pacienţii cu
cancer avansat sunt deficitari de vitamina K şi că ar trebui să se
facă teste de sânge, pentru a monitoriza nivelul de vitamină K,
înainte ca un risc crescut de sângerare să se
manifeste .(45)
Avantajul vitaminei K2 asupra
vitaminei K1
În natură, vitamina K se
găseşte în două forme: vitamina K1, care apare în legume cu
frunze verzi şi vitamina K2, care există în carne, organe, gălbenuş de ou,
produse lactate şi în special în produsele fermentate, cum ar fi brânză şi caş.
În timp ce K1 ingerat este convertit în organism la K2, beneficii semnificative apar
atunci când vitamina K2 este suplimentată.(46)
Absorbţia K2 în sânge este relativ
eficientă, în timp ce K1 este absorbită relativ puţin din
alimentele plante.(47) Japonezii care consumă cantităţi mari
dintr-un aliment - fermentat de soia numit natto - au rate mai
mici de boli de inimă şi osteoporoză.(36, 48). Natto este în mod
natural bogat în vitamina K2, dar cei mai mulţi oameni din populaţia
din Vest se pare că nu îl pot consuma.
Într-un studiu fascinant, şobolanii cărora li
s-a administrat vitamină K1, plus warfarină, nu au fost protejaţi
împotriva calcifiereii arteriale. Oamenii de știinţă au hrănit apoi şobolanii cu o
dietă care conţinea warfarină, plus vitamina K1 si vitamina K2
(MK-4), sau plus numai vitamina K1 sau numai K2 (MK-4). Nici unul (0%)
dintre şobolanii care au primit vitamina K2, nu au dezvoltat
calcifiere arterială, în timp ce 100% dintre şobolanii care au primit vitamina
K1, fără vitamina K2, au demonstrat calcifiere în aortă şi arterele
carotide! (49)
Un studiu mai recent a arătat că o doză mai
mare de vitamină K a scăzut conţinutul de calciu arterial cu 50%
la şoareci.(49) Ceea ce face această constatare atât de
remarcabilă, este faptul că cei mai mulţi oameni de peste 30-40 ani, au
deja un anumit grad de calcifiere arterială şi până în prezent nu au avut
nici un mijloc de a inversa dezvoltarea calcifierii arteriale.
Unul dintre studiile cele mai convingătoare, care
arată beneficiile cardioprotectoare ale vitaminei K2, poate fi văzut
într-un studiu pe scară largă, bine-controlat, numit Studiu Inimii
Rotterdam (Rotterdam Heart Study) - un studiu olandez, care
a urmărit 4800 participanţi, pe o perioadă de şapte ani.(46)
Rotterdam Heart Study a arătat că participanţii care au ingerat mai mari
cantităţi de vitamina K2 în dieta lor, au cunoscut o reducere de 57% a
mortalitătii datorate bolilor de inimă, comparativ cu oamenii
care au ingerat mai puţin. Aceeaşi relaţie nu se aplică la
vitamina K1.(46)
Dozelor mai mari de vitamina K2 din acest studiu le-a
corespuns mai puţină depunere de calciu în aortă (o măsură
indirectă a aterosclerozei), în timp ce participanţii care au ingerat mai putin
K2, au avut mai multe şanse de a arată calcificare moderată sau
severă.(46)
Dimensiunea şi calitatea studiului Rotterdam Heart
Study a dat credibilitate asocierii puternice între aportul de vitamina
K2 alimentar şi bolile de inimă, sugerând că vitamina K2
poate conferi beneficii cardiovasculare, prin inhibarea calcificării
arteriale.(46)
Oamenii de stiinţă sunt acum extrem de interesaţi
în găsirea de modalităţi de a stopa acumularea de calciu coronarian, deoarece
ei ştiu că aceasta cuprinde o parte semnificativă de plăci aterosclerotice.
Aceştia ar trebui să se uite nu mai departe decât la această nouă formă de
vitamina K, care rămâne biologic activă în organism pentru mai mult de 24 de
ore!(vitamina K2 forma MK7)
Absorbţie mult mai mare de
vitamina K2 în celule
Un studiu a comparat absorbţia şi penetrarea peretelui
arterial de către vitaminele K1 şi K2. Acest studiu este important, deoarece un
număr mare de date epidemiologice arată reduceri semnificative ale
riscului de atac de cord, la cei care au consumat cantităţi mari de
vitamină K2.
Rezultatele acestui studiu au arătat că celulele
vasculare absorb preferenţial vitamina K2 faţă de vitamina K1.
Absorbţia slabă de K1 în celulele vasculare, explică de ce K1 nu a
conferit protecţie semnificativă faţă de bolile de inimă.(32)
Oamenii de stiinţă care au realizat acest studiu,
au evaluat apoi efectul absorbţiei de K2 în celulele musculare netede
vasculare. Descoperirile lor au documentat faptul că K2 permite formarea de
muşchi neted vascular, fără noduli, acei noduli care pot ieşi prin
endoteliul şi contribuie la blocarea arteriala şi ateroscleroză.(50)
Forma de lungă durată a vitaminei
K2
Există două forme de vitamina K2, care au demonstrat
beneficii remarcabile în studiile ştiinţifice publicate.
Forma MK-4 de vitamina K2 are beneficiul de a fi
absorbită rapid şi s-a dovedit a avea beneficii clinice. Totuşi MK-4
rămâne activă în sângele uman, pentru doar câteva ore de la ingerare.
Forma MK-4 prezintă activitate ca anti-aterosclerotic, are efecte
anti-tumorale în unele celule canceroase şi ajută în activitatea de
formare a oaselor.(51-56)
Forma MK-7 de vitamină K2, pe de altă parte, rămâne
biodisponibilă în corpul uman mai multe zile de la ingestie şi este forma
găsită în mod natural în natto (boabe de soia fermentate)
(57)
Fig.1
Într-un studiu clinic uman, au fost efectuate
comparaţii de biodisponibilitate după ingestia de vitamine K1 şi K2
(formă MK-7), Rezultatele au arătat că după o perioadă de
24 de ore, MK-7 a
fost prezentă în sânge de 2,5 ori mai bine decât K1. După o
perioadă de 96 ore, MK-7 a
fost de şase ori mai biodisponibilă decât K1.(57), aşa
cum se poate vedea în Fig.1
Un studiu doză-răspuns a fost făcut, în care voluntari sănătoşi au
primit doze mai mari de K1 şi K2 (MK-7). Rezultatele observate
după 24 de ore, nu au arătat nici un efect pentru K1, pentru o doză
de 200 micrograme, în timp ce 100 de micrograme de vitamină K2 au
determinat nivelul optim de vitamina K din sânge, pe o perioadă de
24 de ore.(57) Fig.2
Fig.2
Un al treilea studiu clinic a comparat K1 cu K2 (formă
MK-7), la aceeaşi doză, timp de o săptămână. Comparativ
cu K1, nivelul de vitamină K2 forma MK-7 a fost de şapte până la opt
ori mai mare în sânge şi nu a existat nici un efect cumulativ pentru K1!
Acest lucru sugerează că MK-7 este mult mai eficace
decât K1.(57)
Eficacitatea formei MK-7 ca
marker al sănătăţii oaselor
Un indicator sensibil al nivelului de vitamină K
din organism este cantitatea de osteocalcină activată din sânge.(58).
Osteocalcina este produsă în principal de către osteoblaste (celule formatoare
de os) şi atunci când este activată de către vitamina K, are
proprietăţi care permit calciului şi altor minerale să fie stabilite
în oase, crescând densitatea oaselor. În comparaţie cu K1, forma MK-7
de vitamină K2 s-a demonstrat a fi de trei ori mai eficientă în promovarea
osteocalcinei activate, indicând beneficii mai mari pentru oase.(57)
Unul dintre obiectivele de prevenire a osteoporozei
este de a preveni pierderea ţesutului osos. O cantitate mai mare de
osteocalcină inactivată (sub-carboxilată) este corelată cu reducerea
masei osoase. Când s-a administrat la un grup de studiu, MK-7 a dovedit că previne
pierderea ţesutului osos şi determină creşterea densităţii
oaselor.(59) O multitudine de studii efectuate la om şi animale, oferă mult
sprijin pentru utilizarea de MK-7, în prevenirea osteoporozei.(59-62)
Trebuie remarcat faptul că aceşti markeri nu doar
oferă o indicaţie parţială a sănătăţii oaselor în general,
dar vitamina K2 de forma MK-7 are şi un puternic
efect de protecţie .
Vitamina K poate fi utilizată şi de
cei care iau Coumadin ®?
Pacienţii cărora le-au fost prescrise medicamente
anticoagulante ca warfarina (Coumadin ®), sunt adesea sfătuiţi să evite
consumul de alimente care conţin vitamina K. Teoria din spatele acestui fapt
este că doze mici de vitamină K pot anula proprietăţile anticoagulante ale
medicamentului. Acest fapt determină un deficit de vitamină K.
Rezultatul este calcifierea arterială şi valvulară, împreună cu
oase slăbite, aşa cum a fost descris anterior.
Life Extension a sugerat pacienţilor trataţi cu medicamente anticoagulante cum ar fi
warfarina, să întrebe medicii lor dacă pot lua o
doză moderată de vitamină K2, nu numai pentru a oferi
organismului acest nutrient vital, dar, de asemenea, pentru a stabiliza mai
bine efectele anticoagulante ale medicamentului.
Studiile publicate indică faptul că pacienţii trataţi cu
warfarină şi care iau cantităti consistente de vitamina K,
indicatorii de coagulare de sânge (cum ar fi Raportul Internaţional Normalizat
sau INR) devin mai stabili, ceea ce este de o importanţă critică. Stabilitatea
INR-ului este atât de importantă prin faptul că un INR prea mic
expune pacientul la riscul de a dezvolta un cheag de sânge în interiorul unei
artere sau vene, în timp ce un INR prea mare predispune pacientul
la sângerări anormale (interne şi externe).
Menţinerea INR într-un interval terapeutic îngust este
o provocare pentru mulţi medici. De fapt, atunci când nivelul INR la un pacient
este prea mare, antidotul este o injecţie cu vitamina K, pentru a-l aduce
rapid, până la o limită de siguranţă.
Într-un studiu recent pe persoane
sănătoase, pentru a ridica INR la 2,0 care este dublu faţă de
valoarea normală pentru adulţi sănătoşi, a fost administrat
Coumadin®. Un INR mai mare înseamnă sânge mai puţin capabil să coaguleze. La
o doză de 95 micrograme de MK-7, INR a scăzut de la 2,0 la 1,7. (56)
Bazat pe ceea ce ştim acum despre vitamina K şi
warfarină, un medic ar putea lua în considerare creşterea cantităţii de
warfarină, pentru a aduce INR în gama de dorit, permiţând în acelaşi
timp sistemelor vasculare şi ale scheletului pacientului, să beneficieze
de vitamina K administrată în acelaşi timp.
Dacă luaţi medicamente anticoagulante, nu iniţiaţi
suplimentarea cu vitamina K, fără aprobarea medicului dumneavoastră. Este
important ca nivelul INR să fie atent monitorizat, în timpul primelor două
luni de combinare a warfarinei cu o doză moderată de
vitamină K.
E bine de ştiut că medicii îşi exprimă din
ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la efectele adverse pe care
pacienţii trataţi pe termen lung cu warfarină îl au şi care
determină un deficit de vitamina K, cu consecinţe devastatoare.
Efectele ingestiei mai ridicate de
vitamina K (46)
- Reducerea
mortalităţii de toate cauzele cu 26%
- Reducerea
bolilor arterelor coronariene cu 57%
- Reducerea
calcifierii severe a aortei cu 52%
Oamenii sănătoşi trebuie să-şi
facă griji dacă iau vitamină K?
În timp ce vitamina K este necesară pentru coagularea
sângelui sănătos, luând mai mult nu creşte riscul unui cheag de sânge
anormal. Motivul este faptul că vitamina K produce o conversie chimică
completă (carboxilare) a proteinei de coagulare a sângelui în organism, pentru a o pune într-o formă
activă. Odată ce aceste proteine de coagulare
s-au acţionat de către vitamina K, acestea sunt 100% carboxilate.
Dacă luaţi suplimentar vitamina K, nimic
nu se va întâmpla, deoarece toate proteinele de coagulare care pot fi
carboxilate, sunt deja carboxilate. Nu este posibilă o supra carboxilare, deoarece acestea sunt deja 100% carboxilate
de către vitamina K pe care aţi luat-o.
Pacienţii predispuşi la formarea cheagurilor de sânge
anormale, cum ar fi cei cu valve cardiace mecanice, fibrilaţie atrială sau
alţi factori protrombotici din sânge, le sunt prescrise medicamente,
cum ar fi warfarina, care interferă cu carboxilarea proteinei de coagulare. Acesta se întâmplă doar la pacienţii care iau
aceste medicamente anticoagulante iar doza vitaminei K şi medicamentele trebuie
să fie strâns măsurate, pentru a obţine intervalul terapeutic pentru INR optim
(de obicei, în jur de 2,5 la persoanele care iau
warfarina).
Pentru a demonstra siguranţa la administrarea
vitaminei K2, oamenii care trăiesc în Japonia, unde natto este consumat în mod
regulat, nivelurile de vitamina K2 (MK-7) în sânge sunt mult mai
mari (36). Efectul cantităţilor mari de vitamină K
din sânge determină mai puţină osteoporoză, oase
cu mai puţine fracturi şi atacuri de inimă mai puţine.(23
,30,36,46,63-65)
Cum protejează vitamina K arterele
Acţiunea vitaminei K în organism este de a carboxila proteine. Carboxilarea
poate fi definită ca adăugarea unui grup carboxil la un compus sau
moleculă. Atunci când o proteină este carboxilată, ea
trece printr-o conversie chimică, care schimbă funcţia sa.
Vitamina K susţine coagularea normală, păstrează
oasele şi protejează împotriva calcifierii vasculare prin carboxilarea
proteinelor specifice în organism.(61)
În artere, vitamina K este necesară pentru a carboxila proteina matrice
GLA. Dacă proteina matrice GLA este sub-carboxilată, atunci este
în imposibilitatea de a îndeplini funcţia sa normală, de a
proteja arterele de acumularea în exces a calciului, sau
inhibarea calcifierii vasculare.
Proteina matrice GLA este un inhibitor de
calcifiere care necesită suficientă vitamină K,
pentru a funcţiona optim. Efectul vitaminei K, de a
carboxila proteina matrice GLA, este modul în care aceasta protejează împotriva calcifierii arteriale.(50)
Vitamina K şi îmbătrânirea
Când avansăm în vârstă, depozitele de calciu
au tendinţa de a se acumula în ţesuturile moi, în întregul corp.
Medicii care efectuează autopsii pe oameni în
vârstă comentează faptul că se pare că ţesuturile moi din aceste
organisme, altădată suple, s-au transformat în piatră. Aceşti medici
s-au referit la calcifiere sistemică şi care apare aproape
pretutindeni, cu excepţia scheletului. Calcifierea sistemică înseamnă că
calciul, care se presupune a fi depus în oase, este depus în ţesuturile moi,
acolo unde nu ar trebui să apară. Multe boli legate de vârsta, pot fi
legate de calcifiere, inclusiv pietre la rinichi, artrita, cataracta,
insuficienţa cardiacă, fracturi osoase, pielea ridată, osteofite,
senilitate şi, desigur, ateroscleroza coronariană. Restaurarea nivelelor optime
de vitamina K poate ajuta la protejarea împotriva tuturor acestor
tulburări.
Osteoporoza este o boală clasic legată de vârstă. O analiză sistemică a
13 studii umane, randomizate, dublu controlate, în care s-a dat unor
adulţi, fie suplimente de vitamină K1, fie vitamină K2, pentru cel
puţin şase luni, a constatat că, cu excepţia unuia singur, suplimentarea cu
vitamina K1 sau K2 a redus pierderea de masă osoasă. Vitamina K2,
în special, a fost asociată cu creşterea densităţii minerale
osoase.(66)
În toate studiile pentru a evalua riscul de fractură,
vitamina K2 a fost cea mai eficientă. Aceasta a redus riscul de
fracturi vertebrale cu 60%, fracturi de şold cu 77%, iar toate fracturilor
non-vertebrale, cu o uluitoare 81% .(66)
După cum se poate observa pe graficul de pe această
pagină, ingestia mai mare de vitamina K determină o reducerea
a mortalităţii din toate cauzele cu 26% .(46)
Bazat pe enormitatea de studii ştiinţifice
publicate, menţinerea optimă a nivelului vitaminei K ar părea să fie o
componentă esenţială a unui cuprinzător program anti-îmbătrânire.
Care formă şi ce doză de
vitamină K este optimă ?
Există studii stiinţifice care documentează beneficiile
administrării vitaminei K1, vitamina K2 în forma MK-4, si
vitamina K2 în formă MK-7.
Bazat pe o evaluare atentă a diferitelor forme de
vitamina K cât şi o gamă largă de siguranţă şi eficacitate
a datelor de dozare, care au a fost stabilite, se pare că ideal
pentru sănătatea persoanelor conştiente, este de a consuma toate aceste trei
forme de vitamina K.
Calitatea semnificativ mai mare a formei-MK-7 face ca
această formă de vitamină K2 să fie
preferată, în timp ce o abundenţă de studii la animale şi la
om, confirmă beneficiile formei MK-4 a vitaminei K
cât şi a formei K1. Din fericire, toate aceste forme de vitamina K
sunt relativ ieftine şi se pot potrivi uşor în bugetul consumatorilor
de suplimente.
Conform Departamentului Agriculturii din SUA, se pare
că americanii consumă de mai multe ori cerinţa zilnică recomandată de
vitamina K în dieta lor. Dar analize cu metode îmbunătăţite arată că
vitamina K nu este la fel de abundentă în dietă, pe cât se credea.
RDA (doza zilnică recomandată) pentru vitaminele
K1 şi K2 combinate este de 65 micrograme pe zi pentru femei adulte şi 80
de micrograme pe zi pentru bărbaţi adulţi. În timp ce aceste cantităţi ar
putea fi suficiente pentru a permite sângelui să coaguleze în mod
corespunzător,acestea se încadrează cu mult sub nivelurile constatate în
studiile publicate, necesare pentru a proteja împotriva bolilor legate de vârstă.
Un motiv pentru confuzia asupra cantităţii optime de
vitamină K este faptul că doar o cantitate mică e necesară pentru
a se forma un cheag de sânge în mod corespunzător, în timp ce niveluri mult mai
ridicate sunt necesare pentru a proteja împotriva osteoporozei şi
calcifierii ţesuturilor moi (inclusiv artere).
Consumând 100 de micrograme de vitamina K2- forma MK-7, se poate oferi
saturaţie sistemică optimă de vitamina K, dar nu se poate
ignora beneficiile documentate ale consumului de cantităţi mai mari de
vitamină K1 şi vitamină K2 forma MK-4.
Cu eficienta MK-7, doza zilnică de
vitamină K necesară de a fi ingerată, poate fi
redusă drastic. Amintiţi-vă că, în comparaţie cu alte forme de
vitamină K, forma MK-7 de vitamină K2 rămâne în sânge mult mai
mult timp şi atinge în sânge un nivel de şapte până la opt ori mai
mare.(57) Acest lucru înseamnă că, doar 100 de micrograme(mcg) de MK-7 pot
oferi beneficii mai mari decât doze mult mai mari de alte forme de
vitamină K1 şi K2.(doze uzuale de 45 mg)
Rezumat
Vitamina K a fost descoperită în 1929 şi iniţial
s-a crezut a fi necesară doar pentru coagularea sângelui sănătos. În ultimii 10
de ani, un număr mare de studii de cercetare s-au concentrat
asupra unor noi domenii a metabolismului vitaminei K, care includ
efectele sale critice asupra osului şi sănătăţii vasculare, creşterea celulară,
reglarea, migraţia, proliferarea, apoptoza, suport imunitar şi suprimarea
factorilor inflamatori cronici.
Medicii care practică metode convenţionale, se
complac într-o stare de ignoranţă în ceea ce priveşte vitamina K şi nu au nici
cea mai mică idee despre importanţa critică a acestei
vitamine, pentru pacienţii lor vârtnici.
Din fericire, cei care nu iau medicamente
anticoagulante pot lua în condiţii de siguranţă doze de vitamina K, care
depăşesc nivelurile minuscule pe care Guvernul spune că avem nevoie.
Noile forme de vitamina K au determinat persoanele
sănătoase cât şi pe cele cu probleme legate de
vârstă, să devină conştiente de beneficiile acestei vitamine,
luată doar o dată pe zi.
Atunci când Life Extension a
prezentat membrilor săi vitamina K, aproape un deceniu în urmă, era dificil să
anticipăm că se va dovedi a fi atât de eficace, asa cum au demonstrat
studiile recente.
Este plăcut să ştii că majoritatea membrilor Life
Extension au obţinut protecţia într-un spectru larg
specific acestei vitamine, des trecute cu vederea. Pe de altă parte, se
pare că există probleme legate de vârstă în populaţia generală, referitoare la
aportul zilnic mult mai mic decât optim al vitaminei K.
Dacă aveţi orice întrebări cu privire la conţinutul
ştiinţific al acestui articol, vă rugăm să sunaţi la
Life Extension Health Advisor at 1-800-226-2370.
Referinţe:
1. Adcock DM, Fink LM, Marlar RA, et al. The hemostatic system and
malignancy. Clin Lymphoma Myeloma. 2008 Aug;8(4):230-6.
2. Kasai K, Kuroda H, Suzuki K. Adjuvant therapy after treatment of
hepatocellular carcinoma. Nippon Shokakibyo Gakkai Zasshi. 2008
Jun;105(6):787-94.
3. Matzno S, Yamaguchi Y, Akiyoshi T, Nakabayashi T, Matsuyama K. An
attempt to evaluate the effect of vitamin K3 using as an enhancer of anticancer
agents. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1270-3.
4. Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J. Dietary intake
of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the
European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg).
Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):985-92.
5. Tareen B, Summers JL, Jamison JM, et al. A 12 week,
open label, phase I/IIa study using apatone for the treatment of prostate
cancer patients who have failed standard therapy. Int J Med Sci.
2008;5(2):62-7.
6. Sakagami H, Hashimoto K, Suzuki F, et al. Tumor-specificity and type of
cell death induced by vitamin K2 derivatives and prenylalcohols. Anticancer
Res. 2008 Jan;28(1A):151-8.
7. Osada S, Tomita H, Tanaka Y, et al. The utility of vitamin K3
(menadione) against pancreatic cancer. Anticancer Res. 2008 Jan;28(1A):45-50.
8. Yokoyama T, Miyazawa K, Naito M, et al. Vitamin K2 induces autophagy and
apoptosis simultaneously in leukemia cells. Autophagy. 2008 Jul 1;4(5):629-40.
9. Mizuta T, Ozaki I. Hepatocellular carcinoma and vitamin K. Vitam Horm.
2008;78:435-42.
10. Shibayama-Imazu T, Aiuchi T, Nakaya K. Vitamin K2-mediated apoptosis in
cancer cells: role of mitochondrial transmembrane potential. Vitam Horm.
2008;78:211-26.
11. Bellido-Martin L, de Frutos PG. Vitamin K-dependent actions of Gas6.
Vitam Horm. 2008;78:185-209.
12. Osada S, Sakashita F, Hosono Y, et al. Extracellular signal-regulated
kinase phosphorylation due to menadione-induced arylation mediates growth
inhibition of pancreas cancer cells. Cancer Chemother Pharmacol. 2008
Jul;62(2):315-20.
13. Sasaki R, Suzuki Y, Yonezawa Y, et al. DNA polymerase gamma inhibition
by vitamin K3 induces mitochondria-mediated cytotoxicity in human cancer cells.
Cancer Sci. 2008 May;99(5):1040-8.
14. Kaneda M, Zhang D, Bhattacharjee R, et al. Vitamin K2 suppresses
malignancy of HuH7 hepatoma cells via inhibition of connexin 43. Cancer Lett.
2008 May 8;263(1):53-60.
15. Sibayama-Imazu T, Fujisawa Y, Masuda Y, et al. Induction of apoptosis
in PA-1 ovarian cancer cells by vitamin K2 is associated with an increase in
the level of TR3/Nur77 and its accumulation in mitochondria and nuclei. J
Cancer Res Clin Oncol. 2008 Jul;134(7):803-12.
16. Giachelli CM, Speer MY, Li X, Rajachar RM, Yang H. Regulation of
vascular calcification: roles of phosphate and osteopontin. Circ Res. 2005 Apr
15;96(7):717-22.
17. Jono S, Shioi A, Ikari Y, Nishizawa Y. Vascular calcification in
chronic kidney disease. J Bone Miner Metab. 2006;24(2):176-81.
18. Shao JS, Cai J, Towler DA. Molecular mechanisms of vascular
calcification: lessons learned from the aorta. Arterioscler Thromb Vasc Biol.
2006 Jul;26(7):1423-30.
19. Hsu HH, Culley NC. Effects of dietary calcium on atherosclerosis,
aortic calcification, and icterus in rabbits fed a supplemental cholesterol
diet. Lipids Health Dis. 2006;516.
20. Sanders S, Debuse M. Endocrine and Reproductive Systems. 2nd ed.
Elsevier Health Sciences; 2003:89-90.
21. Gage BF, Birman-Deych E, Radford MJ, Nilasena DS, Binder EF. Risk of
osteoporotic fracture in elderly patients taking warfarin: results from the
National Registry of Atrial Fibrillation 2. Arch Intern Med. 2006 Jan
23;166(2):241-6.
22. Schurgers LJ, Aebert H, Vermeer C, Bultmann B,
Janzen J. Oral anticoagulant treatment: friend or foe in cardiovascular
disease? Blood. 2004 Nov 15;104(10):3231-2.
23. Bugel S. Vitamin K and bone health in adult
humans. Vitam Horm. 2008;78:393-416.
24. Kaneki M, Hosoi T, Ouchi Y, Orimo H. Pleiotropic actions of vitamin K:
protector of bone health and beyond? Nutrition. 2006 Jul;22(7-8):845-52.
25. Jie KG, Bots ML, Vermeer C, Witteman JC, Grobbee DE. Vitamin K status
and bone mass in women with and without aortic atherosclerosis: a
population-based study. Calcif Tissue Int. 1996 Nov;59(5):352-6.
26. Schurgers LJ, Dissel PE, Spronk HM, et al. Role of vitamin K and
vitamin K-dependent proteins in vascular calcification. Z Kardiol.
2001;90(Suppl):357-63.
27. Zieman SJ, Melenovsky V, Kass DA. Mechanisms, pathophysiology, and
therapy of arterial stiffness. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2005
May;25(5):932-43.
28. Doherty TM, Asotra K, Fitzpatrick LA, et al. Calcification in
atherosclerosis: bone biology and chronic inflammation at the arterial
crossroads. Proc Natl Acad Sci USA. 2003 Sep 30;100(20):11201-6.
29. Mallika V, Goswami B, Rajappa M. Atherosclerosis pathophysiology and
the role of novel risk factors: a clinicobiochemical perspective. Angiology.
2007 Oct;58(5):513-22.
30. Bellasi A, Lacey C, Taylor AJ, et al. Comparison of prognostic
usefulness of coronary artery calcium in men versus women (results from a meta-
and pooled analysis estimating all-cause mortality and coronary heart disease
death or myocardial infarction). Am J Cardiol. 2007 Aug 1;100(3):409-14.
31. Beulens JW, Bots ML, Atsma F, et al. High dietary menaquinone intake is
associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2008 Jul 19.
32. Spronk HM, Soute BA, Schurgers LJ, Thijssen HH, De
Mey JG, Vermeer C. Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the
prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats. J Vasc Res. 2003
Nov-Dec;40(6):531-7.
33. Turesson C, Jacobsson LT, Matteson EL. Cardiovascular co-morbidity in
rheumatic diseases. Vasc Health Risk Manag. 2008;4(3):605-14.
34. Okamoto H. Vitamin K and rheumatoid arthritis. IUBMB Life. 2008
Jun;60(6):355-61.
35. Morishita M, Nagashima M, Wauke K, Takahashi H,
Takenouchi K. Osteoclast inhibitory effects of vitamin K2 alone or in
combination with etidronate or risedronate in patients with rheumatoid
arthritis: 2-year results. J Rheumatol. 2008 Mar;35(3):407-13.
36. Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, et al. Japanese
fermented soybean food as the major determinant of the large geographic
difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for
hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21.
37. Shea MK, Dallal GE, Dawson-Hughes B, et al. Vitamin K, circulating
cytokines, and bone mineral density in older men and women. Am J Clin Nutr.
2008 Aug;88(2):356-63.
38. Hirao M, Hashimoto J, Ando W, Ono T, Yoshikawa H. Response of serum
carboxylated and undercarboxylated osteocalcin to alendronate monotherapy and
combined therapy with vitamin K2 in postmenopausal women. J Bone Miner Metab.
2008;26(3):260-4.
39. Gigante A, Torcianti M, Boldrini E, et al. Vitamin K and D association
stimulates in vitro osteoblast differentiation of fracture site derived human
mesenchymal stem cells. J Biol Regul Homeost Agents. 2008 Jan;22(1):35-44.
40. Tsujioka T, Miura Y, Otsuki T, et al. The mechanisms of vitamin
K2-induced apoptosis of myeloma cells. Haematologica. 2006 May;91(5):613-9.
41. Habu D, Shiomi S, Tamori A, et al. Role of vitamin K2 in the
development of hepatocellular carcinoma in women with viral cirrhosis of the
liver. JAMA. 2004 Jul 21;292(3):358-61.
42. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, et al. The effect of menatetrenone, a
vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with
hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006
Feb 15;106(4):867-72.
43. Ozaki I, Zhang H, Mizuta T, et al. Menatetrenone, a vitamin K2
analogue, inhibits hepatocellular carcinoma cell growth by suppressing cyclin
D1 expression through inhibition of nuclear factor kappaB activation. Clin
Cancer Res. 2007 Apr 1;13(7):2236-45.
44. Maeda M, Murakami M, Takegami T, Ota T. Promotion
or suppression of experimental metastasis of B16 melanoma cells after oral
administration of lapachol. Toxicol Appl Pharmacol. 2008 Jun 1;229(2):232-8.
45. Harrington DJ, Western H, Seton-Jones C, et al. A study of the
prevalence of vitamin K deficiency in patients with cancer referred to a
hospital palliative care team and its association with abnormal haemostasis. J
Clin Pathol. 2008 Apr;61(4):537-40.
46. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al.
Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary
heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004
Nov;134(11):3100-5.
47. Gijsbers BL, Jie KS, Vermeer C. Effect of food composition on vitamin K
absorption in human volunteers. Br J Nutr. 1996 Aug;76(2):223-9.
48. Nagata C. Ecological study of the association between soy product
intake and mortality from cancer and heart disease in Japan. Int J Epidemiol.
2000 Oct;29(5):832-6.
49. Schurgers LJ , Spronk HM , Soute BA, Schiffers PM, DeMey JG, Vermeer C
. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of
vitamin K in rats. Blood. 2007 Apr 1;109(7):2823-31.
50. Schurgers LJ, Spronk HM, Skepper JN, et al. Post-translational
modifications regulate matrix Gla protein function: importance for inhibition
of vascular smooth muscle cell calcification.J Thromb Haemost. 2007
Dec;5(12):2503-11.
51. Komai M, Shirakawa H. Vitamin K metabolism. Menaquinone-4 (MK-4)
formation from ingested VK analogues and its potent relation to bone function.
Clin Calcium. 2007 Nov;17(11):1663-72.
52. Sakakima Y, Hayakawa A, Nagasaka T, Nakao A. Prevention of
hepatocarcinogenesis with phosphatidylcholine and menaquinone-4: in vitro and
in vivo experiments. J Hepatol. 2007 Jul;47(1):83-92.
53. Miki T, Nakatsuka K, Naka H, et al. Vitamin K(2) (menaquinone 4)
reduces serum undercarboxylated osteocalcin level as early as 2 weeks in
elderly women with established osteoporosis. J Bone Miner Metab. 2003;21(3):161-5.
54. Yamamoto R, Komai M, Kojima K, Furukawa Y, Kimura S. Menaquinone-4
accumulation in various tissues after an oral administration of phylloquinone
in Wistar rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1997 Feb;43(1):133-43.
55. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of phylloquinone
and menaquinone-4 concentrations in rat liver after oral, intravenous and
intraperitoneal administration. Int J Vitam Nutr Res. 1996;66(4):322-8.
56. Sakamoto N, Kimura M, Hiraike H, Itokawa Y. Changes of K vitamins in
portal and femoral venous plasma of rats after oral administration of
phylloquinone and menaquinone-4. Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2):105-10.
57. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyak K, et al. Vitamin K-containing
dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived
menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83.
58. Gundberg CM, Nieman SD, Abrams S, Rosen H. Vitamin K status and bone
health: an analysis of methods for determination of undercarboxylated
osteocalcin. J Clin Endocrinol Metab. 1998 Sep;83(9):3258-66.
59. Ikeda Y, Iki M, Morita A, et al. Intake of fermented soybeans, natto,
is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese
Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study. J Nutr. 2006 May;136(5):1323-8.
60. Tsukamoto Y. Studies on action of menaquinone-7 in regulation of bone
metabolism and its preventive role of osteoporosis. Biofactors.
2004;22(1-4):5-19.
61. Tsukamoto Y, Ichise H, Kakuda H, Yamaguchi M. Intake of fermented
soybean (natto) increases circulating vitamin K2 (menaquinone-7) and
gamma-carboxylated osteocalcin concentration in normal individuals. J Bone
Miner Metab. 2000;18(4):216-22.
62. Yamaguchi M. Regulatory mechanism of food factors in bone metabolism
and prevention of osteoporosis. Yakugaku Zasshi. 2006 Nov;126(11):1117-37.
63. Booth SL, Broe KE, Peterson JW, et al. Associations between vitamin K
biochemical measures and bone mineral density in men and women. J Clin
Endocrinol Metab. 2004 Oct;89(10):4904-9.
64. Tsugawa N, Shiraki M, Suhara Y, et al. Vitamin K status of healthy
Japanese women: age-related vitamin K requirement for gamma-carboxylation of
osteocalcin. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):380-6.
65. Cranenburg EC, Vermeer C, Koos R, et al. The circulating inactive form
of matrix Gla Protein (ucMGP) as a biomarker for cardiovascular calcification.
J Vasc Res. 2008;45(5):427-36.
66. Cockayne S, Adamson J, Lanham-New S, et al. Vitamin
K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of
randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2006 Jun 26;166(12):1256-61.
67. Feskanich D, Weber P, Willett WC, et al. Vitamin K intake and hip
fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):74-9.
68. Booth SL, Tucker KL, Chen H, et al. Dietary vitamin K intakes are
associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men
and women. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1201-8.
69. Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Combined
treatment with vitamin k2 and bisphosphonate in postmenopausal women with
osteoporosis. Yonsei Med J. 2003 Oct 30;44(5):751-6.